Параграф22 Daily

§22 Анализи

Карабинери хванаха 815 т. незаконен боклук, адресиран за България

Карабинери от Милано са спрели незаконен товар от 815 тона боклуци за България, според информация на в. "Кориере дела сера". В публикацията се посочва, че са били открити 582 бали боклук, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара била 130 000 евро. Влаковата композиция е засечена на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България. Във вагоните били натъпкани преди всичко отпадъци от вече третирани пластмасови изделия.

Според публикацията на "Кориере дела сера" боклукът представлявал всъщност крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата. В документите за товара обаче е записано, че става въпрос за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени. Изданието цитира шефа на еко-звеното на карабинерите подполковник Масимилиано Корсано, според който всичко това било с цел да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъци в България. Според разследването на полицията отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия.

Разследването стартирало след сигнал от Митническата агенция на Леко. Така започнала проверката на вагоните, готови за отпътуване, след което била издадена заповед за запор. Тепърва ще се изяснява кой е организирал изпращането на пратката, за кого е била предназначена и най-вече произходът на пластмасовите отпадъци. Предполага се, че става въпрос за отпадъци от фирми от Централна и Северна Италия. Анализира се и документацията. Сред балите били открити материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак, смесени боклуци и др.

Разследващите предполагат, че в случая става въпрос за дейност на престъпни организации, които изнасят в чужбина пратки боклук за незаконно третиране. Подозренията са, че веднъж, щом пристигнат в България, отпадъците по всяка вероятност е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми.

Това не е първата пратка незаконен боклук с произход Италия и крайна дестинация България. В началото на март т.г. на варненското пристанище "Одесос ПБМ" е бил засечен пореден транш отпадъци от Ботуша. Според информация на варненски медии, доставката е била предназначена циментовия завод “Холсим” в село Бели извор. Според еколога Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, от три години насам всеки месец на пристанищата във Варна се разтоварват минимум по 20 тона от битовите и текстилни отпадъци на Европа, които се ползват за гориво в циментовите заводи у нас.

По документи пратките съдържат модифицирани горива, получени от отпадъци съгласно Европейския списък на отпадъците. Еколозите обаче са категорични, че подобни доставки могат да бъдат и опасни, тъй като никой не проверява балите, където може да има и опасни или радиоактивни отпадъци.

Според справка в екоминистерството през 2017 г. на българските черноморски пристанища са разтоварени около 50 хил. тона модифицирани отпадъци. А според данни на Евростат към 2016 г. общите отпадъци, генерирани в ЕС от всички икономически дейности и домакинства, възлизат на 2 538 млн. тона. Според статистиката най-малките държави-членки на общността отчитат най-ниски нива на производство на отпадъци, а по-големите – най-високи. Независимо от това, в България и Румъния се генерират сравнително големи количества боклук в сравнение с развитата икономически и демографски Италия, например.

На глава от населението в ЕС се падат по близо 5 000 килограма производство на боклук, докато в България цифрата е близо 17 000 килограма на глава от населението, като по този показател се нареждаме на пето място в ЕС. На челно място в класацията се нарежда Финландия с над 22 000 килограма боклук на всеки гражданин, което е повече от 4 пъти повече спрямо общата стойност на боклука на глава от населението в ЕС.

Статистиката сочи, че общо 100 млн. тона са опасните отпадъци, които са генерирани през 2016 г. от всички страни в съюза. Евростат  отчита, че през през същата година  са произведени почти 5% повече опасни отпадъци спрямо 2010 година. През 2016 г. в страните от ЕС са обработени около 2 312 милиона тона отпадъци, без да се имат предвид внесените или изнесени от съюза боклуци. Общо 76,8 млн. тона опасни отпадъци са били третирани за периода, като повече от половината от тях са третирани само в три държави-членки на ЕС – Германия (28%), България (17,2%) и Естония (12,5%), сочи Евростат.

След поредния скандал преди няколко месеца с незаконно внесени отпадъци, изгаряни в ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки, министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че през 2018 г. разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%, съобщи той. 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа, като според екоминистъра страната ни е единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%.

Междувременно справка в сайта на Главна дирекция "Национална полиция" показва, че през юли т.г. дирекцията е започнала осъществяването на проект, озаглавен  "Укрепване капацитета на полицията за противодействие на нелегалния трафик на отпадъци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във