Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кариери

Каквото и да натякват от Брюксел, съдебната ни власт си има принципи. Завчера Висшият съдебен съвет (ВСС) пак приключи "брилянтен" конкурс. Процедурата за повишаване на прокурори в Софийската градска прокуратура беше променена така, че да успеят синът на члена на съвета Незабравка Стоева и братът на шефа на столичното следствие Петьо Петров, с прякор Пепи Еврото.

Свободните щатни бройки били 21, но Радослав Стоев и Емил Петров се класирали съответно 22-ри и 23-и. Броени дни по-късно комисията по атестации решила да промени практиката - вместо да преценява ранга на кандидатите към момента на класирането, да го отчете към датата на подаване на документите за участие. По-високият ранг носи предимство, а в посочения период някои от съперниците на Стоев и Петров били повишени и ги изпреварили. И за да неутрализират този ефект, ВСС-ейците върнали датата.

Изразеното от някои членове на съвета несъгласие шефката на атестационната комисия Милка Итова парира с довода, че така или иначе по въпроса ще се произнесе Върховният административен съд (ВАС). Разбирай - конкурсът ще бъде оспорван от недоволните. Дайте, значи, сега да уредим родата, пък съдът нали е затова - да каже кой е правият. Итова, чиято слава на любителка на СПА-процедурите и луксозните вечеринки по служебна линия се носи навред в съдебната система, е наясно, разбира се, че съдът няма да отмени конкурса. Ако ВАС отменя актове на ВСС, те са само за наказания на магистрати. Повишенията са друга бира.

Две седмици по-рано новата система е приложена и в конкурс за повишение в Софийския градски съд. Вероятно защото и раздаването на по-високи рангове става на същия принцип, някой да дръпне с едни гърди напред преди конкурса. Как да упрекнеш Висшия семеен съвет, че развива практиката си при толкова много мамини щерки и синковци? А резултатите са налице - софийските градски съд и прокуратура са еталон в правораздаването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във