Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кариерно

Шефове на прокуратури се оплакали във Висшия съдебен съвет от процедурите за събеседване с кандидатите за повишаване в длъжност, стана ясно след заседанието на кадровия орган тази седмица. Прокурор от N-ската районна прокуратура кандидатствал за началник на окръжната и издържал изпита, но началничката на горната структура писала до ВСС, че той не става за тая работа. Сключил споразумение с обвиняем за по-леко наказание, а трябвало да иска по-тежко.


Съветът се разделил по въпроса - повечето настояли, че щом споразумението е одобрено от съда, законът е спазен. Единици опонирали, че не е редно да се пренебрегва мнението на административния ръководител. Пък и в оплакванията си шефовете на прокуратури оценявали т. нар. събеседване на ВСС с кандидатите като умряла работа. Хората, които трябва да респектират всички в системата със знания, с авторитет и опит, задавали въпроси като за студенти.


В такива кариерни трепети живурка съдебната системовласт. Дори държавата да се продъни (което отдавна е факт), това ще е най-много новина №3 за системовластниците. Номер 1 ще си остане успешното промъкване в системата, а №2 - кариерното пълзене нагоре във властта. Колкото до досадниците от Брюксел, които не се умориха да пишат за корупция и за липса на присъди, на тях отдавна им опадаха зъбите. И стилът им е такъв, че колкото и да те плюят, спокойно можеш да погледнеш към небето за дъждовни капки. Веднъж те коригирали партньорски, друг път объркали числата, трети път - диалогът недостигал. А докато продължават да те обливат с приятелски огън, вдигаш рамене като председателстващата ВСС-то Анелия Мингова: Понякога очакванията са по-големи, отколкото това, което може да се свърши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във