Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Картел от кокаинови крале

Може да сме най-бедната страна в Европейския съюз, но вече дишаме във врата на великите сили в наркоразпространението. Серията операции, започнала през май с Кокаинови крале, беше увенчана тази седмица със задържането на близо 3 тона кокаин на плаващия под български флаг кораб Свети Николай.


Ударът с кодово наименование Спартан е част от акция Картел, подготвяна от осем месеца от коалиция между службите на САЩ, Испания, Великобритания, Франция и България. Наред с неколцина колумбийци и испанци бяха задържани и 22-ма български моряци. Представителството ни набъбна допълнително с още трима наши сънародници, арестувани в следващите дни на родна земя. Прибрани бяха собственикът на кораба Дойчин Дойчев и двама мъже, назовани от МВР като Христо Х. и Руслан К. Единият набирал екипажа на Св.Николай, а вторият осигурявал транспорта. Както можеше да се предполага, някои от задържаните българи се оказаха авери на кокаиновия бос Евелин Банев - Брендо, върху чиято глава полицията и прокуратурата не даваха косъм да падне повече от десетилетие.


За разлика от друг път МВР не рискува да твърди, че е в основата на успеха. Вероятно защото при Кокаинови крале разминаванията в оценката кой е свършил най-важната работа поставиха ведомството в неловко положение. Командващият операцията по задържането на Свети Николай подполковник Джовани Интердонато съобщи в петък (17 август), че корабът е локализиран благодарение на високотехнологичен патрулиращ самолет ATR 42 на италианската финансова полиция, който следил плавателния съд в продължение на три нощи. Той чул и заснел как корабът направил маневра към Карибските острови, за да натовари наркотика, след което получил направление от Колумбия да акостира в Галисия. В същото време колумбийците изпратили свои представители в Испания, за да координират действията.


Истинските измерения на приноса ни в наркобизнеса тепърва ще се уточняват, но за всички е ясно, че у нас шетат трафиканти както на ниско, така и на високо равнище. Дали имаме босове от най-висока международна категория е спорно, но, изглежда, се разчита на българите в този мръсен бизнес. Изглежда, в случая обичайното оправдание, че не са били в час с истинската цел на плаването, няма да ги отърве. Няма случай, в който набираш екипаж и не знаеш за какво става въпрос, коментира Цветанов думите на корабособственика Дойчин Дойчев. Вицепремиерът припомни случаите с други два негови кораба - Ванеса и Елена. Първият потъна през 2008 г. при неизяснени обстоятелства и тогава имаше подозрение, че е превозвал кокаин. Вторият беше свързан с контрабанда на цигари. Дойчев, разбира се, твърди обратното - че компанията му Сийборн трейд отговаря за сигурността на корабоплаването, но не носи вина за случилото се и той дори не е имал връзка с екипажа в дните преди задържането.


Както в случая с атентата на бургаското летище, новините ще идват предимно от чужбина. Цветанов се готви да замине в Испания и преди завръщането му едва ли ще чуем нещо от официален български източник. Превръзка на устата е сложена май и на морската администрация във Варна, която засега не казва имената на задържаните моряци. На ход е прокуратурата, която ще води разследване у нас. Тук кокаиновите крале винаги са под особена закрила. Силите ни стигат само за операции от типа Пласьорите.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във