Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАЛТИНЕЦ - МЕКАТА НА МУРГАВИТЕ ИЗМАМНИЦИ

Квартал Калтинец е ромското гето на Горна Оряховица. Намира се на не повече от 200-300 м от най-голямата жп гара в Северна България. Преди половин век тук не е имало нито един ром. Днес българите са малцинство. За горнооряховските полицаи ден без произшествие или престъпление в ромския квартал е истинско събитие. Най-чести, разбира се, са кражбите и битовите пиянските скандали.
През последните 10-12 години обаче калтинските роми станаха известни в цялата страна най-вече с участието си в т.нар. телефонни измами. Историята мълчи в коя квартална кръчма или западнал талашитен бордей за пръв път се е зародила идеята за измамите, от които пропищяха хиляди българи. Според полицейска информация само през 2002-ра - една от най-оборотните за престъпниците години, в цялата страна са били регистрирани над 200 измами. Потърпевшите са предимно хора над 50 години.
Схемата е изключително проста, но ефективна. На жертвата се предлага да закупи скъпи и дефицитни стоки на сметка: ремъци, транспортни ленти, лагери, части за маслодобивната промишленост и др. Примамливото е, че след това същите стоки ще могат да ги препродадат на два-три пъти по-висока цена. Далаверата без съмнение е сочна и много малко от хората си задават най-логичния въпрос: „Защо след като сделката е толкова печеливша, самите продавачи не се свържат с крайните купувачи, а прибягват до услугите до посредник?
В началото на ударите мургавите бандити се задоволяват с дребни суми - 200-300, до 500 лв. Апетитът обаче идва с яденето. За дефицитните си стоки те започват да искат по 2-3 и повече хилядарки. Измамите се извършват на паркинги, край жп гари, автогари или нерядко направо на някой второкласен или третокласен път. Парите се броят, кашонът с материалите сменя собственика си и всичко свършва.
Минути или часове по-късно, когато от мургавия продавач няма и следа, мераклията за лесни пари разбира, че е бил ужилен много яко. Вместо ремъци и лагери в кашона има увити празни пластмасови бутилки от минерална вода или няколко опаковани в хартия камъка. Пред полицаите жертвите, заеквайки, обясняват, че не са поискали лична карта на продавача, нито дори са записали номера на колата му, защото им вдъхвал доверие.
Самите полицаи пък твърдят, че разкриването на подобен род престъпления е изключително трудно. Измамниците трябва да бъдат хванати точно в момента, когато предават стоката и прибират парите. Ако ги хванем преди или след това, те ще отричат. Финансите им позволяват да си наемат доста способни адвокати, които да ги измъкнат от ареста, обяснява търновски полицай, участвал в акции срещу телефонните измамници.
След като ремъчните измами се поизтъркаха, изобретателните роми от Калтинец променят схемата. Идва ред на роднинските измами. Жертвите бяха зарибявани примерно със съобщение от техен близък или роднина, живеещ в чужбина, че им е изпратил колет с валута, който трябва да приемат. За получаването на колета жертвата трябва да плати на куриера на ръка 500-1000 лева. Оттук нататък следват добре познатите стъпки. Предаването на пратката, получаването на парите и... бутилки и камъни в кашона вместо валута.
Най-новата разновидност на измамите с печат Made in Kaltinec обаче са тези, свързани с пътнотранспортни произшествия. На жертвата (най-често възрастен мъж или жена) по телефона се обажда „следовател Иванов или „адвокат Петров. Със загрижен глас те съобщават, че синът (внукът) на възрастния човек е загазил много яко.
„Вашият човек направи катастрофа и уби човек. Сега е в ареста и ако до 2-3 часа не се намерят отнякъде 2 хиляди лева, ще го пратят в затвора. Един полицай обаче обеща, че ако успеем навреме да събере тези пари, ще го пусне. Не ви се бъркам, но вижте там да ги съберете, защото иначе ще осъдят момчето поне на 10-12 години затвор и ще си погуби младостта за едното нищо, загрижено, на чист български, говори в слушалката адвокатът.
Възрастните хора са готови да дадат мило и драго за роднината си. Взимат от комшии назаем, бъркат под дюшека и измъкват оттам вързаните в кърпа на три възела бели пари за черни дни. Само и само да освободят своя внук. Според уговорката парите предават на приятел на адвоката - таксиметров шофьор, който ги чака пред входа на жилището с колата.
При успешното разследване на тези измами се оказва, че всъщност таксиджията също не знае, че участва в престъпление. Най-често той бива наеман да вземе пратка от посочен адрес. След като изпълни задачата, освен цената на курса получава и по 10-20 лв. отгоре. По този начин връзката между престъпника и жертвата окончателно се къса. Затова и броят на разкритите мними адвокати и следователи все още е твърде малък. От малкото заловени обаче се оказва, че между 80 и 90% са роми от Калтинец. Останалите 10-20% са техни колеги, а често пъти и роднини от Левски, Павликени и село Камен.
Според горнооряховските полицаи в Калтинец живеят няколко групи роми. Всяка от тях се е специализирала в определена престъпна дейност. Извършителите на измамите са бургуджиите, а онези, които се занимават с джебчийски кражби, са т.нар. бакарджии. Самите бургуджии смятат себе си за класа над останалите роми и рядко общуват с тях. По-голямата част от телефонните измамници живеят в скромни 3-4 етажни прогимназийки. Скъпият автопарк пред къщата им би предизвикал завист дори и у митничар от Свиленград или Калотина. На въпроса с какви пари са построени палатите собствениците им и техните съседи скромно отговорят: „Пестим си стотинките. Не си дояждаме, не си допиваме. Въртим малко търговийка. Нали това не е забранено.
През последните години благодарение на полицейските акции част от извършителите на телефонни измами бяха разкрити и предадени на съда. Повечето от тях се оказаха хора с десетки задържания в полицията и с по пет-шест произнесени и влезли в сила присъди за подобни деяния. Някои от тях дори са извършили поредните си престъпления, докато са в изпитателен период на условна присъда или изтърпяват пробация. Всички утежняващи вината обстоятелства и предпоставки за строга ефективна присъда са налице. Учудващо обаче е, че вместо да ги пратят в затвора, където им е мястото, служителите на Темида проявяват странна загриженост и галят с перце мошениците. Справка в Районния съд във Велико Търново показва, че през 2007 г. до съдебната зала са стигнали над 30 извършители на телефонни измами. Най-високата издадена присъда е 1.5 години ефективно. Повечето от измамниците са санкционирани с пробация и условни присъди. Явно за някои от съдиите задигането на последните пари на 80-годишна старица от един изпечен измамник не е достатъчно основание той да бъде вкаран зад решетките. Благодарение на снизходителността на Темида седмица след произнасянето на символичната присъда оставените на свобода престъпници отново са в акция в другия край на страната.
При проведените разследвания полицаите се натъкнали на една любопитна подробност. В организирането и реализирането на телефонните измами често пъти участвали всички членове на едно семейство или род. Един набелязва жертвата, друг й звъни по телефона, трети отива да прибира парите. За последното действие обикновено се избират по-младите членове не семейството, които все още не са били арестувани. Така при провал чистото им криминално и съдебно минало ги спасява.
Полицаите в Горна Оряховица, които следят под лупа контингента си, споделят и за други две любопитни явления. От началото на тази година телефонните измамници наемат помещения и отварят магазини (най-често за дрехи) в центъра на града. Те са заредени символично и тяхната истинска цел не е бизнес, а изпиране и легализиране на парите и от измамите. Освен това една част от ромските барони от Калтинец вече били склонни да зарежат шашмите, направили ги милионери. За тях постъпления от 5-10 хил. лв. на месец са дребни стотинки, за които не си струва да се подлагат на опасност. Затова те започват да се ориентират към измамите с ДДС. Там печалбите са в пъти по-големи, а наказанията - ако се съди по съдийската практика в последните години, въобще не са чак толкова сурови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във