Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАНИБАЛЪТ ОТ ГОЛЯМО БУКОВО ТОЧИ ЗЪБИ В ПСИХИАТРИЯТА

Бившият морски капитан Николай Гьоргов, по-известен като Канибала от Голямо Буково, ще акостира за три месеца в ремонтния док на психодиспансера в Бургас. Лечението беше постановено от състав на Бургаския районен съд преди дни, след като преквалифицираният бивш морски вълк се озъби зловещо и се закани да пререже с бръснарско ножче гърлото на кметския наместник в селото Пенчо Пенчев.
Канибалът хвърлил око и на пристигналите полицаи, които с доста зор успели да го озаптят. Становището на районните магистрати бе подкрепено и от съдебнопсихиатрична експертиза. Съдът разпореди Гьоргов да бъде откаран в областния психодиспансер в Бургас, където да бъде лекуван. Това не е затворен тип клиника, но ако Николай наруши режима, срещу него ще бъде образувано ново дело и той ще бъде откаран принудително в Раднево, уточниха от БРС.
Разправят, че щял да ми отреже главата и да я хвърли да се търкаля по улиците. На мен лично ми обясни, че ще се разправи с мен, когато ми дойдело времето. Нормално е да се страхувам, след като аз лично съм свидетелствал в процеса срещу него, разказва стресираният Пенчев. Бившият вече полицай от село Голямо Буково и настоящ кмет на населеното място въпреки това е готов повторно да свидетелства срещу Гьоргов, за да спаси съселяните си от тормоза му.
Получихме сигнали, че Николай не е пил хапчетата си от няколко дни и отново е започнал да буйства, разказаха полицаи от полицейското управление в Средец, на чиято територия се намира село Голямо Буково. Според заключението на експертите Гьоргов страда от остро психологическо заболяване - шизофрения от параноиден тип, не може да носи наказателна отговорност за действията си и задължително следва да бъде лекуван медикаментозно. Именно заради психичното си състояние след извършените от него садистични убийства през 1995 г. той бе въдворен в психиатрията в Ловеч, а след това в Раднево вместо да попадне в затвора.
Селото ни ще остане безлюдно заради него. Вече никой не смее да води внуците или децата си тук. Гьоргов може цяла година да не излезе от дома си, но когато го направи, става агресивен и заплашва. Нормално е да ни е страх, признават местните жители. Те добавиха още, че Гьоргов е много едър и често е засичан да се разхожда, държейки в ръчищата си бръснач. Когато не си пиел хапчетата, Николай ставал много агресивен, а като пийнел и алкохол, ставало страшно.
Според съселяните на Гьоргов напоследък той бил много разстроен. В това състояние изпаднал, след като синът му, когото не бил виждал от 16 години, го посетил в Голямо Буково. Георги бил много развълнуван от срещата, но това явно е отключило и отрицателните му емоции. Ядоса ли се, никой не може да го спре, дясната му ръка трепери, побеснява. Напоследък беше станал много див, имал си проблеми и покрай баща си, който е тежко болен. А хапчетата дали ги пие, никой не знае? Може и да ги пие, а ако не иска, никой не може да го застави, категорични са съселяните му.
Откакто бившият морски капитан се е завърнал в Голямо Буково на 1 ноември 2006 г., обитателите му са в шок. Странджанското село е притихнало. Когато слънцето залезе, останалите в него 75 жители, повечето от които пенсионери, залостват вратите си с метални пръти и не гасят лампите. Не ме питайте нищо. Ако проговоря, ще съм първа в списъка след това, едва обелва пред Параграф 22 жена на видима възраст около 70 години, след въпроса ни знае ли къде можем да намерим къщата на Гьоргов. Хората са изтръпнали от ужас, че в селото им живее канибал и могат да се превърнат в негови потенциални следващи жертви.
Споменът на местните хора за сатанинското лято на 1994 г. е още жив. Тогава в село Голямо Буково, община Средец, се завръща синът на Калинка и Гьорго Гьоргови. Младият мъж е бивш капитан от флота и е гордостта на Голямо Буково по онова време. Трети помощник-капитан, пътува с корабите, отличник от Военноморското училище във Варна, семеен с дете.
Още с идването му в селото обаче плъзва мълвата, че нещо с психиката на Николай не е наред. Според една от версиите по време на едно от плаванията паднала една от корабните машини и наранила тежко младия Гьоргов по главата. Другата плъзнала версия била свързана с озъбена акула, срещу която очи в очи се изправил Николай при едно от пътуванията си. Третата версия била свързана с ревизия на кораба и открита голяма липса на пари и документи, вследствие на което Гьоргов превъртял. Впоследствие станало ясно, че не е виновен, но той тежко преживял незаслуженото обвинение и изгубил разсъдъка си.
Връщането на Николай в селото било съпроводено с чести скандали от негова страна и саморазправи в кръчмата. Нищо не предвещавало обаче разразилата се няколко дни по-късно кървава баня в Голямо Буково. Завърналият се 34-годишен мъж пламнал от любов по Димка, 14-годишната дъщеря на вдовеца Ангел Дзирев.
Една вечер Дзирев се опитал да вразуми Гьоргов по мъжки с няколко думи, но бившият морски капитан изпаднал в ярост и изкрещял, че ще го довърши. На другата сутрин селяни от Голямо Буково ужасени се натъкнали на трупа на вдовеца, проснат пред вратата на местната църква. Тялото на жертвата било буквално разпорено, главата отрязана, липсвали вътрешности, сякаш някой умишлено е сторил кървав курбан за празника, който местните почитали същия ден - Света Богородица.
Полицията отцепила района и по свидетелски показания арестувала посочения от всички Гьоргов. Униформените открили Николай кротко да спи у дома си. Край него свикналите с какво ли не полицаи открили обаче разтворени окултни книги с описание как се придобива свръхенергия, ако се пие човешка кръв и се консумират човешки органи. Така се породило съмнението, че Гьоргов е канибал, още повече че част от органите от трупа на Дзирев липсвали, а той бил разпорен като жертвено добиче.
Дали обаче ритуалите наистина били извършени от Гьоргов е загадка и до днес. Зловещият случай през август 1994 г. бил поет от следователя Виктор Савов от РДВР - Бургас. Савов, сега пенсионер в родния си град Средец, си припомня как следствието било прекратено поради психическото състояние на Гьоргов и невъзможността да се стигне до съдебна фаза.
Николай сам започнал да разказва за извършеното убийство в ареста ведната след като бил задържан. Описал и друго убийство, извършено три дни преди да умъртви Дзирев. По разказа му потресените полицаи се натъкнали на трупа на 82- годишната старица Мария Вълкова, баба на съпругата на Николай, с която той по това време вече бил в развод. Жената била буквално разпрана. Малко по-късно, пак по признание на Гьоргов, станало ясно, че причината да бъде убита от зет си била, че тя не поканила Николай на курбана, готвен от нея за света Богородица.
По време на разпитите станало ясно, че убиецът има специално тефтерче, в което е изготвил списък на хора, нарочени за убиване от него. Сред тях били имената на местната кръчмарка, отказала интимност на Николай, игуменът на Голямобуковския манастир отец Евтимий, кметът на селото…
Зловещите убийства станали причина съселяните на Гьоргов да инициират подписка за трайното му изселване от Голямо Буково. Николай попаднал в бургаската психиатрия и след кратък престой там бил препратен в ловешката болница за особено опасни криминални престъпници с душевни отклонения.
През 2000 г. Николай за първи път се завърнал в странджанското село. Близките му уверили съселяните си, че Николай вече е добре, безопасен е, редовно си взема лекарствата и няма опасност да нарани някого. Постепенно животът в Голямо Буково започнал да се нормализира, а споменът за кървавите престъпления да избледнява. Но заради лошата слава на мястото половината от жителите му се били изселили от него.
През 2003 г. бащата на Николай - Гьорго Гьоргов, получил инсулт и се залежал. Силите не достигнали на майката Калинка да се справя с младия мъж и той започнал необезпокоявано да се разхожда отново из селото, започнал да пие и да дразни съселяните си.
Един ден в пристъп на ярост той изхвърлил полупарализирания си баща през терасата на първия етаж в къщата им. Агресията на Николай се задълбочавала с всеки ден. Така се стигнало до фаталната дата 30 август 2005 г., когато Николай направил опит да изнасили 13-годишно момиче от селото. Младият мъж причакал жертвата си пред къщата й късно вечерта, повалил я и започнал да къса роклята й. Привлечена от виковете на дъщеря си, майката на момичето се хвърлила да я спасява. Притекли се и мъже от селото, които издърпали детето от ръцете на Николай.
Съселяните на Гьоргов свикали събрание, на което присъствали районният прокурор на Средец, както и председателят на Общинския съвет в града Георги Георгиев. Единодушно голямобуковчани гласували за изгонването на Николай от селото. През октомври 2005 г. Районният съд в Средец разгледал случая и постановил Николай Гьоргов да бъде въдворен в лудницата в Раднево за година. Това бил максималният срок според действащия Закон за народното здраве. По преценка на лекуващите го лекари и след свикване на лекарски консилиум пациентът можел да бъде изписан или да бъде задържан за още една година.
На 1 ноември 2006 г. обаче психичноболният Николай се завърнал в родното си село. Въпреки инициираната подписка срещу неговото връщане прокуратурата и местната власт се оказали безсилни да предприемат каквото и да е, преди Николай да е извършил престъпление. Единствената предприета мярка била от страна на окръжния прокурор Ангел Ангелов. Правомощията му достигали дотам да разпореди експертиза на Калинка и Гьорго, родителите на канибала. Тя трябвало да установи дали те са в състояние да се грижат за сина си...

Facebook logo
Бъдете с нас и във