Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАТ взима книжката за една боза?

Пътна полиция смята да развърти дебела тояга срещу шофьорите след Нова година. За това ще спомогнат обмисляните промени в Закона за движение по пътищата, обявиха в четвъртък представители на КАТ. Една от тях се отнася до онези водачи, които сядат зад волана на една-две или повече ракии.
И глътка бира няма да имат право да пият шофьорите, ако мине един от новите текстове в ЗДП. Водачите на моторни превозни средства да нямат право да карат дори и след употреба на един грам алкохол, е едно от предложенията на Пътна полиция. Служителите й смятат да въведат практиката, възприета в повечето европейски страни - за да шофираш, не трябва да имаш нищо над нула промила алкохол в кръвта - ще рече, да не си пил нищо, дори и боза. Пътна полиция предвижда отнемане на книжката във всеки друг случай.
Освен това ще се обърне сериозно внимание и на употребата на мобилни телефони по време на шофиране. Според експерти от Пътна полиция използването на GSM в повечето случаи може да се окаже фатално по време на движение с автомобил. Според статистиката на САЩ например само за една година на пътя са загинали около 6000 души, докато са чели есемеси или са говорили по телефона.
Около един милион деца годишно загиват по пътищата при катастрофи в света, съобщи бившият шеф на Пътна полиция КАТ-МВР Алекси Кесяков. Данните са били изнесени на световен форум по проблемите на безопасността по пътищата. Трийсет на сто от загиналите в света за една година са млади хора и деца, а дневно загиват средно 3000 души. Смъртността при катастрофи заема девето място, но ако не бъдат взети сурови мерки, скоро може да влезе в челната тройка, сочат тенденциите. Повечето от смъртните случаи са резултат от превишена скорост. Една от мерките, които водят до спад на катастрофите по тази причина, е въвеждането на видеоконтрол по пътищата, твърдят от КАТ. Опитът във Франция например показва, че след разполагането на видеоапаратура по пътищата смъртността при катастрофи е спаднала с 40%, а средно скоростта на движение се е понижила с 10 км/час. В Унгария също се наблюдава спад на смъртността от катастрофи с 36%, но основната причина е, че там глобата за превишена скорост достига 2000 евро.
Петнайсет радара с видеонаблюдение ще заработят по пътищата от следващата седмица, съобщи заместник-шефът на Главна дирекция Охранителна полиция Алекси Стратиев. Устройствата ще бъдат монтирани по главните пътни артерии - основно пътищата от София за Варна и София - Бургас. Общо 30 са точките, където ще бъдат монтирани тези устройства, като 15-те устройства ще могат да се местят и няма да бъдат постоянно на едно място. Два такива радара има в столицата - единият е на бул. Никола Вапцаров, а другият на Цариградско шосе, съобщават от КАТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във