Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАНАБИСЪТ КАТО УДОБЕН ПОЛИЦЕЙСКИ PR

Канабисът е познат на човечеството от хиляди години - това е една от най-старите растителни култури на света. В миналото части от растението са се използвали за направа на облекло, на въжета, използващи се в мореплаването, както и по нивите. Там, където е имало канабис, почти не е имало подземни вредители... От някои сортове коноп (канабис) може да се добива и марихуана...
Подобна характеристика за конопа на пръв поглед за мнозина изглежда някак си нелогична. Просто защото един съвсем нормален тийнейджър, който с удоволствие би изпушил един-два масура, може би няма особено голяма представа за важната социална и производствена роля на зеленото растение.
Иначе мнозина конопопроизводители от седмици са запретнали ръкави над нивите, засети с ганджа, тъй като август е месецът на жътвата. Този факт отлично го знаят ченгетата и затова няма нищо чудно във факта, че напоследък информационните бюлетини на МВР вместо със задържани наркодилъри се пълнят със сгащени младежи, късащи поредния лист марихуана.

За никого не е тайна, че обичащи тревата тийнейджъри отколе засаждат в саксии и в оранжериите на баба и дядо по-малки или пък по-големи количества с ценната тревна маса.
Ако се съди по полицейските сводки, почти не е останало кътче в страната, което да не е отбелязано на картата за самодейно отглеждане на марихуана из полето. Най-често съобщенията за открити масиви от този вид насаждения идват откъм Югозападна България (по-точно Петричко и Сандански), но канабисът е плъзнал и по нивите във Варненско, Сливенско, Габровско.
А в смутни времена за МВР като сегашното, когато стотици служители напускат ведомството, създават се нови дирекции, а тяхното управление поемат непознати на широката аудитория ченгета, някоя и друга мощна полицейска акция срещу производителите на десетки грамове канабис биха свършили чудесна работа за запълване на информационните бюлетини.
Защо ли? По простата причина, че зрелищни специализирани полицейски операции, при които щракнаха белезниците върху китките на баба Пена от петричкото с.Ключ заради пет растения, които поникнали в двора на горката женица, май са на особена почит в МВР.
При вида на униформените служители на реда възрастните госпожи в повечето случаи успяват да смотолевят едва-едва, че от конопа си плетат чорапи, ризи и ако, дай Боже, остане материал - и някой пуловер за зимата...
Естествено, възможно е жените да мислят петолистника за обикновен плевел, който е трябвало да оплевят и който ги е тормозел от години наред. Или пък бабите все пак са с всичкия си и умело прикриват внука, който ги използва като удобен параван за пред ченгетата.
Из полицейските сводки
Паметен за родопското село Борино ще остане случаят със 72-годишния Мустафа М. и 61-годишната му жена Назлъ М., в чиято градина ченгета от ОДП - Смолян, откриха 126 стръка с индийски коноп с височина до 1.8 метра в средата на септември миналата година.
Бабата и дядото заявили, че изобщо не знаели какъв ще да е тоя плевел и как е изникнал в градината им.
Подобен случай полицаи от РПУ - Хисар, констатирали на 19 август тази година. Млад пловдивчанин бил сгащен, защото отглеждал марихуана в саксии в дома на баба и дядо са в Хисар. Младежът насадил пет саксии с индийски коноп, които за негово голямо съжаление били намерени от униформените след подаден сигнал, явно от заинтересовани люде. По-късно при обиск на квартирата на 22-годишния мъж в града под тепетата са иззети електрическа сушилня - самоделка, примитивна инсталация за отглеждане на разсад, пластмасово шише със зелена листна маса и седем грама канабис.
Бабата и дядото на производителя отричат да са знаели какво растение избуява в саксиите, донесени от внука им. Тези дни трябва да се установи дали тревата е била за лична употреба, или младежът я е пласирал.
Големият удар
Само три дни след като беше задържан пловдивчанинът, МВР отчете най-големия си удар в борбата с канабиса и неговите почитатели.
Близо четири тона от растението бяха открити на 22 август на територията на Благоевградска област и това е рекордът за тази година. Според официалното съобщение на МВР в спецакцията са участвали 25 екипа от Благоевград и служители на граничните сектори в Кюстендил и Смолян. Претарашени били 20 земеделски имота, дворове и труднодостъпни полупланински масиви в региона.
Арестувани са трима души. Любопитното в случая е, че единият от хората, които са отглеждали канабиса, е свещеникът Кирил Папудов от петричкото село Кладенци. Всъщност той може да се нарече рекордьор по арести, след като вече за седми път белезниците щракват върху китките на духовното лице заради отглеждане на коноп. Досега обаче не е лежал в затвора за незаконната си земеделска дейност. По всяка вероятност така ще стане и този път, въпреки че е образувано дознание, убедени са местни жители, свикнали свещеникът все да минава между капките.
Какво обаче мисли Папудов? Той не отглеждал тревата, тя била самораслек. Хората от селото вече умирали от срам, че Кладенци се прочуло с попа, който гледа ганджа.
Шефът на РПУ-Петрич Митьо Митев коментира кратко и ясно: Думата морал е просто излишна в този случай, тъй като канабисът отива право при децата.
Дела срещу думи
Май няма абсолютно никакво значение какво е казал местният полицейски шеф, тъй като така или иначе нито той, нито подчинените му ченгета вероятно имат смислено обяснение защо свещеникът е спипан за седми път за притежание на марихуана и все се отървава ненаказан.
Сигурно трудно би казала нещо и прокуратурата в Петрич, която явно не мери с еднакъв аршин подобен род престъпления. Като пример можем да посочим обвинителния акт, който държавното обвинение в южния град внесе в съда през юли 2005 г. срещу 80-годишната Митра Николова от петричкото село Гега. Възрастната жена застана пред Темида, обвинена в отглеждането на канабис в двора на къщата си. От три до пет години затвор предвижда законодателят за престъпление по чл.354 в от Наказателния кодекс за това престъпление.
Тук като че ли е мястото да припомним думите на споменатия полицейския шеф Митьо Митев от септември миналата година, изречени пред журналисти. Тогава той се оплака, че обикновено канабисът се сади в ниви в труднодостъпни местности. А тези ниви се водели в горския фонд или на починали хора и затова било доста трудно да се установи кой е извършителят.
Поуката
Може би полицаите в най-скоро време трябва да се запознаят с историята на 69-годишната баба Патриша Табръм от английското градче Нексъм. Още преди три години (през февруари 2005 г.) жената довърши изключително интересната си книга с рецепти на ястия, които съдържат марихуана.
Бисквити с глазура от канабис, супи и деликатеси с необичайната съставка присъстват в книгата, озаглавена Баба яде марихуана.
Намеренията на пенсионираната готвачка обаче били съвсем благородни - по нейните думи. Както много нашенски баби, така и мис Табръм разказала пред ченгетата, че използвала в началото ганджата като билка, благодарение на която рязко намалели болките във врата и гърба й.
Униформените обаче не се трогнали особено много от показанията на бабката, след което претърсили къщата й и открили 31 растения. Англичанката отглеждала конопа на тавана и по коридорите на жилището си.
Та, вместо ден през ден през отпускарския период МВР да бълва информация за специални операции по къщите на баба Митра от с.Гега и нейни съратнички на преклонна възраст, вътрешното министерство май в скоро време трябва да издаде сборник с проведените спецакции. Съвсем естествено книжката трябва да е богато илюстрована и с подписа на съответния полицейски началник. Иначе удобният пиар за местните ченгета и МВР като цяло няма да бъде същият...

Facebook logo
Бъдете с нас и във