Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАТО НЕ МОЖЕ ЗА ДРУГО, СЪДЯТ ОЧИТЕ ЗА ХУЛИГАНСТВО

Ако Бургаската окръжна прокуратура си беше свършила работата преди осем месеца, днес и Митьо Очите можеше да е с първоинстанционна присъда за заплаха със саморазправа, а адашът му - Митьо Янков, да бъде разстрелян като негов съпроцесник.
Случката, заради която в петък (8 юни) небезизвестният лидер на т. нар. несебърско-поморийска мафия Димитър Желязков се изправи на подсъдимата скамейка в Несебърския районен съд, се точи поне от година и половина.
По принцип главни действащи лица в нея са бившият кмет на Несебър и настоящ консул в Одеса Николай Трифонов и разстреляният на 9 май председател на Общинския съвет в Несебър - Димитър Янков-Митьо Янков. Спорът между тях е прозаичен: кой да води бащина дружина при раздаването на последните остатъци общинска земя, кой да контролира огромния бюджет (над 35 млн. лв.) на иначе малката община Несебър и кой да посрещне с вдигнато чело предизвикателството, наречено усвояване на съответната част от структурните и кохезионни милиони на Европейския съюз, предвидени за България.
В частност обаче основната тежест в отрано започналата предизборна кампания в Несебър (по онова време - октомври, ноември 2006 г. - Митьо Янков вече бе обявил кандидатурата си за кмет, а пък Николай Трифонов хал хабер си нямаше да ходи в Одеса) бе изнесена от други двама бойци: хотелиера и общински съветник Венелин Ташев (съратник на Трифонов по принуда) и подземната легенда Митьо Очите (челичен юмрук на хотелиера и шеф на Общинския съвет - Митьо Янков).
В края на октомври 2006 г. Венелин Ташев и неколцина негови съмишленици в местния парламент внасят предложение за предсрочното освобождаване на Митьо Янков заради авторитарния му стил на управление, навика на Янков еднолично да определя съставите на различните конкурсни комисии и с практиката му да внася за гласуване от Общинския съвет на неокомплектовани материали, включително и за разпоредителни сделки с имоти за милиони.
Идеята на съзаклятниците е отстраняването на Митьо Янков да бъде обсъдено и гласувано още на първата общинска сесия, насрочена за... следващия ден - 2 ноември. Зла прокоба, или по-скоро - една овча главичка и едно потрошено заведение, обаче осуетиха опита за преврат.
На 1 ноември през нощта, в боулинг залата на хотелския комплекс Мариета палас в Несебър, собственост на Венелин Ташев, Митьо Очите разби с чело лицето на Неделина Ташева, сестра на общинския съветник, като й препоръча да благодари на Господ, че брат й е още жив. А малко по-късно двайсетина мутри от т. нар. ахелойска ударна бригада на Желязков изпотрошиха друго заведение в хотелския комплекс на Ташев - Хелп, като елиминираха охраната с предупреждението Вие сте мишки и Митьо ще ви изпише (т.е. ще ги погребе - бел. ред.) всичките, придружено с извадени ножове и заканително размахани бухалки.
На следващия ден несебърските общински съветници съвсем правилно отхвърлиха предложението за освобождаването на Димитър Янков като председател на местния парламент. А в периода 4-7 ноември своята лепта дадоха и неколцина от слугите на Темида в Бургаския съдебен окръг.
За инцидента в Хелп тарторите на споменатата ахелойска ударна бригада - Иван Караденизов и Георги Минев, бяха арестувани и осъдени за хулиганство по бързата процедура на зашеметителните глоби, съответно - 200 и 50 лева.
След това срещу Желязков бе повдигнато обвинение по чл.325, ал.2 от Наказателния кодекс - хулиганство, съпроводено със съпротива срещу представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред и отличаващо се с изключителен цинизъм или дързост. За подобно престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години и затова Митьо Очите остана зад решетките три денонощия с прокурорско постановление.
На 7 ноември обаче Несебърският районен съд му наложи домашен арест, като в хода на заседанието стана ясно, че Митьо Очите най-вероятно ще отговаря за пиянско изпълнение, предизвикано от отказа на управителката на боулинг-залата Неделина Ташева да пусне любимата фолк певица на Очите - Цеца Величкович.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, в хода на процеса срещу Митьо Очите, започнал в Несебърския районен съд на 8 юни (петък), най-вероятно няма да стане дума за хипотезата на Венелин Ташев, че побоят над Неделина Ташева и погрома в Хелп са наказателно-предупредителни акции, организирани по поръчка на Димитър Янков. Но не защото Янков бе разстрелян на 9 май 2007 г., а защото тази хипотеза бе обявена за налудничава още през ноември миналата година и никой не е събирал доказателства за нейното потвърждаване или опровергаване. А това е (меко казано) доста странно, тъй като и дечурлигата в Несебър знаят, че през последните пет-шест години от живота си Митьо Янков доста често е използвал Митьо Очите за решаването на един или друг деликатен проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във