Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кела с иск за вреди от затвора

Починът на 55-годишния затворник Стоян Димитров от Софийския централен затвор, който протестира срещу това, че е лишен от културно-информационни занимания и настоява за правото да участва в събранията на редколегията на затворническия вестник Брод, изглежда, е заразен и намира последователи и в останалите места за лишаване от свобода в страната.


Както Параграф 22 вече писа, Димитров негодува, че управлението на зандана не му осигурява възможност да се явява на заседанията на редколегията, въпреки че той е основал вестник Брод през 2007 година. Той е създател и издател и на стенвестник Нашето жило, където списва рубриката Религия и вяра. Димитров се оплаква, че цензурата, наложена от ръководството на затвора върху неговите статии, стигала до крайности. По този повод той вече заведе дело срещу затворническата управа за нарушение на чл.8 от Европейския кодекс за правата на човека и чл.30, ал.5 от българската конституция. Димитров е описал проблемите си в стотици жалби до Министерството на правосъдието, до ВСС, до главния прокурор Сотир Цацаров, до омбудсмана Константин Пенчев и до други институции.


Протестът на Димитров намери последователи и в Бургаския затвор. Тази седмица той бе подет от един от най-скандалните негови обитатели - Пламен Дишков-Кела. Той протестира срещу наложената му постоянна мярка задържане под стража. Кела имаше време повече от година да изучи и добрите, и лошите страни на пребиваването в зандана. На 24 август 2011 г. той бе заловен в португалския град Каскайс, а на 5 януари 2012 г. португалските власти го екстрадираха в България.


Дишков се кри от властите повече от девет години, след като Интерпол го обяви за международно издирване на 12 декември 2002 г. със своя червена бюлетина заради убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов- Мастара. За Кела имаше и Европейска заповед за арест от 18 юли 2008 година. Тя пък бе по повод на влязлата в сила присъда на Бургаския окръжен съд, който го наказа с 20 години лишаване от свобода за разстрела на Мастара.


Преди Кела да се озове в Бургаския затвор, през 2007 г. Върховният касационен съд го осъди задочно по чл.116, ал.1, т.9 от НК за убийство. Когато Дишков беше екстрадиран от Португалия, ВКС обаче реши да отмени наложената му задочно 20-годишна присъда и възобнови процеса срещу него. Върховните магистрати приеха, че Кела не е знаел, че срещу него тече производство. Пред тях Пламен Дишков заяви, че известно време е проверявал сайта на Интерпол, но там не е имало публикувана информация за издирването му и той съответно не е разбрал, че го издирват.


Досъдебното производство срещу 36-годишния Пламен вече е приключило, изготвен е обвинителен акт, който е внесен в съда, но дело все още не е насрочено. През това време Дишков се опитва да излезе навън - като защитата му повече от 10 пъти се опитва да постигне промяна на мярката му за неотклонение. Междувременно здравословното му състояние се влоши, а тройна медицинска експертиза установи, че Кела има двойна коксартроза. На 15 юли бе опериран десният му крак, който бе натрошен при атентат срещу него през 2001 година. Вследствие от коксартрозата контузеният крайник започнал да се натоварва повече, което довело до скъсяването и деформирането му.


Дори и влошеното му здраве не размекна бургаските магистрати да променят мярката му за неотклонение и Кела продължава да стои зад решетките. Междувременно прокурорът Желязко Георгиев, който беше наблюдаващ на подновеното дело срещу Дишков, се пенсионира, а на негово място работата по процеса пое прокурор Румяна Славова.


След многократното отхвърляне на молбите му за промяна на мярката за неотклонение в рамките на протичащото досъдебно производство Пламен Дишков продължава да дели килия с осъдени на доживотна присъда, без право да излиза навън. Именно по този повод Кела е завел два иска за причинени щети срещу Главна дирекция Изпълнение на наказанията. Дишков претендира за претърпени неимуществени вреди на обща стойност 10 хил. лв. заради това, че със заповед на началника на Бургаския затвор Златко Златков на 24 януари тази година е настанен в постоянно заключено помещение, без право на участие в колективни мероприятия. При същия режим тук са и осъдените на доживотен затвор. Според адвокатите на Дишков няма никакво основание, без да е произнесена съответната присъда, той да е поставен при същите условия.


Жалбите му са депозирани в Бургаския районен съд. Там обаче отказват да ги разглеждат, тъй като районният съд не бил компетентен по този въпрос. Мотивът за отказа е, че при искове, произтичащи от действията или бездействията на органи и длъжностни лица, какъвто бил този случай, компетентен е Административен съд-Бургас. От Административния съд пък настояват по казуса с исковете да се произнесат Върховният административен съд и Върховният касационен съд.


Докато неразборията около исковете на Пламен Дишков продължава, стана ясно, че делото му ще тръгне в Бургаския окръжен съд след съдебната ваканция. Процесът вече е разпределен на съдия Събчо Събев, а за тежката битка прокуратурата стяга екип от четирима обвинители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във