Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Килифаревско

Митническият шеф Николай Шушков разби представата за наглия и озверял за рушвети митничар. Началникът на Митница Югозападна напусна поста си, след като негов подчинен беше задържан с подкуп от 300 долара. И ни ошашави с обяснението за оставката си: Това е морален акт. Това е лично мое решение и разбиране, без някой да ме е подканял да го направя. В моята 15-годишна ръководна практика в системата на агенция Митници за първи път служител в подопечните ми митнически учреждения е задържан под стража и срещу него е повдигнато обвинение за престъпление по служба. За мен това е голям шок и изненада. Оттеглянето ми не трябва да се счита като бягство от реформата, която правим. Смятам, че действието ми е в духа на времето, в което живеем. Смятам, че този мой акт е в подкрепа на реформата на митническата администрация, която започна през миналата година.
Потресен е човекът и от потрес и срам му иде вдън земя да потъне. Хубаво, ама този човек носи едно от емблематичните имена сред митническите босове - Шушумигата. И не напуска заради хванатия с 300 долара подчинен, а защото преди дни полицаи задържаха два тира с 1335 мастербокса контрабандни цигари на Кулата. А името му шумоли здраво още в разсекретения доклад за работата на митниците през 2006 година. Но и преди, и след това продължи да расте в йерархията.
И все пак хубаво говори човекът... Така, както и ояли се бивши министри, депутати, висши чиновници и кметове все още ни обясняват колко са загрижени за реформата в някогашните им ресори. Или така, както Висшият съдебен съвет продължава с пълна пара да реформира съдебната система, въпреки съмненията за корупционни схеми сред членовете му. Какво пък - дърпаш му накрая една затрогваща тирада, умиваш си лицето и хората си казват: Не е лош човекът, тръгва си с достойнство...

Facebook logo
Бъдете с нас и във