Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КФН поиска вече върнатия лиценз на "Глобал Маркетс"

Единствено в П22 версията на компанията

Проверяваните от ДАНС и вече клиенти на прокуратурата в ролята си на виновници за паниката на вложителите посредници от "Глобал Маркетс" в понеделник (30 юни) бяха атакувани и от Комисията за финансов надзор. КФН откри производство за отнемане на лиценза им.


В ново прессъобщение от 1 юли пише, че "основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)", а целта е "при процедурата да се осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари".


Тази процедура обаче влиза в противоречие със следваната досега от КФН, по която ИП "Глобал Маркетс" е поискал сам да му бъде отнет лицензът, поясниха юристи. Решението е взето на общо събрание на дружеството на 26 март, а на 27 март тази година "Глобал Маркетс" е поискал по надлежния ред от КФН да му бъде отнет лицензът. Разликата при двете отнемания на лиценз - при доброволното връщане и при "насилственото" е тази, че когато КФН отнеме лиценз на инвестиционен посредник по своя инициатива, шефовете на дружеството губят индивидуалните си брокерски свидетелства, докато при иск от самия посредник за отнемане на разрешителното КФН му го отнема, но брокерите като физически лица запазват правата си.


Смяната на процедурата, която е предприела КФН, е спорна, коментират юристи. Всъщност лицензът се счита за отнет, когато актът бъде потвърден от Висшия административен съд - инстанцията, пред която "Глобал Маркетс" може да обжалва решението на комисията. Юристите се съмняват че КФН ще постигне търсения от нея резултат. Вече имало прецедент, който можело да се повтори. На 27 март 2012 г. Комисията за финансов надзор отне лиценза на "Стандарт инвестмънт" АД за извършване на дейност като инвестиционен посредник, но ВАС отхвърли решението и сега посредникът съди КФН. В началото на декември 2012 г. петчленка на ВАС е написала: "Комисията за финансов надзор неправомерно е отнела лиценза на инвестиционния посредник "Стандарт Инвестмънт" АД". С него се потвърждава заключението на предходната инстанция, която също отсъжда в полза на посредника. От текста на решението, публикуван на страницата на Върховния административен съд, се вижда, че магистратите не приемат мотивите, с които в началото на 2012-а КФН е отнела правото на "Стандарт" да оперира на българския пазар като инвестиционен посредник. Касационната инстанция е приела, че за да бъде отнет лицензът на инвестиционния посредник, е необходимо към момента на започване на производството нарушението все още да се извършва реално. А от съдържанието на оспореното решение става ясно, че се визира нарушение в минал период и към момента на откриване на производството то вече е отстранено, пише в становището на магистратите.


Та в случая с "Глобал Маркетс" ситуацията е същата - посредникът е прекратил дейността си доста преди процедурата за отнемане на лиценза му, така че към момента няма нарушения поради липса на бизнес.


В какво ги обвиняват тогава? За скандалния текст, който са излъчили: "Корпоративна търговска банка не е единствената банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че "Уникредит", "Инвестбанк" и "Токуда" са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха довели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към гръцката финансова криза. Фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и не може да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки. Предвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит рискът за вложените активи е неоправдан. Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута, подобна на ситуацията от 1998 година. Депозитите на гражданите ще бъдат изгубени или пожертвани за спасяването на българската икономика..."


Това съобщение са получили десетки българи чрез електронната си поща или чрез SMS на 26 и 27 юни тази година, ден преди офисите на Първа инвестиционна банка да осъмнат блокирани от вложители. Правописът умишлено е запазен в оригинал. Информацията за него стигна до ДАНС благодарение на горещия телефон, който ведомството откри след "черния петък" за банките у нас - 27 юни, в който хиляди българи извиха опашки, за да изтеглят влоговете си.


Веднага в ареста бяха прибрани трима души, свързани с разпращането на цитирания текст. Денонощие по-късно единият от тях, който е извършил чисто техническата работа, остана само свидетел. А другите двама получиха обвинения за "подривната" си дейност. Това са 40-годишният управител на инвестиционния посредник "Глобал Маркетс" Робърт Димитров и неговият 29-годишен брокер Кирил Джабаров. Впоследствие от ДАНС съобщиха, че по случая са разпитани още 19 свидетели, а се издирват и още. Освен това били прибрани 30 компютъра, над които вече работят съдебни експерти, за да се установи "цялостната престъпна дейност" на двамата обвиняеми.


Срещу Димитров и Джабаров бяха повдигнати обвинения по чл.326 от Наказателния кодекс, според който за всеки, предавал по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, за злополука или тревога, се полага лишаване от свобода до две години.


Според юристи е твърде спорно дали ДАНС и прокуратурата ще успеят да докажат, че Димитров и Джабаров са извършили именно това престъпление. Предназначението на този текст от НК е да бъдат санкционирани преди всичко хора, които подават фалшиви сигнали за тревога към органите на реда, пожарната, Спешна помощ и др. Но това ще стане ясно тепърва, по време на следствието и накрая в съда. Засега е факт само, че Димитров и Джабаров вече са освободени срещу 3000 лв. гаранция за всеки. А за поръчителя на акцията, ако има такъв, все още не се чува и дума.


Хората от "Глобал Маркетс" проговориха единствено пред "БАНКЕРЪ". Те увериха, че всички съобщения са разпратени от "Пасифик Кепитъл" - бивша тяхна партньорска фирма, с която са прекратили всякакви отношения от средата на миналата година. Доказателство за това били спрените от юли 2013 г. документи и плащания и липсата на договор между двете фирми. Та хората от тази маркетингова компания често пускали остри седмични коментари за световното и българското развитие. Тази маркетингова компания вероятно е решила да се възползва от "добрата" конюнктура - много хора с изтеглени пари и да лови риба в мътна вода - да ги притегли за клиенти.


От друга страна, аналитиците на "Глобал Маркет" всеки петък излъчват седмичен коментар за пазарите на ценни книжа в цял свят, които се разпраща до всички журналисти в България, които работят по темата. "БАНКЕРЪ" направи проверка и видя, че подобни мрачни прогнози за развитието на България и за състоянието на банковата й система не са публикувани в тези анализи. За да подкрепят тезата си, че нямат пръст в мрачните коментари, станали причина за репресиите срещу тях, от "Глобал Маркетс" заявиха, че нито един от 12-те служители на компанията не е изпращал подобни съобщения на когото и да било и че, от друга страна, нито един клиент на "Глобал Маркетс" не е получил въпросното "престъпно" съобщение.


Към момента посредникът е спрял напълно работа в България, защото от ДАНС са иззели всички негови компютри и сървъри, научи още "БАНКЕРЪ". На шефовете на дружеството им е забранено да говорят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във