Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КАУШЪТ ОТВОРИ ВРАТИ ЗА ПЕДОФИЛА ЧИЧО ТОНИ

Дупничанинът, станал популярен в края на февруари с прякора си Чичо Тони покрай скандала с децата от дом Олга Стоянова, влиза зад решетките. Кюстендилската окръжна прокуратура разпореди на 24 март (понеделник) ареста на 40-годишния Антони Цеков, след като срещу него е образувано досъдебно производство за тежки умишлени престъпления. След изтичането на 24-часовото му задържане прокуратурата удължи срока на 72 часа. В края на седмицата ще се реши дали Чичо Тони ще остане в ареста за постоянно.
Обвиненията срещу Цеков са в две направления. Първото е по чл.149, ал.5 он НК за блудство с две или повече малолетни лица. Законът предвижда наказание за това престъпление лишаване от свобода от 5 до 12 години.
Второто обвинение, по което ще разследват 40-годишният Чичо Тони, е по чл.152, ал.1 от НК и гласи: който се съвъкупи с лице от женски пол, като го принуди към това със сила или заплашване, се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години лишаване от свобода.
Цеков попадна в полезрението на съгражданите си и медиите малко след като в Дупница гръмна един от най-шумните скандали в началото на тази година. Той разкри тайната страст на бояджията в ТЕЦ Бобов дол Иван Борисов да снима голи деца и млади девойчета, питомци на дома за социални грижи Олга Стоянова в града.
Няколко дни по-късно, на 23 януари 2008 г., униформените от РПУ-Дупница се сещат, че преди време са работили по подобен случай, но историята така и не стигна до по-сериозно разследване. По този повод шефът на полицейската дирекция Валентин Гълъбов внесе в Окръжна прокуратура - Кюстендил, материалите от предварителната проверка срещу 40-годишния Антони Цеков, който се оказа първопроходец в тайните дупнишки еротични практики.
Сигналът за блудствени действия на Чичо Тони с момичета, живеещи в дома за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа в Дупница, е подаден в РПУ от любопитни съседи в края на април 2007 година. Според него в дома на Цеков често ходели момичета от дома. Комшиите твърдят, че Антони Цеков... прави срамни работи с тях....
По време на проверката униформените установяват, че през 2005 г. 40-годишният мъж е осъден по чл.149 от НК за блудство с лице, ненавършило 14 години. По-подробното ровене по случая изяснява, че синът на дупнишкия бизнесмен Цветко Цеков - Антонио, се разминал с решетките, след като подписал съдебно споразумение с окръжна прокуратура и е платил глоба в размер на 1000 лв. на пострадалата.
След края на проверката всичко събрано от ченгетата по случая е изпратено в Кюстендилската окръжна прокуратура. Папката попада на бюрото на прокурор Марияна Сиракова. Тя връща материалите по случая в Дупница с указания за допълнителни следствени действия по тях, а малко по-късно отказва да образува производство с мотива, че няма достатъчно доказателства за извършването на блудствени действия.
Почти месец по-късно Върховната административна прокуратура върна материалите по случая обратно в Кюстендил с указание да се образува досъдебно производство по него. Междувременно Чичо Иван продължи да ходи на работа в близката топлоелектрическа централа, тъй като остана на свобода срещу гаранция от 500 лева.
Днес, два месеца по-късно след избухването на другия голям скандал в Дупница, свързан с 59-годишния Иван Борисов и навика му да снима голи невръстни девойчета, правосъдието все още няма мнение има ли престъпление, или не. Досъдебното производство продължава, а прокуратурата е поискала удължаване на срока на разследване с нови два месеца.
Както Параграф вече писа, кметът на Дупница Атанас Янев подаде сигнал до местното РПУ, че едно от непълнолетните момичета в общинския дом за деца Олга Стоянова често посещава дома на 59-годишния Иван Борисов, където е снимано голо от възрастния мъж. След ден и половина умуване на полицията на 18 януари бояджията от ТЕЦ Бобов дол Иван Асенов Борисов бе задържан. По случая е образувано дознание по чл.157, ал.4 от НК, който гласи: Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във