Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кандидати за шефове в спецсъда на спявка с Велчев

Преди да излязат в дълга Великденска ваканция, подобно на депутатите, членовете на Висшия съдебен съвет настъпиха газта и на заседанието си в сряда (20 април) отхвърлиха доста работа. Магистратите умуваха над въпроса кой да поеме временно овакантените постове на административните ръководители на окръжните съдилища в Хасково и София и на Районния съд в Ихтиман до назначаването на титуляри. На заседанието бяха разгледани и кадрови въпроси на прокуратурите в Пловдив и Асеновград.
В планчето на висшите магистрати за деня беше включена и прелюбопитна точка - изработване на проект за решение по предложението на Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Борис Велчев за освобождаване на Румен Георгиев Георгиев от заеманата длъжност заместник на административния ръководител - заместник-директор на Националната следствена служба. В последния момент обаче точката беше изтеглена от дневния ред и по всяка вероятност ще бъде обсъждана след празниците. ВСС не даде обяснение какво е наложило тази промяна в дневния ред.
Предложението на Найденов по всяка вероятност е било свързано с предстоящото щатно структуриране на спецпрокуратурата (включваща и следователи) и спецсъда. Заместникът му Румен Георгиев е със завиден опит в следствието и отговаря на изискването за 12-годишен стаж в съдебната система, какъвто трябва да имат кандидатите за работа в спецструктурите. Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев обяви, че вече има кандидати за ръководните постове, с които е разговарял. Обвинител № 1 обаче отказа да съобщи имената им.
Главният прокурор отново припомни позицията си да се намали броят на делата, които ще разглежда спецсъдът и ще разследват спецпрокурорите. Според предварителните разчети специализираните органи на държавното обвинение ще разследват около 1000 дела годишно. Настоявам да се преразгледа обсегът на делата, с които ще се занимават спецсъдът и прокуратура, и те да се занимават само с най-тежките производства. Ако има голямо претоварване на прокурорите и оттам съмнително бъдеще, вероятно много от тях ще бъдат демотивирани. Убеден съм, че няма да се стигне дотам щатът за спецпрокурори да не бъде попълнен, каза Велчев.
Според него твърдението, че в прокуратурата има лоша организация на работа е донякъде приемливо. Този коментар беше във връзка с предположението, че ще има разлика между натовареността на обикновените прокурори и тези в спецзвеното. Ако бройката на спецпрокурорите остане такава, каквато я заложи ВСС, всички те ще бъдат претоварени. Но ако се промени компетентността на съда - този състав ще е достатъчен. Иначе ще настоявам тя да се увеличи. Надявам се 6.4 млн. лв., които са предвидени, да стигнат и да са правилно изчислени, каза още главният прокурор.
Както е известно, преди две седмици ВСС гласува в новите суперструктури да постъпят общо 53 спецмагистрати - по 22-ма спецсъдии и спецпрокурори и девет следователи. Заедно с администрацията към новите звена ще бъдат прехвърлени общо 130 души от съдебната система.
За следващото заседание на ВСС е предвидено приемането на наредби за конкурси и атестации на магистратите, които ще постъпят в спецструктурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във