Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Катаджия краде газьол, пласира книжки менте

Множат се любопитните факти за двойнственото битие на дупнишкия полицай престъпник Валентин Коричков, по прякор Коричката, заловен да търгува с шофьорски книжки менте. Арестът му стана в началото на юни, при зрелищна акция в града. Както вече е известно, двама полицаи от града на барикадите попаднаха зад решетките, след като влязоха в капана, заложен от колегите им от отдел Вътрешна сигурност. В операцията тогава се включиха и ченгета от Областната дирекция на МВР-Кюстендил.
Коричката бе задържан в магазин на улица Орлинска в Дупница в момент, докато пазарувал за дома си. Тъкмо си поръчал десетина пържолки за скарата, и пред магазина спират два автомобила с цивилни, които го измъкнали навън, разказва си продавачката в обекта. После ченгетата преобърнали БМВ-то на Коричката наопаки, претарашували и него самия и набързо му щракнали белезниците.
Дали намериха нещо, не знам, но ровиха и в кошчето за боклук, което е пред магазина. Аз предположих, че търсят наркотици, ама не видях да са взели нещо оттам, свидетелства продавачката. Коричков не бил униформен, другите също били цивилни.
До задържането на контрольора от КАТ - Пътна полиция Валентин Коричков и на колегата му младши пътен контрольор Николай Николов-Шаната се стигнало след разследване на спецченгетата от Вътрешна сигурност. Коричката е част от верига, която произвежда фалшиви свидетелства за правоуправление на автомобили, стана ясно от съобщение на МВР ден след акцията. Двамата са посредничили за изготвянето на неистински документи за правоуправление на МПС и на други документи, удостоверяващи правоспособност на лица, които смятали да използват фалшификатите в чужбина. Служителите на МВР са заловени в момент, когато са извършвали подобна услуга. По случая Окръжната следствена служба в Кюстендил е образувала следствено дело по чл.308 от НК (документни престъпления). За престъпленията си двамата катаджии могат да получат затвор от три до десет години.
Коричката остана в следствения арест с прокурорска заповед за 72 часа. Малко след като помириса клетката отвътре, Шаната обаче беше освободен срещу парична гаранция от 2000 лева, както се уточнява в официалното съобщение на МВР. Според запознати с разследването, Шаната е бил съвсем отскоро в играта с ментетата и след разговор с разследващите е изпял съучастника си. Той е бил разпитан пред съдия, което го превръща в свидетел на обвинението.
Според неофициална информация от следствието във веригата за пласирането на ментетата има още хора. Всяко свидетелство за правоуправление има уникален номер, а самите документи се поръчват в София, под номер и под бройка, в зависимост от подадените документи за издаване на свидетелства за правоуправление, обясниха работещи в КАТ Пътна полиция в Дупница.
Засега работната версия на обвинението е, че дупничани, които се връщали от чужбина и са били готови да платят за свидетелство за правоуправление на автомобил, вместо да карат курсовете, се свързвали с Валентин Коричков. Едно свидетелство за правоуправление за гастарбайтерите вървяло от 700 до 1200 евро, в зависимост от това, за какво превозно средство е. Същите цифри, но в левове, прибирал Коричката от работещите в страната.
Показната полицейска акция в Дупница, при която бяха задържани двамата автоконтрольори обаче, си има предистория, и то доста интересна. В края на миналата година от ТЕЦ Бобов дол изчезнали без следа 15 тона газьол. Малко преди това централата се разделила с почти толкова нафта.
За чест на РУ на МВР- Бобов дол, на което в средите на кюстендилските ченгета му се носи мрачната слава на наказателното районно, кражбата била разкрита. Шефът на управлението главен инспектор Румен Сираков и подчинените му си свършили перфектно работата и открили, че един от мозъците на крупната кражба е не друг, а колегата им - пътен полицай Валери Коричков. Те подали името му в Областната дирекция на МВР - Кюстендил. Оттам уведомили Вътрешна сигурност-МВР, а инспекторите качили Коричката на подслушване.
Далаверите му са доста големи, но все още не сме документирали всичко, твърдят запознати с разследването. Смятаме, че когато приключим, в ареста ще попаднат и други негови съучастници, твърдят ченгета от Кюстендил, работещи по разкриването на далаверата. Това обяснява защо досега Коричката не е бил изхвърлен от работа и как кълбото от престъпления бавно, но сигурно се разплита.
Малко след задържането на Коричката шефът РУ - Дупница Райчо Омерски обяви, че подчиненият му трябва да понесе наказание с цялата строгост на закона. Според полицейския началник на Дупница вече е започнала и процедурата по уволнението на двамата полицаи. Пикантната подробност е, че Николай Николов е племенник на бившия началник на ОДМВР - Кюстендил, Чавдар Караджов, който след като преседя повече от половин година в резервния списък на МВР, от няколко седмици е шеф на ОДМВР - Монтана.
Параграф 22 припомня, че една от причините за отстраняването на Чавдар Караджов от поста директор на кюстендилската полиция е именно скандалът с подмладяването на над 200 стари таратайки, което извършиха подчинените му в КАТ Пътна полиция, за да могат да се ползват за таксита. Вторият гаф на Караджов бе, че ден преди акцията на прокуратурата и на МВР срещу двете бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов - Геле им се обадил по телефона и ги поканил на кафе в полицейската дирекция. След което те изчезнаха...
Междувременно още двама пътни полицаи получиха заслужени наказания от Варненската военноокръжна прокуратура. Магистратите под пагон повдигнаха миналата седмица обвинения срещу трима ръководни служители от КАТ - Шумен, които отменили незаконосъобразно повече от 150 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата. И техните деяния бяха засечени от дирекция Вътрешна сигурност на МВР преди година, в резултат на това беше уволнен началникът на РПУ Шумен Г.С. Военните магистрати повдигнаха срещу него обвинения по чл.387, 212 и 339 от НК, а за подпомагане на престъпната му дейност трябва да отговарят и началникът на сектор КАТ в ОДМВР- Шумен И.Р., както и началникът на група Пътен контрол в същото полицейско управление Г.Г. Те са обвинени по чл.387 ал.1 от НК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във