Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Казусът Брендо: системна грешка

Разкритията за престъпната дейност на Евелин Банев-Брендо, вместо да ни изрисуват веждите пред Европейската комисия, май ще ни избодат очите точно преди да се появи очакваният юлски мониторингов доклад. Тези опасения се роят лавинообразно заедно с твърденията и фактите, че Брендо се е ползвал от услугите на добре информирана къртица от средите на спецслужбите.


Както вече стана известно, в колата на международния кокаинов играч при ареста му е бил намерен документ, преведен на български, с който преди четири години италианските спецслужби искат от българските си партньори задържането на Брендо. Освен това е открита и документация от информационен обмен между службите в България, Швейцария, Испания и Италия за престъпната дейност на Банев и групата му. Срещата на представители от четирите държави е станал през 2008 г. в Европа. Част от информацията, обсъждана на тази среща, е станала достояние на Брендо два часа след приключването й. Ние знаем имената на всички участвали, имаме и някои други оперативни информации, каза градският прокурор Николай Кокинов. Поискали сме от колегите от Италия официална информация за присъствалите лица, за обсъжданите теми, за разменяните документи. Общо взето, стесняваме обръча на заподозрените. В мига, в който знаем категорично, че дадено лице е изнесло информацията към господин Банев, ще го оповестим и ще повдигнем обвинение. Хипотетично е възможно това лице да не е сред българските представители, обяви Кокинов.


Софийската градска прокуратура вече е образувала наказателно производство срещу неизвестен извършител във връзка със случая от 2008 година. То е по чл. 294 от НК: (Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания. Ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, разследващ полицай, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.)


Възможността информаторът да не е нашенец е съвсем хипотетична. Фактът, че италианците са искали ареста на Брендо още през 2008 г., което тук така и не се е случило, означава обаче, че къртицата е останала сляпа и глуха за техните искания и очевидно е говорела български.


Две са спецслужбите у нас, които имат отношение към деянията, извършвани от Брендо и събратята му. Едната е ГДБОП, чийто шеф до април 2008 г. е Кирил Георгиев. Той напуска МВР през септември същата година и преминава на работа в НСО. Поста му поема Калин Михов, който пък си тръгва от службата през 2009 година. Любопитното е, че тогава шеф на антимафиотския отдел Наркотици е сегашният директор на службата Станимир Флоров.


Другата спецслужба, която би трябвало да е имала оперативен интерес към Брендо, е новосъздадената ДАНС, по-специално нейната дирекция Финансово разузнаване, занимаваща се с прането на мръсни пари. Шефът й Васил Киров бе преди това несменяем директор на Агенцията за финансово разузнаване, която от самото й създаване през 2002 г. до вливането й в ДАНС така и не успя да хване нито един перач. В момента Киров е на вълна измами с европари и работи в централата на ОЛАФ.


Името на къртицата със сигурност знаят хората от италианските служби. Всъщност ако не бяха те, Брендо още щеше да щрака с пръсти в луксозния си комплекс Оазис в Лозенец или на подобно място нейде по света. А Темида щеше да продължи да се мъчи да приключи делото за пране на пари срещу него, в което приносът и на двете споменати нашенски служи изглежда минимален. Поне ако се съди от темпото, с което процесът се влачи.


Най-голямата беда обаче е в това, че секретната информация е изтекла по времето, в което България вече е член на Европейския съюз, с всички произтичащи от това задължения, включително и по опазването на партньорските тайни. МВР-шефът Цветан Цветанов ще трябва много да е легнал на сърце на еврокомисарите, за да си затворят очите за такъв гаф. Вярно, той е станал по времето на предшествениците му Румен Петков и Михаил Миков от лошата Тройна коалиция, но МВР и ДАНС са си същите, даже някои от началниците им са станали още по-големи шефове. В този смисъл да се оповести името на къртицата ще е Рубикон, през който разследващите случая трябва да преминат, ако нашето и доверието на Европа са им скъпи.


Но е съмнително, че това ще стане, ако си припомним, че продължава практиката неудобните истини да се смитат под черджето. А ако може - изобщо да не се разчуват. Пример за това - който навярно също ще стигне до ушите на еврокомисарите - е историята около убийството на Мирослава от Перник, последвано от мистериозното самоубийство на Стойчо Стоев-Чочо, свидетел и заподозрян за злодеянието. Според разкритията на алтернативната комисия в парламента, разследваща случая, Чочо е бил сътрудник на териториалното звено на ГДБОП в Перник и неговата задача е била да докладва за действията на местен бос на организираната престъпност. От вътрешното ведомство обаче мълчат по въпроса, може би защото това е секретна оперативна информация.


Ухо, убиец и самоубиец - това е сюжет, който би вдъхновил и Шекспир. Ако това се окаже истина, основна роля в трагедията за превратностите на съдбата ще изиграе МВР.


Случаят с информатора на Брендо може да се развие по същия трагикомичен начин: например къртицата да вземе, че да посочи самия Банев за свое ухо. Това обаче ще е спектакъл на странни трансформации - престъпниците се оказват сътрудници, а ченгетата - бандити. Шекспир би я нарекъл Комедия от грешки. Ние - системна грешка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във