Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Казусът Юри Галев: тебе лъжа, мене - истина

Ако една лъжа се повтори стотина пъти, става истина, гласи популярната сентенция. Тази изстрадана констатация може да се приложи с успех и към последния скандален случай, който забъркаха небезизвестният самоковски хайдутин Юри Галев, полицията в Самоков, МВР, тамошните съдии и прокурори. Заради многото участници в инцидента истината за случилото се има няколко лица. Това се отнася и до лъжата, която - повторена и потретена, може да ни бъде представи като позиция на последната инстанция.
Случката вече е надълго и широко описана в медиите - в неделя вечерта (31 януари) в ареста на РПУ-Самоков за 24 часа са задържани Юри Галев, синът му Йордан Иванов и Иван Иванов. Причината - по-рано същата вечер според официалната информация общинският съветник от Атака и президент на Рилски спортист Юри Галев и негови приближени пребили двама охранители на лифта в Боровец. Повод за побоя станал отказът на охранителите да пуснат сина на Галев да използва лифта без карта. От тиражираните кадри на охранителна камера в района става ясно, че няколко души връхлитат други двама и здраво ги пердашат. Битите подават жалба в полицията и са освидетелствани в болницата в Самоков.
Следващият, първи ден на Малък Сечко, е денят на истината на МВР по случилото се. Ето какво информира пресцентърът на вътрешното ведомство от сайта си: Започва комплексна проверка за работата на ОДМВР-София. Един от акцентите ще бъде дейността на районното управление в Самоков. Поводът за цялостната служебна проверка е инцидентът, станал на лифта в к.к. Боровец в събота вечерта, когато началникът на Боро спорт съобщил за побой на трима охранители, които работят на лифт-контрола на четириседалковата въжена линия. По първоначални данни скандалът бил предизвикан от непълнолетния син на криминално проявения Ю.Г. (46 г.), който категорично отказал да плати билета си за лифта и заплашил охранителите с баща си. Пет минути по-късно на мястото на инцидента пристигнал и Ю.Г. с аверите си И.И. (27 г.) от Мала Църква, П.П. (22 г.) и Д.Г. (48 г.) от Самоков, които се нахвърлили с юмруци и ритници върху тримата служители. В мелето се включил и непълнолетният, който удрял потърпевшите със скиорската си каска. Вчера криминалистите издириха и задържаха участниците в побоя с изключение на Димитър Иванов Генчев, който успял да се укрие и е обявен за общодържавно издирване. МВР призова гражданите, които имат информация за него, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел.166 или в най-близкото поделение на МВР. Срещу задържаните се води досъдебно производство за хулиганство и за нанасяне на леки телесни повреди по чл.325 ал.I. Очаква се с постановление на Районната прокуратура в Самоков задържаните да бъдат оставени в ареста за 72 часа. Ю.Г. е известен с хулигански прояви, поясняват от областната дирекция. В момента срещу него се води досъдебно производство за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Преди месец той пребил свой съдружник в собствения им ресторант в к.к. Боровец. Очаквайте видеоматериал.
Със или без видеоматериал, драгият читател е бил подготвен за истината на МВР за инцидента в Боровец по простата причина, че от години се е наслушал и начел на информации за подвизите на скандалноизвестния Юри Галев. Ще маркираме някои от тях:
- Преди петнайсетина години Галев решава да ознаменува освобождаването на своя приятел Иво Карамански от пандиза по подобаващ начин. След като посреща Кръстника пред парадния вход на Софийския централен затвор на 17 май 1995 г., Галев и бодигардовете му нахлуват в бара на хотел Рила, където тумба висаджии купонясвали по някакъв повод, и откриват безразборна стрелба с автомати, пистолети и пушки-помпи. Екшънът се разминава без жертви, а по някакъв чудодеен начин Галев и компания се разминават не само със затвора, но и с предварителния арест.
- На 10 юни 1995 г. Галев и хората му отново вадят пушкалата, но този път по конкретен повод: в спор за територии между него и бъдещата звезда на борческата империя ВИС - Константин Димитров - Косьо Самоковеца. Схватката се разиграва в родното село на Галев - Бели Искър, а сценарият е до болка познат: докато Косьо и хората му се веселят в най-голямата местна кръчма, Галев и юначагите му откриват стрелба с автомати, пушки и пистолети... през прозорците. От стрелбата им сервитьорката Виолета Китина остава инвалид за цял живот. Галев отново се разминава със затвора.
- Навръх Новата 1996 г. Галев и хората му организират зрелищен побой в дискотека в Монтана и на 1 януари 1996 г. самоковският хайдутин се озовава в следствения арест, където прекарва 26 денонощия. Десетина-петнайсет дни по-късно обаче адреналинът на буйния самоковец отново удря в тавана - следва нахлуване в бар Струма в Перник и безразборна стрелба с автомат в тавана и във витрините зад тезгяха на бармана. Присъда - няма.
- През лятото на 1999 г. той отново излиза на сцената в типично свой стил: на 12 юни вечерта нахлува в хотел Рила в Боровец и потрошава бара.
- На 16 август 2001 г. МВР разпространява официално съобщение за отвличане, извършено от Юри Галев и хората му. Половин година по-късно Галев най-сетне е задържан, а съдия Вера Чочкова от Софийския районен съд му налага постоянна мярка за неотклонение задържане под стража по обвинение за отвличане на две танцьорки от Бони бар в Боровец и за блудство с едно от момичетата. Пред съдебния състав е представена справка от следствието, според която Юри Галев има само три висящи досъдебни производства. До обвинителен акт - както по тези случаи, така и за отвличане, отново не се стига.
Да се върнем обаче към пресния инцидент в Боровец. На 1 февруари чухме как изглежда той от гледната точка на МВР. На следващия ден, вторник (2 февруари) Районния съд, Самоков, трябваше да разгледа мерките за неотклонение на задържаните. Съдиите пуснаха на свобода 16-годишния Галев и поставиха баща му под домашен арест.
Каква е била истината за магистратите от Самоков можем да се досетим - чисто съдебно минало на задържания, липса на обосновано предположение, че би се укрил, още повече - той е общински съветник, член на комисията по обществен ред в града...
И, естествено, на следващия ден удари и часът на защитата на Юри Галев, чиято гледна точка за станалото е противоположна на логиката на МВР. Всичко това са субективни възприятия, коментира разпространените вече кадри от охранителната камера, Васил Симидчийски, адвокат на футболния бос. Истината (още една!) всъщност била друга. Шестнадесетгодишният син на Галев е бил издърпан от охранителите на лифта, след като е казал, че е забравил картата си в къщи и няма да си купи друга. След това получил няколко удара от тях. После се разплакал и се обадил на баща си. Загриженият отец пристигнал на минутата да поиска обяснение за побоя над сина си. Мелето, записано от камерата, ще трябва да бъде анализирано от експерти, които да идентифицират участниците и да се види каква е истината, заяви в телевизионния ефир адвокат Симидчийски.
В подкрепа на тази гледна точка, но от екрана на друга телевизия майката Елизабет Михайлова доразвива историята. Синът ми е местно дете, кара ски всяка зима и винаги му купуваме карта. Когато става инцидентът, той си бил забравил картата, обяснил е това на охранителите, но те са го обиждали и дори са го удряли, разказа бившата съпруга на Галев. Синът ми е бит от охраната на лифта, той има медицинско за това, твърди майката.
Дали това е така, ще покаже разследването. Инцидентът обаче излиза извън рамките на спорен криминален случай и е на път да предизвика интереса на правозащитни организации, каквито у нас дал Бог. Най-вече с тиражираното и от майката, и от адвоката Симидчийски твърдение, че правата на 16-годишния тийнейджър са били нарушени от полицаите в РПУ-Самоков. Юри Галев-младши е бил бит в Районното полицейско управление в Самоков от барети, които са отишли там от София. Освен това е бил задържан в районното, бил вързан с белезници за една врата в коридор и там стоял 30 часа. Той е на 16 години и никой няма право да го заключи в килия. Заради това е бил държан в коридора, където обаче е имало счупено стъкло и температурата била минус 15 градуса. Затова Юри е вдигнал температура, твърди разгневената майка. Тя обяви, че ще подаде жалба заради побоя на униформените над сина й. Излиза, че момчето е яло шамари от две страни - и от охранителите, и от баретите.
Версията за малтретираното момче укрепва, ако към тезата на Елизабет Михайлова се прибавят и твърденията на адвокат Симидчийски, че е имало искане от страна на прокуратурата за 72-часова мярка спрямо момчето и останалите. От гледна точка на Наказателния кодекс това се допуска само в изключителни случаи, уточнява защитникът. Още повече, додаде той, всички без изключение са отишли в РПУ доброволно в негово присъствие, не е имало истинско задържане. Пристигналите по-късно от столицата барети разиграли холувидски екшън с няколко дубъла, за да може всичко да бъде заснето от служебната камера на МВР.
Така. Нека направим равносметката. Твърди се, че момчето е бито от двама охранители, после и от полицаи. Свидетели за първия побой в Самоков сигурно тепърва ще се изявяват. А за втория бой думата ще бъде дадена на правозащитните организации. Според общопризнатата и от съда досега истина Юри Галев е чист като сълза, човек на уважение и почит в Самоков и околията. Всички приказки за неговата съпричастност към престъпления или инциденти са субективни възприятия. Най-важното е - не е доказано нито едно негово престъпление и той не е осъждан. За какво говорим тогава? - попита адвокатът Симидчийски.
Равносметката май излиза следната: едва ли ще се появи експертиза на кадрите от охранителната камера, доказваща по категоричен начин вината на Галев и компания. За сметка на това ще се явят свидетели, които ще потвърдят, че охранителите са удряли момчето. Ще бъде оспорена в съда мярката за задържането на непълнолетния тийнейджър. Страните ще сложат на масата медицинските си свидетелства. Ще бъдат сигнализирани правозащитниците за нарушение на правата на задържаните...
Най- потърпевши май ще се окажат двамата охранители, които бързо-бързо трябва да се изнесат към родния си Бургас, ако не искат, освен че ядоха шамари, да бъдат и осъдени. МВР пак се вкара в кофти трилър, въпреки закъснялата проверка на действията на РПУ-Самоков и на ОДП-София област. А Юри Галев - този футболен бос и почитан общински съветник от Атака- ще продължи да работи активно в комисията по обществен ред към общината. Всичко друго са субективни възприятия.
...Такива са безграничните възможности на механизма, една лъжа, изречена сто пъти, става истина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във