Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кандидат-депутати с тъмно минало побъркаха Темида

Абсурдът, който от години властва - като основополагащ принцип в живота на нашата татковина, роди още едно отроче. Началото на предизборната кампания показа, че хора с репутация на мафиоти и проблеми със съдебната власт могат спокойно да сменят ареста с депутатската банка. За това безценна помощ им оказа съществуващото законодателство, чиито параграфи вършат много по-добра работа от прословутата пила в хляба.
Криви или не, това все пак са закони, пред които всички сме равни. Въпреки това самата съдебна система се държи като пиян шофьор на пътя и криволичи опасно между двете канавки.
Становището на Варненска окръжна прокуратура, с което тя отказа да освободи баща и син Данови от ареста, въпреки че РИК - Варна регистрира листата на Обединение на българските патриоти с кандидатурите на двамата за народни представители, показва, че добре почерпеният шофьор е изтървал волана и колата лети извън правия път.
Само преди седмица - ще не ще, Темида,
изпълни буквата на закона
и отвори вратата пред т.нар. Братя Галеви, за да се кандидатират за изборите. Същото стори и със скандалния експрезидент на ЦСКА и изпълнителен директор на Кремиковци Александър Томов, чието дело е в съдебна фаза.
Естествено, срещу акта на варненските прокурори най-напред скочиха хората от отсрещната банка. Адвокат Бранимир Балачев, защитник на другия задържан общински съветник от Варна Иван Славков, коментира, че е очаквал този отказ. Познавам окръжните прокурори и подозирах, че ще прехвърлят отговорността на съда, заяви той.
Според него правният ред е становището да се обжалва пред Апелативна прокуратура и ако тя го потвърди - да се депозира молба в Окръжния съд за отмяна на мерките за неотклонение, чието основание е регистрацията за парламентарните избори. Това е единствено промяна на мерките за процесуална принуда, а не освобождаване от наказателна отговорност, обясни за Параграф 22 Балачев. По негови думи, изборите са публична дейност и щом законът позволява да се издигне дадена кандидатура, то лицето трябва да има възможността да осъществи кампанията си. Законът е един за всички. Това, че едно дело е в тази фаза толкова време, не превръща обвиняемите във виновни, посочи юристът, като се позова на презумпцията за невинност. След регистрацията и по време на кампанията кандидатите трябва да са свободни, категоричен бе той.
След това, дори да бъдат избрани за народни представители, дадените лица не се освобождават от наказателна отговорност. Прокуратурата може да поиска сваляне на имунитета им и да продължи процесуално-следствените действия по отношение на тях, добави Балачев. Той допълни, че делото би продължило да следва хода си, като прокуратурата след предизборната кампания отново може да поиска мярка за неотклонение. Докато делото е спряно, а то трябва да е такова по време на кампанията, мерки за принуда също не трябва да има, коментира адвокатът. Правото, за което говорим, е конституционно и
щом едно лице не е осъдено, то се счита за невинно
докато не се признае обратното с влязла в сила присъда, заключи Балачев.
Подобна позиция сподели пред Параграф 22 и адвокатът на Веселин и Христо Данови - Иван Томов. Неправилно и незаконосъобразно е становището на Варненска окръжна прокуратура, с което се отказва освобождаването от ареста на баща и син Данови, заяви той. Според него най-фрапиращото е, че сред изложените мотиви в постановлението екипът наблюдаващи прокурори посочват, че лицата, регистрирани като кандидати за народни представители, не могат да се ползват с имунитет за наказателна неприкосновеност.
Това е незаконосъобразно тълкуване на Закона за избор на народни представители, който регламентира, че лица, вписани в регистъра, по време на предизборната кампания придобиват наказателна неприкосновеност, заяви адвокатът. Това де факто е приравняване с депутатския имунитет, регламентиран в чл.70, ал.1 в българската конституция, смята Томов.
По въпроса със срока на пълномощията на лицата, кандидати за народни представители, също възникна полемика. Прокуратурата се позовава на текст от Закона за избор на народни представители, който посочва, че предизборната кампания започва 21 дни преди изборния ден. Членове от същия закон обаче по идея и смисъл целят да се предостави гарантирана възможност на вписаните кандидати да се подготвят и да участват активно в предизборната си кампания, посочи адвокатът. Подготовката, организирането на екип и застъпници и всякакви агитационни материали не могат да бъдат осъществени за 21 дни - категоричен е той. Трябва да се гарантира на кандидата за народен представител възможност за дейно участие в подготовката преди изборите, допълни Томов.
Защитата на Данови е депозирала на 28 май
жалби пред Варненска апелативна прокуратура
срещу постановлението на Окръжна прокуратура, с което бе отказано освобождаване на обвиняемите от ареста. Адвокат Иван Томов допълни, че копия от жалбите са изпратени и до Върховна касационна прокуратура и до главния прокурор на Република България. Искаме отмяна на постановлението на ВОП и прилагането на чл.220, ал.2 от НПК, според който спрямо обвиняем с придобит имунитет наказателното производство се спира и се отменят мерките за процесуална принуда, заяви Томов. В това число трябва да отпадне и забраната за напускане на пределите на страната, ако такава има, теоретизира адвокатът.
Постановлението на окръжна прокуратура дойде незабавно, надявам се на еднозначно тълкуване и прилагане на законите и на същата бързина, когато подаваме жалби, посочи още адвокатът. Той изрази убеждението си, че най-късно 21 дни преди парламентарните избори Данови ще бъдат освободени, което според защитника е абсолютно гарантирано по закон.
Иван Томов коментира и детайли по отношение на депутатския имунитет. Според него той е два вида - наказателна неотговорност и наказателна неприкосновеност. Имунитетът на кандидатите е приравнен към депутатския, заяви юристът. В случая наказателната неприкосновеност има чисто процесуален характер в наказателното производство. Тя води до спиране на последното по отношение на обвиняемия и отмяна на мерките за неотклонение в срока на предизборната кампания. Тази наказателна неприкосновеност е срочна. Ако лицето спечели съответния вот, ще придобие имунитета на народен представител. По писмено искане от главния прокурор или негово предложение лицето може да се откаже от имунитета, обясни още Томов.
Отмяна на имунитета може да се иска само при наличие на основания, коментира той. До задържане под стража пък може да се стигне, ако обвиняемият се крие, не се явява при призоваване и осуетява извършването на процесуално-следствени действия. Към момента те вече са извършени и ходът на досъдебното производство по мегадознанието е приключил. Предстои изготвяне на заключително постановление от дознателя и евентуално внасяне на обвинителен акт от прокуратурата. Тя от своя страна може и да прекрати производството по отношение на някои обвиняеми, коментира Томов. Ако делото влезе в съдебна фаза в периода на предизборната кампания, компетентен и длъжен да се произнесе по отношение на спиране на наказателното производство и отмяна на мярката за неотклонение е съответният съд, поясни още адвокатът.
Завързаният от варненските окръжни магистрати казус
с освобождаването на Данови се случи, след като дупнишките братя Галеви решиха да избягат от правосъдието, като станат депутати. Пред известния ВИП Брадър Веселин Данов и сина му Христо също се изпъна депутатската писта на свободата, макар и временно. Двамата влязоха във Варненския общински съвет като представители на Народняшката земеделска партия. Незнайно как от ареста те обявиха кандидатурите си от листата на партия Обединение на българските патриоти. Листата на партията ще води Веселин Данов, а за сина му е отредена третата позиция. Партията вече е регистрирана в Централната избирателна комисия, а навръх 24 май съвсем патриотично представи документите си и в РИК, откъдето два дни по-късно се произнесоха в полза на Данови, като ги допуснаха до изборите.
Ако имат късмета да попаднат в парламента, Данови ще напуснат ареста с депутатски имунитет. За целта е достатъчно партията им да успее да спечели два мандата. Въпреки че втори в листата на обединението е лидерът на организацията Юлий Абаджиев, за Данов-син има шанс, тъй като той има опит в изместването на преждестоящи. През 2007 г. баща му участва в местните избори като кандидат за кмет и като водач на листа за общински съветници от Народняшката земеделска партия. Успя да спечели два мандата. Вторият в листата се отказа от място в местния парламент в полза на сина на Веселин Данов, който беше трети. Мотивите за това така и не станаха известни.
Лидерът на Патриотите проф. Абаджиев обяви съмненията си по отношение на разследването и работата на съда по делото срещу Веселин Данов. Според него бизнесменът е натопен и процесът е манипулиран. От кого обаче не става ясно. Председателят на Обединение на българските патриоти, което издигна кандидатурата на Данов-старши за водач на листата във Варна, е убеден, че след като арестантът излезе на свобода, случаят ще се разплете бързо и ще се докаже невинността му. Според Юлий Абаджиев, Веселин Данов се ползва с авторитет и е сериозна личност, доказала способностите и възможностите си, затова заслужава доверието на партията. Позицията на избирателите ще покаже морален ли е Данов, или не, посочи Абаджиев. След като толкова време съдът и прокуратурата не доказаха нищо, значи за момента приемаме, че Веселин Данов е невинен, коментира професорът. Той посочи, че хиляди жители на морската столица се подписват в защита на задържания варненски общински съветник.
За първи път се случва следствени да се кандидатират на избори. Нямам спомен за друг такъв случай - коментира говорителят на РИК - Варна Кристиян Богоев. Според него обаче това няма да им позволи да излязат на свобода за кампанията си.
Тезата на прокурорите
Както е известно, Окръжна прокуратура - Варна, не уважи искането на Веселин и Христо Данови за освобождаване от ареста. Според магистратите лицата са регистрирани като кандидати за народни представители. Налице е законова забрана регистрирани кандидати да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, освен в случаите на заварено тежко престъпление по време на предизборната кампания. Към момента обвиняемите лица не се намират в предизборна кампания, тъй като същата, съгласно закона, започва 21 дни преди изборния ден, тоест на 14 юни тази година, аргументират се прокурорите. Независимо от това обстоятелство Веселин Данов и Христо Данов вече са привлечени като обвиняеми с взети мерки за неотклонение Задържане под стража и не могат да се ползват от наказателна неприкосновеност. Последната се прилага само за лица, извършили престъпление, извън категорията на тежките по смисъла на закона, по време на предизборната си кампания, но не и преди това.
Освен това двамата по никакъв начин не са придобили качеството на лица с имунитет, а такъв не се придобива с факта на регистрирането им като кандидати за народни представители, посочват прокурорите.
Веселин и Христо Данови ще останат в ареста, стана ясно и на заседание във Варненския апелативен съд, състояло се на 26 май. Въпреки че адвокатите пледираха за по-леки мерки за неотклонение на своите клиенти, желанието им не се сбъдна. Заради грубото погазване на правата на двамата защитата на Данови се закани да сезира Европейския парламент и съд.
По казуса, който разбуни духовете във Варна, се произнесе и премиерът Сергей Станишев, който посети морската столица на 27 май. Въпреки че по закон няма ограничения, кандидатирането на обвиняеми за депутати - като обществено действие, не прави добра услуга на България, коментира той.
Изправени сме пред абсолютен правен абсурд
коментират варненски магистрати, сравнявайки случаите Александър Томов и Данови. Софийският градски съд спря съдебното производство срещу бившия президент на футболния клуб ЦСКА Александър Томов и още трима души. Причината за това е, че Томов е регистриран в листата на Българска социалдемокрация за изборите за Европейския парламент. Версията е, че като кандидат-депутат той придобива имунитет въпреки обвиненията срещу него, които са за длъжностно присвояване и документно престъпление. Производството бе спряно и срещу останалите подсъдими, тъй като престъплението, в което са обвинени, е извършено в съучастие.
Предвкусващ близката свобода, Веселин Данов излезе с изявление пред медиите, в което сърцераздирателно им благодари за безпристрастното представяне на казуса за издигането на кандидатурата му за депутат.
Искам да кажа, че след като законът ми дава това право, аз ще участвам в предстоящите избори за парламент. Варненци ме познават и знаят, че два мандата като общински съветник съм бранил интересите на обикновения човек. Ще водя позитивна кампания и ако варненци искат да имат човек, който ще брани техния интерес, то нека гласуват за мен, гласеше обръщението на Данов.
Третият арестуван варненски общински съветник Иван Славков засега няма намерение да се кандидатира за народен представител, съобщи неговият адвокат Бранимир Балачев. Той допълни, че на този етап подзащитният му не смята да тръгва по стъпките на другите си окошарени колеги, макар че обмисля подобни предложения. Иван Славков се занимава с политика от 12 години и има много приятели и познати, които са му отправили предложения в тази насока, коментира защитникът.
Явно въпрос на дни е и третият съветник да получи предложението, на което няма да може да откаже. Щом става дума за свободата и депутатската банка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във