Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАШАТА ОКОЛО АФЕРАТА С БЧК СЪВСЕМ СЕ СГЪСТИ

Навръх празника Св. мъченик Трифон, известен повече като Трифон Зарезан, и вторият арестант по делото за злоупотребите с даренията за Българския червен кръст (БЧК) излезе на свобода. Във вторник (14 февруари) Софийският апелативен съд (САС) промени мярката за неотклонение на Красимир Петров от задържане под стража в парична гаранция от 5000 лева. Третият обвиняем по това дело - служителят от Главното мюфтийство Пламен Кузов, изобщо не помириса килията, защото още миналата седмица му бе наложена мярка парична гаранция от 500 лева.
Красимир Петров бе задържан на 7 февруари и срещу него бе повдигнато обвинение за обсебване в особено големи размери (чл. 206, ал. 4 от Наказателния кодекс). На 8 февруари съдията от Софийския градски съд Спас Иванчев остави Петров в ареста с мотива, че той може да повлияе на разследването. Тогава делото бе засекретено, тъй като в хода на полицейската разработка са използвани специални разузнавателни средства. На 14 февруари обаче апелативните съдии прецениха, че Петров е извършил престъплението, в което е обвинен, но нямало вероятност той да се укрие или да извърши друго престъпление.
Скандалът с даренията за БЧК избухна преди две седмици (на 3 февруари), когато бе арестуван председателят на БЧК Христо Григоров. Срещу него бе повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери, защото е наредил да бъдат отклонени две дарения за Главното мюфтийство - дрехи от Виетнам и масло от САЩ, както и на замразени пилета и риба от Ирландия, предназначени за социалнослаби хора. На 10 февруари обаче Софийският апелативен съд освободи Христо Григоров и му наложи мярка за неотклонение подписка.
Според официалната информация, която до момента разпространиха МВР и Софийската градска прокуратура, Красимир Петров е замесен само в аферата с ирландските храни. Във вторник (14 февруари) обаче представител на държавното обвинение сподели, че Петров бил арестуван за нещо съвсем друго - за заобикаляне на митническия и фискалния режим спрямо дарения, които са преминавали през БЧК и са били предназначени за Главното мюфтийство.
В средата на седмицата зад решетките се озова и бившият главен мюфтия Недим Генджев. В сряда сутринта (15 февруари) в ефира на една национална телевизия той обяви, че разполага с достатъчно доказателства за това, че хора на Главното мюфтийство са използвали БЧК като параван за контрабандна дейност и обеща да ги раздаде на медиите на специална пресконференция в 13 часа. Малко преди това обаче Недим Генджев бе привикан на разпит в СДВР, а към 17 часа стана известно, че е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.
Срещу Недим Генджев е повдигнато обвинение за измама, защото през януари 2006 г. е упълномощил неправомерно сина си - Недим Хаджинедим Генджев, да прехвърли от сметките на Главното мюфтийство по сметка на бащината му неправителствена организация - Международна благотворителна фондация за развитие на ислямската култура, 645 000 лв. и 120 000 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във