Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАКВО РАЖДА ТИШИНАТА В СПАЛНЯТА НА ПЛАТЕНИЯ СЕКС?

Има някакво голямо объркване в държавата, когато се отнася до най-древната професия на земята. Ако някой си мисли, че говорим за дърводелството, греши - там нещата са ясни отколе. Проституцията е онзи занаят, пред който хора от властта продължават да се спъват кат героиня на Елин Пелин пред селски ерген.
С цялото ни уважение към юриста Михаил Миков - и той не направи изключение от установеното вече поведение, стане ли дума за това що е проституция, и има ли тя почва у нас. Преди десетина дни той коментира темата на кръгла маса Трафик на хора - време за действия, организирана от прясно създадения, но пък изключително активен Международен институт за сигурност и съдействие. Там той даде рамо на съпартиеца си и бивш вътрешен министър Румен Петков, който сега е председател на управителния съвет на института.
Миков подкрепи идеята, зад която от известно време стои Петков - да се даде отпор на легализацията на проституцията у нас. Необходимо е обществото да осъзнае тежестта на това явление. Не само с усилията на правоохранителните органи и правосъдието може да се противодейства на този вид престъпност, но и с превенция можем да спрем реализацията й, каза Миков.
Точно тази част от изказването му буди недоумение. Дали вътрешният министър имаше предвид тежестта на явлението проституция, или пък говори за трафика на хора?
Факт е обаче, че в главите на повечето отговорни мъже и двата термина съществуват неразделни - като Славейковите герои Иво и Ралица. Спомене ли се нейде за платени плътски доволства, тутакси изниква представата за три синджира девойки, които прекосяват в тъмна доба зелената ни граница, за да се озоват по булевардите на загниващия в пороците си Запад. Инак няма как да си обясним защо на форум за трафик на хора се обсъжда въпросът за противопоставяне на идеята да се легализира проституцията.
Между другото си струва да припомним, че само преди година и нещо патосът на бившия МРВ-шеф и на заместника му Камен Пенков, който днес е изпълнителен директор на същия институт, беше с обратна посока и сила. През февруари 2007 г. тогавашният министър Румен Петков се срещна с ръководството на Националния борд по туризъм. А в резултат на топлата среща на силовото ведомство и туризма роди се отроче - работна група за подготовка на проектозакон за проституцията.
Начело на групата беше заместник-министър тогава Камен Пенков, който определи платената любов като тип социални взаимоотношения, които се нуждаят от ясна регламентация и контрол. Всички сме наясно, че проституцията съществува, независимо дали се правим, че не я забелязваме, рече тогава Пенков. Той аргументира необходимостта от такъв закон така: Бяха отчетени два благоприятни за стартирането на проекта момента - обществената нагласа и очаквания за законодателно уреждане на тези взаимоотношения и политическата воля от страна на държавата за въвеждане на ясен и точен регламент.
Позицията на МВР тогава срещна одобрението на Националния борд по туризъм. От името на управителния му съвет г-жа Поли Карастоянова благодари на МВР и останалите участници в работната група от Комисията за децата, младежта и спорта към НС, Върховната прокуратура, Министерството на правосъдието, Върховния касационен съд, министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика. Широкопредставителен формат от експерти е поел отговорността да осъществи обществените дебати за необходимостта от създаване на такава правна регламентация. Сигурност и контрол са ключовите понятия, които ще са в основата й, заяви Карастоянова.
Да припомним и позицията на Янита Тачева, юрисконсулт на НБТ: Време е да се дадат ясни параметри и да се регламентират тези обществени отношения, като ясно се определят разрешителният режим, контролът на всички нива - включително и медицински, административно-наказателните разпоредби за неспазване на установените правила, лицата, които могат да осъществяват тази дейност, както и отношенията, които са инкриминирани. Предстои задълбочено проучване на европейската практика на страните от Европейския съюз. Детайлно ще бъдат проучени законите на Германия, Австрия, Гърция и Холандия. Целта не е буквално копиране на нечий опит, а усвояване и регламентиране на добрата европейска практика и установените традиции, пречупени през българските юридически традиции - това е рамката, към която ще се придържа групата при изготвянето на законопректа, заяви юрисконсулт Тачева.
Разбира се, обсъждането на въпроса не мина, без да се чуе мнението на законодателя - в случая на депутата Светослав Спасов, тогава председател на Комисията за децата, младежта и спорта към НС. Проституирането под натиск и насилие и на лица под 18 години трябва да се инкриминира. Въпросът е тази дейност да не се осъществява на улицата, а в публични домове и те да са далече от училища, болници и храмове; да се плаща годишен данък, да има медицински контрол - това бяха част от насоките за работа, дадени от депутата. И той не пропусна да направи важното уточнение - решенията на конкретните казуси да бъдат съобразени с българските условия.
Една година по-късно е ясно, че тези условия са се променили коренно. А адептите на законопроекта за проституцията са минали на другия тротоар (както казва един известен наш треньор по футбол) - Румен Петков громи легализирането на платената любов, помагат му бившият му заместник Камен Пенков, някогашният главен секретар на МВР Валентин Петров и др.
Това е разбираемо - както заяви Румен Петков в деня на създаването на Международния институт за сигурност и съдействие, целта му е да се работи по международни и национални проекти. А както е известно, в противодействието на трафика на хора се наливат милиони, част от които преминават и през подобни неправителствени сдружения, каквото е институтът.
Изглежда обаче, че и най-социалната партия у нас има причини да държи включена червената светлина пред решаването на въпроса за онзи тип социални взаимоотношения (както ги определи Камен Пенков някога). В средата на септември членът на Висшия съвет на столетницата Цвятко Цветков скокна срещу... индустриализацията на платената любов, явно защитавайки сегашния й бутиков характер. Тази дейност не може да бъде индустрия. Тя поощрява секстрафика, разширява сексиндустрията. Легализацията на проституцията активизира тайната, незаконната и уличната проституция, тъй като не всички, изпълняващи тази дейност, ще могат да спазват регламентите. Легализирането й би повишило търсенето, бе експертното мнение на Цветков.
Изглежда, Маркс ( Карл, не Гручо) е любимият автор на Цветков, който си е дал ясна сметка, че при регламентирано предлагане ще се стигне и до повишено търсене. Да му се чуди човек обаче какви са мотивите му да твърди, че легализацията ще активизира тайната, незаконна и улична проституция...
Самият той тогава заяви, че по информация на полицията годишно у нас от платена любов се изкарват около 1 млрд. лева. Пари, с които може да се похвали една индустрия, за съжаление все още незаконна поради неясните мотиви да не се търсят законодателни средства за изваждането й на светло.
Еректилната дисфункция на различните институции, които имат отношение към проблема, се проявява и в част от изводите, направени от Националната комисия за борба с трафика на хора. През септември нейни представители изнесоха данни, че цяла Северна България е рисков регион по отношение на трафика на хора и респ. за сексуалната им експлоатация. Причина за това са слабите темпове на икономически растеж там, обяви Антоанета Василева, секретар на комисията. От Добрич, Силистра, Шумен и други градове се набират жертви, които се експлоатират във Варна, уточни тя. Това важи в голяма степен и за Бургас, за цялото Черноморие, особено през лятото. Рискови райони са още гр. Сандански, зимните курорти, Свиленград, южната част на Благоевградско поради факта, че има две граници, и млади хора, търсещи добри възможности за себе си, изреди Василева.
Ако погледнем географската карта на милата ни татковина, излиза, че нерискови зони са само връх Ботев и част от пущинаците на Странджа. Данните на комисията са много горчиво признание - темата за трафика на хора е раздухана без основание, тъй като има млади хора, търсещи добри възможности за себе си. Те едва ли са били обработвани с бухалката, за да потърсят начини да набавят средства за съществуването си. Значи принудата, която би трябвало да бъде преследвана, излиза извън рамките на Наказателния кодекс...
И тук да се върнем към началото - трябва ли да има закон, който да регламентира онзи тип социални взаимоотношения, заради които бузките на отговорните люде и институции се изчервяват? Логиката е, че такъв трябва да има. При съществуващата законова база за борбата с трафика на хора ще има и ясен регламент, очертаващ границите на доброволния избор да се упражнява най-древната професия. Оставяйки настрана чисто моралния казус на избора, можем да изброим някои съвсем практични ползи - данъчно облагане, строг контрол от страна на полицията, задължителен медицински контрол, ограничаване на ролята на мафията...
По всичко личи обаче, че в близко бъдеще милиардът от платената любов ще изтича към подземието. Откъдето впрочем към различни надсроечни централи поемат прословутите куфарчета. За този вид проституция, както вече се убедихме, Европейският съюз ни държи на мушка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във