Параграф22 Daily

§22 Анализи

Кандидат-бригадирите в САЩ се оказаха "леко" прецакани

S 250 7f807e6d bc65 437e 9ed5 bcbdf752fb60
S 250 a91fb489 153c 4d22 8523 e60484180ed4

Преди месец "БАНКЕРЪ" писа за три студентки, чиито бригади в САЩ пропаднаха заради пандемията (бр. 39 от 9-15 октомври). Месеци наред те бяха размотавани с познатото предложение "Елате другата седмица" от фирмата "Пейс Травъл", която трябваше да им върне парите за провалените бригади. 

Представителят на фирмата Дария Петрова тогава заяви за "БАНКЕРЪ", че парите се бавят от страна на спонсориращите американски организации, но студентите щели да си ги получат на 11 октомври. Октомври обаче мина и замина, после "отекоха" още няколко дати, но от парите все още ни вест ни кост.

От агенция "Пейс Травъл" със собственици Димитър Гърков и Александър Лазаров не отговаряха на обажданията ни. Междувременно, с "БАНКЕРЪ" се свързаха още четирима студенти, за да научат дали изобщо ще получат някакви пари.

На 5 ноември (петък), единият от собствениците на "Пейс Травъл" - Димитър Гърков, най-сетне се появи на хоризонта и лично започна да възстановява на клиентите си някакви суми. Вярно - по-малки от очакваното, но все пак...

Според договорите, които кандидат бригадирите са подписали, невъзвръщаемият депозит е 250 долара, докато

"Пейс Травъл" им удържа по 350 долара. 

Стана ясно, че Гърков решил да усредни сумата, защото в различните договори размерът на невъзвръщаемия депозит бил различен. 

По закон всеки договор си е сам за себе си и подобни аритметики са недопустими. "Пациентите" на агенцията му обаче подписват заветните споразумения - с отказ от финансови претенции към фирмата му - защото... Ами защото той им е направил предложение, с което повечето от тях са се съгласили тутакси. Тоест - прегърнали са старата житейска мъдрост "По-добре малко пари сега, отколкото много никога!"

Вариантите, разиграни от Гърков са стандартни - още от епохата на финансовите пирамиди в началото на 90-те години на миналия век. Или те завеждат съдебни дела, които ще се точат години наред, ще струват много и със сигурност ще бъдат загубени. Или прибират онова, което той им дава, и цял живот са му благодарни, задето не ги е прецакал с обявяването на умишлен фалит.

Студентите споделиха, че се почувствали притиснати да подпишат споразуменията, защото им е писнало от юли да ги мотаят, въпреки че парите им са били спешно необходими. Дори и да погасят предсрочно кредитите, които са теглили за да заминат за Щатите.

"БАНКЕРЪ" многократно се опита да изясни позицията на собствениците за случващото се, но те сякаш бяха потънали вдън гори тилилейски. Седмици наред обажданията ни бяха пренебрегвани, а в офиса на фирмата нямаше никой. Едва на 11 ноември успяхме да се засечем с Димитър Гърков и да научим какво мисли по въпроса.

Казано накратко - нищо кой знае какво извънземно. Служителката му Дария Петрова е виновна за всичко, защото не го е информирала както за студентските вълнения, така и за опитите на "БАНКЕРЪ" да се срешне с него или със съдружника му. Освен това, забавяне на пари нямало, тъй като в договорите пише, че авансово преведените суми се възстановяват до края на календарната година. 

Прекрасно, но... не е съвсем така. Ето какво пише тези договори: "В случай, че на Доверителя (клиентът) му бъде отказана J-1 виза и той предостави формуляр DS-2019 в срок от един работен ден след деня на официалния отказ на Консулството на САЩ в България Довереникът (агенцията) се задължава да му върне левовата равностойност... до 31 декември в рамките на календарната година на отказа..."  

Както се вижда, "нашата" ситуация е съвършено различна. По една много проста причина: Щатите пуснаха кепенците още преди "Пейс Травъл" да завърти рулетката, т.е. да изпрати документите на кандидат-бригадирите отвъд Атлантика и преди да направи първите харчове.

Откъде знаем това ли? От един студент, който си е направил труда и директно е попитал "своята" спонсорираща организация в САЩ по какви причини не иска да му върне парите, както твърди служителката на "Пейс Травъл" Дария Петрова. Наученото го хвърлило в оркестъра: "Името и данните ви изобщо не фигурират в нашата система, никакви документи за обработка не са ни изпращани и нямаме никаква представа чия може да е вината за това недоразумение"

Оттук нататък обясненията на управителя Димитър Гърков стават по-лесно смилаеми.

Цяло лято той се опитвал да събере парите, за да ги върне на студентите, причините за това били комплексни, а спонсориращите организации в САЩ нямали никаква вина. С други думи - след бригадирското ембарго през май, вместо да върне парите на клиентите си, най-вероятно ги е използвал за някакви други цели. Иначе защо ще ги търси?

Адвокатите му го карали да насърчава студентите да съдят "Пейс Травъл", но той не виждал смисъл да се влачи по съдилищата с години. Логично, но... само от психологическа гледна точка. Както вече стана дума, и студентите, доверили се на "Пейс Травъл", избират да загубят известно количество долари, вместо докрай да воюват за правата си. 

Има агенции, които са си удържали по 750 или 825 долара, докато "Пейс Травъл" удържа само по 350 долара. И какво - децата трябва да се радват, че са случили на благороден посредник? Едва ли, защото "обратната" аритметика е показателна: 100 деца по 100 долара "горница" - 10 бона. Плюс 25 000 долара от стандартния невъзвръщаем депозит. Ей така - за едното нищо...

 

Как се регулират фирмите, които уреждат международен културен обмен? 

"От българска страна няма регулиращ орган, освен в някаква степен Комисията за защита на потребителите. Тъй като предлаганите програми за културен обмен попадат под юрисдикцията на Държавния департамент на САЩ, агенциите се явяват наблюдаващ контролен орган, чиито правила трябва да спазват спонсориращите организации, подсигуряващи плавното протичане на програмите, техните международни партньори и участващите студенти", заяви за "БАНКЕРЪ" Станимир Найденов, мениджър по програмата Work & Travel към "Интеграл".

Още през март месец стана ясно, че в договорите между агенциите и студентите липсва клауза за форсмажорни обстоятелства. А политиката на българските агенции е пряко зависима от действията на техните партньори в САЩ.

Разбира се, очаквани са разлики в работната политика на отделните агенции, но правният принцип е да се следва индивидуалният договор на всеки. До края на август по-голямата част от близо 6000 български студенти, които не заминаха за САЩ, получиха парите си. Добрата новина, е че студентите, доверили се "Пейс Травъл" също ги получават, макар и през ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във