Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАТ пусна сайт за ИНТЕРНЕТ справки

Пътна полиция при Столична дирекция на МВР пусна в действие система за електронни справки в четвъртък (8 юли). От този ден на сайт i-kat.org всеки гражданин може да получи информация за издадените срещу него актове за нарушения по пътищата. Всеки може да проследи хода на акта за установяване на административно нарушение - издадено ли е вече наказателно постановление, какъв е размерът на определената глоба и колко са отнетите контролни точки.
Услугата Електронна справка се предлага за първи път в страната. Засега тя ще обслужва единствено жителите на София. Идеята е такава система да заработи и в пунктовете на КАТ в други градове на страната.
Според шефа на отдел Пътна полиция - СДП Ваньо Стоевски в четвъртък в КАТ са получени 1700 заявки за услуги, като за първия час на работа на системата те са били сто и двайсет. Заявките се приемат до 16.00 ч., а отговорът по тях идва най-късно до следващия ден, уточняват от КАТ. Според информационните масиви на отдела годишно в столицата се издават между 170 000 и 200 000 наказателни постановления.
Авторите на сайта за електронни справки посочват, че създаването на виртуален офис на КАТ в ИНТЕРНЕТ е опит да се облекчи работата на реалните офиси. Идеята за проекта i-KAT.org се зародила преди повече от две години, след като на един от шефовете на фирмата, която създала впоследствие сайта му, се наложило да прекара цял ден в КАТ, за да направи някаква справка.
От деня, когато проектът стартира, в приемния салон на КАТ - Дървеница, вече работи WiFi ИНТЕРНЕТ връзка. Специални камери следят електронните табла в салона и показват в ИНТЕРНЕТ информацията от тях. Така всеки би могъл да придобие представа как върви виртуалната опашка и ако предварително си е изтеглил номерче, да прецени кога да се яви пред гишето. Авторите на проекта предвиждат скоро да стартират SMS регистрация и нотификация при приближаване на поредния номер на регистрирания в сайта потребител на услугата.
Очаква се след като системата бъде допълнително развита, гражданите да могат да си запазват час и за получаване на придобита шофьорска книжка.
През пролетта тази година беше организирана онлайн подписка за въвеждане на системата за електронни справки. До началото на май бяха събрани 25 000 подписа. В реализацията на проекта участват няколко фирми и неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във