Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Касоразбивачите без летен отпуск

Летните отпуски обикновено откриват нови шансове за обирджиите, но, съчетани с кризата, ги тласна към удари срещу помещения, в които има нещо повече от телевизор, лаптоп или едно-две златни бижута. Все по-чести са атаките срещу банкови, ведомствени и фирмени офиси, приютили каси със сериозни суми. Понякога опитите са неуспешни, в други случаи е поразителна лекотата, с която апашите проникват в охраняеми обекти.


Преди дни беше атакуван клон на Уникредит Булбанк в центъра на Благоевград. Двама маскирани, заснети от охранителните камери, разбили входната врата и влезли в сградата към 3:30 часа посреднощ. До трезора не успели да стигнат, тъй като охранителната система влязла в действие, но времето до пристигането на полицията се оказало напълно достатъчно качулатите да изчезнат. От областната дирекция на МВР побързаха да успокоят вложителите, че пари не са откраднати, но по всичко личи, че разследването ще остане срещу неизвестен извършител.


Друг банков обир от миналата седмица мина обаче по мед и масло. Ошушкана беше метална касета в офис на Асет банк на бургаската улица Патриарх Евтимий. Крадците прибраха 19 794 лв., 5445 евро, 255 паунда и 411 долара. От обстоятелствата около случая може да се предполага, че работата е нагласена и крадците са се разходили като на парад - охранителната система не работела, а единствената преграда по пътя им била стена от... гипсокартон. Изрязаният в нея отвор едва ли им е отнел повече от пет минути, а самата стена разделяла банковия офис от празно съседно помещение. Обирът станал между 11.04 ч. на 12 август и 8.30 ч. на 13 август. Охраната била поверена на полицейския СОД при ОДМВР - Бургас, но техническата поддръжка на апаратурата осигурявала частна фирма. На 12 август в 9.45 ч. управителят на офиса и техник от тази фирма уведомили дежурната част на СОД-Бургас, че влизат в банката за доотстраняване на съществуващ технически проблем. В 11.04 ч. двамата излезли от банката, без той да е отстранен, и изключили част от охранителната система на касовия салон. Още с идването си на следващия ден управителят извикал полицията и представител на поддържащата фирма, но при огледа не открили следи от силово проникване.


Успешен удар направиха касоразбивачите и в Доспат. Отмъкнати са 40 000 лв. и 5000 евро от метална каса във фирмен офис на ул. Тракия. Това се случва в нощта на 11 срещу 12 август. Помещението е в сградата на единственото у нас предприятие за украси на шоколадови изделия Ферев гарант, а парите били предназначени за заплати. Изтеглили ги от банката в петък, но късно, и не успели да ги раздадат и оставили плащането за понеделник. Шефът Росен Ферев заяви, че работниците ще си получат заработеното, но изрази надежда смолянската полиция да открие откраднатите пари. Продукцията на фирмата обслужва световна швейцарска марка шоколадови изделия, произвежда още коледни и сватбени украси за Германия, за Белгия, Швейцария и САЩ. За нея работят над 300 души от четири родопски общини, а голяма част от тях са инвалиди и социалнослаби. Фирмата не им плаща по банков път, тъй като хората работят надомно и предпочитат да си получават заплатите на ръка.


Комбиниран метод за бързо обогатяване приложиха бандитите в гоцеделчевското село Горно Дряново. Четирима клиенти на Юробанк И Еф Джи Груп АД установили липсата на парични суми от банковите си сметки в местния клон на банката. Общият размер на липсите бил около 40 000 лева. Полицията разкри като извършител на престъплението 58-годишния началник на пощенския клон в селото Ибрахим Манчев. Той използвал документи с невярно съдържание, за да изтегли парите от чуждите сметки. Седмица по-рано същият човек беше посочен и като обирджия на ръководения от него пощенски клон. Той разбил три врати в сградата на кметството малко след полунощ и откраднал 10 000 лв., предназначени за пенсии. Чиновникът вероятно е имал и ключове, но явно е разчитал чрез разбиването да отклони подозренията от себе си.


Частичните успехи на МВР понякога получават подкрепа и от действията на прокуратурата и на съда, но това не влияе на общата картина на обирите в страната. През май окръжният съд в Пловдив осъди на общо 30 години затвор петима от т. нар. Банда на касоразбивачите и оправда четирима. И деветимата от групата обаче бяха оправдани по обвинението за обира в клона на Централна кооперативна банка в Козлодуй, извършен през септември 2009 година. Тогава от банката бяха задигнати 84 хил. лева. Съдът прие за доказани само обвиненията за заграбените 175 хил. лв. от офис на троянска фирма, както и за опит да бъде обрано чейнджбюро в центъра на Пловдив. Тарторът на групата Тихомир Алипиев се оказа близък на шефа на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов, от когото получавал информация. Полицейският началник обаче се отърва само с глоба от 500 лева. Разследващите установиха, че членовете на бандата общували с кодови думи и всеки от тях има специални умения - един в рязането на метални врати и каси, друг - в заглушаването на охранителни системи, трети - в шофирането. Осъдените на първа инстанция, разбира се, обжалваха присъдите си и са на свобода.


СДВР неотдавна описа пред медиите и щетите от източване на банкови карти. Занаятът, заради който не минава седмица без задържане или осъждане на българи в чужбина, се практикува масово и тук. В последните две години тези престъпления са се увеличили драстично, а крадците се движели в крак с развитието на технологиите. Най-старият метод - т. нар. ливанска примка, вече почти не се прилагал. При него техниката бе следната: в отвора на банкомата се поставя примка, която задържа картата на клиента при опита му да изтегли пари. Наблизо се оказва услужлив гражданин, който предлага помощта си. За целта иска ПИН-кода и симулира неуспешни опити да реши проблема. Когато притежателят на картата тръгва да търси помощ от банката издател или от оператора на банкомата , картата бива извадена незабавно и опразнена.


Най-разпространен в момента е т. нар. скиминг. В отвора за карти на банкомата се поставя устройство, което копира данните от магнитната лента и ПИН-кода от картите на клиентите. За кражбата на ПИН се ползвала и т.нар. двойна клавиатура. Тя се поставя върху истинската клавиатура на банкомата, като не пречи на работата му, запомня натиснатите от клиента клавиши и предава информацията по електронен път. Данни се крадат и чрез сайтове за поръчки на стоки и услуги по интернет. Предпочитат се сайтове, при които клиентът иска да скрие самоличността си. Най-често се изработват страници - дубликати на популярни сайтове - т. нар. фишинг. При попълване на формуляр за доставка от клиента се иска да предостави данните от картата си и ПИН-кода. След това измамниците препращат заявката си до истинския сайт, поръчката бива изпълнена, но клиентът изобщо не усеща що за посредник е срещнал. Източването на данни от ПОС-терминали също се наложи като практика, тъй като е труднодоказуемо. В тези случаи служителят, който работи с устройството, записва данните от картите на клиентите и ги предоставя на обирджиите срещу определена сума. Криминалистите обаче свидетелстват, че в доста случаи хората, които обслужват ПОС-терминала, са в основата на сериозните удари и прибират най-голямата част от източените средства.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Столичната дирекция на МВР съобщи, че в София действат поне осем банди за апартаментски кражби, съставени от трима до десет души, в зависимост от степента на охраната и от предполагаемата плячка. Специално през август схемата донякъде се е променила - столичните апаши заминали в командировка по морето, а на тяхно място идвали гастрольори от провинцията, които не се притеснявали да влизат в домовете даже докато стопаните им спят. Летният хит си оставал грабежът на техника, на бижута и пари. В повечето случаи апашите влизат в апартаментите след внимателно проучване какво могат да отмъкнат от тях. Нямало незасегнати квартали, а стопаните на жилищата улесняват душманите, като оставят прозорците отворени заради жегата и ключът от входната врата пъхнат в ключалката. Така с едно просто превъртане чрез подходящ инструмент отвън престъпниците влизат по възможно най-лесния начин в домовете.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във