Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кариерни трепети в прокуратурата

Скандалните гафове на прокуратурата около разследването и мотивирането на знаковите дела си остават ненаказани, а кадровите рокади си вървят. Държавното обвинение се сдоби с нови заместник главни прокурори. Един от тях, Борислав Сарафов, беше определен миналата седмица и за временен говорител на прокуратурата и ще изпълнява функциите до утвърждаване на нови правила за работата на пресцентъра на главния прокурор. Кога ще стане това, не е ясно, тъй като беше предложена загадъчната формулировка: след приключване на функционалния анализ и изпълнение на задачите в Раздел Публична комуникация от последващия анализа План за действие.


Кой ще е временен и кой - постоянен говорител на прокуратурата, е все пак повече медиен проблем. А интригата най-вече набъбва около някои ключови ръководни длъжности. Тази седмица районният прокурор на София Христо Динев внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за освобождаването на трима от петимата си заместници. Става въпрос за Виктор Чаушев, Клементина Паличева и говорителя на Софийската районна прокуратура (СРП) Руси Алексиев. Но няма данни те вече да са освободени. Динев поясни пред медиите, че те имали други виждания за своето кариерно развитие, разговарял с тях и се съобразил с тяхното желание. Още повече че щатната бройка за заместник, заемана от Паличева, щяла да бъде съкратена. Заместник районните прокурори Куман Куманов и Радослав Димов остават на позициите си. Внесено е и предложение за попълване на овакантените длъжности на прокурорите от СРП Петър Белчев и Чудомир Спасов.


Виктор Чаушев ще опита да ускори кариерното си развитие, като премине в спецмагистратурата - подал е заявления за участие в конкурсите за прокурор в Специализираната прокуратура и за съдия в Специализирания наказателен съд. Руси Алексиев пък ще опита да заеме мястото на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, освободен заради участие в скандалния запис Банкя. Сега длъжността временно заел командированият от Върховната касационна прокуратура (ВКП)Евгени Диков. Другите двама кандидати са прокурорката от СГП Ваня Илиева и следователят от столичното следствие Бойко Атанасов.


Не по-малка е интригата около конкурсите за прокурорски шефове в други структури. Преди десетина дни основният подсъдим по делото Октопод Алексей Петров пусна жалба във ВСС срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, който пък иска да оглави висшестоящата Апелативна специализирана прокуратура. Петров припомня медийните изяви на Костов във връзка с делото, твърдейки, че те представляват нарушения на Етичния кодекс на магистратите. Конкуренти на Светлозар Костов за поста са временната административна ръководителка на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и съдията от Апелативния специализиран съд Димчо Георгиев.


Атакуваният от Алексей Петров Светлозар Костов също вече опита да отстрани Даниела Попова, като пусна сигнал до ВСС. В него Костов изказва недоволството си от това, че Попова е назначила проверка на ръководената от него Специализирана прокуратура. С това тя нарушила принципа на почтеност и предизвикала конфликт на интереси. Той се състоял в това, че използвала служебното си положение, за да удовлетворява частни интереси. Чий точно не стана ясно, но след обстойна проверка на ВКПупреците на Костов бяха отхвърлени.


С трето участие в конкурс (след една провалена и една изгубена битка)заместник-шефът на СГП Божидар Джамбазов продължава и опитите си да оглави Софийската апелативна прокуратура(САП). Съперникът му този път е само един - ръководителката на Софийската окръжна прокуратура Албена Вутова. Дали Джамбазов ще успее при третия си опит, не е ясно. Но твърдението на ексначалника му Николай Кокинов в записа Банкя, че Джамбазов има безпрепятствен достъп до кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров, може би подсказва, че изгледи за успех има. Ръководният пост в САП беше овакантен преди няколко месеца заради скандала с неслучайното разпределение на делото САПАРД за пране на пари. Цацаров внесе тогава предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу титуляря Ангел Илиев, който подаде оставка. Съветът така и не е довършил процедурата, което означава, че до наказание едва ли ще се стигне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във