Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Караме на контрабандни гориво и цигари

Държавата е загубила над 2 млрд. лв. от контрабанда на цигари и горива за миналата година, показва изследване на сивия сектор, изготвено от неправителствената организация Сигурност и развитие. Тя заедно с международни консултантски компании с офиси в Лондон, Дъблин и Брюксел реализира проект за изследване на сивия сектор и загубата на държавата от незаконния карго внос.
Изследването е проведено в граничните пунктове на Капитан Андреево, Калотина, в районите на Бургас, Варна и Балчик. Представителят на сдружението Радостин Генов изнесе данни, според които от контрабанден внос на цигари през миналата година държавата е загубила 578 млн. лв., а от акциз и ДДС върху горива - 1.450 млрд. лева.
Нелегалният внос на цигари у нас е около 25-30% от общото количество на внесените тютюневи изделия. Пазарът на папироси у нас - от местно производство и от внос, през миналата година е бил от порядъка на 3.3 млрд. лева. Държавата е трябвало да прибере за 2008 г. около 2.200 - 2.300 млрд. лв. от мито, акциз и ДДС върху папиросите. Според статистиката на неправителствената организация след затварянето на безмитните магазини контрабандата на цигари е нараснала с около 15 на сто.
По думите на Генов продажбата на горива е между 3.3 млрд. и 3.4 млрд. литра годишно, при което държавата би трябвало да прибере от ДДС върху горивата 1.65 млрд. лв., а от акциз - 3.19 млрд. лева. Сдружението предлага държавата да осъществи нещо като борд за контрол върху митниците и граничната полиция. Изводът от тази статистика е, че България не е достатъчно надеждна югоизточна граница на Европейския съюз.
Страната ни губи от т.нар. алхимични бензиностанции, които продават дизел на цена от порядъка 1.63 лв., при цена на вносителя с няколко стотинки по-висока. Нека припомним, че преди месец няколко такива бензиностанции бяха разкрити при спецоперация на ДАНС. Загубите за държавата от контрабандата на гориво е 1.65 млрд. лв. от ДДС и 3.15 млрд. лв. от акциз.
Предлага се създаването на парламентарна комисия на паритетен принцип с участие на представители на неправителствения сектор и с председател от опозицията. Идеята е да се разбие монополът на митниците върху определени дейности. Като мярка за справяне с контрабандата се предлага още да се увеличи броят на мобилните групи, към които наред с представителите на МВР и на НАП да се включат и представители на Националната разузнавателна служба (НРСл), за да може да се получи изпреварваща информация за логистиката на контрабандистите в чужбина. Въвеждането на ротация сред митничарите във вътрешните митници също може да помогне за разбиването на контрабандните канали.
Подобряването на социалния статус на българските митничари също е належащо, тъй като при средна заплата от 650 лв. служителите са податливи на изкушения. За пример бе дадена Гърция, където освен социални придобивки за членовете на семейството на митничаря той получава възнаграждение от техния профсъюз. Над 180 служители за последните три месеца са напуснали агенция Митници, съобщиха представители на неправителствената организация. Сдружение Сигурност и развитие ще предостави своя анализ на Гранична полиция и на Агенция Митници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във