Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Килъри паднаха в лапите на МВР

Името на пенсионноосигурителната компания Доверие, около която до четвъртък (1 август) се въртяха спекулации кой ще бъде новият й притежател, отново се завъртя в публичното пространство. Този път компанията беше спомената покрай успешната спецоперация на МВР срещу организирана престъпна група за убийства, грабежи, наказателни акции с трошене на крайници и черепи на нарочени мишени.


При мащабната операция на Главна дирекция Национална полиция, Специализирания отряд за борба с тероризма, столичната полиция, областните дирекции на МВР във Видин, Монтана, София и дирекция Специализирани полицейски сили под ръководството на Върховната касационна прокуратура зад решетките бяха прибрани 15 души от групата за мокри поръчки.


От ВКП и МВР уточниха, че бандата е била наблюдавана в продължение на девет месеца, като за тази цел са използвани и специални разузнавателни средства. Така разследващите са получили оперативна информация, че бандата се кани жестоко да пребие двама души. Едната мишена е бивш член на ръководството на държавното Информационно обслужване АД. Вторият, който трябвало да бъде пребит до кръв, е бил свързан с юридическо лице, което пък е било свързано със сделката за ПОК Доверие. Придобитата със СРС-та информация е дала основание на разследващите да планират операцията и да задържат бандата, преди членовете й да са осъществили кървавите си замисли.


ВКП отказа да съобщи имената на нарочените жертви от съображения за сигурност. В четвъртък, когато МВР и прокуратурата съобщиха подробностите за разследването си, стана известно, че сделката за ПОК Доверие върви към финала си и британската компания Юнайтед Кепитъл е приключила успешно преговорите с Виена Иншурънс Груп за покупката на 92.6-процентния й дял в капитала на Доверие (още за сделката - четете във в. БАНКЕРЪ). Как и защо двете мишени на групата са били поръчани, имат ли те някаква връзка помежду си, както и какъв би бил ефектът от побоя върху крайния изход на сделката - хората от ВКП и от МВР отказаха да уточнят.


На специалната пресконференция с участието на заместник главния прокурор Борислав Сарафов и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров стана известно, че са задържани и обвинени общо 15 души, членовете на групата. Сред тях са и лидерите й - небезизвестният бандит Валентин Седефчов Янев-Бореца и кикбоксьорът Мартин Любенов Антов. Двамата босове и останалите 13 участници П.К., А.М., В.А., Р.Р., И.И., С.Н., Н.Р., Х.Х., Н.С., Д.Г., Ж.П., Ц.П. и Д.П. са в ареста, засега за 72 часа.


Работим екипно, и с МВР имаме общи цели. Не работим само по бюлетини и тефтерчета, а по тежки криминални дела. Това е сериозна група, със сериозни престъпления, каза на пресконференцията Сарафов. Професионалист №1 в МВР пък обясни, че едно от първите неща, които екипът е извършил, е да направи анализ на оперативните дела и на криминогенната обстановка. Вследствие на този анализ бяха оценени няколко случая от съществено значение и с влияние върху криминогенната обстановка в страната. Тези случаи бяха докладвани на среща при главния прокурор Сотир Цацаров и бяха сформирани съвместни екипи, които започнаха работа по тях. Пресякохме подготовка за нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж на лек автомобил и на финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с т. нар. сделка за закупуване на пенсионен фонд Доверие, обясни Лазаров. Според него реализацията е била наложителна, тъй като ефектът от действията на бандата по отношение на двете лица би бил необратим.


Бандата за мокри поръчки е съпричастна към три убийства, уточниха от прокуратурата. Те са очистили известния автокрадец от столичния квартал Люлин Йордан Цонков -Джиджи на 22 януари 2009 г. на паркинг в Люлин. Килърите-2 на 10 април 2009 г. са простреляли и Кочо Михайлов-Циганина в столицата, Цветан Пантев са убили на 2 юни 2008 г. след грабеж в село Капитановци, област Видин, съобщи заместник главният прокурор Сарафов. Освен убийствата групата е извършила през 2012 г. грабеж на 215 000 лв. в София, на 5 декември 2012 г. отново в столицата са ограбили 130 хил. долара, а други 14 хил. лв. - от пощенска станция в Самоков.


Не изключваме възможността да разкрием още членове на тази престъпна група. Имаме информация кой е поръчал убийствата, но към момента не мога да ви дам повече сведения, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той разкри, че разследващите разполагат със свидетели, които са готови да сътрудничат и които познават детайлно работата на престъпната група.


От участниците в бандата са иззети два автомата Калашников, една незаконно притежавана ловна пушка, боеприпаси, синя лампа, маски с прорези на очите, бухалки. Само един от задържаните няма криминални прояви, другите са регистрирани за тежки престъпления - предимно кражби, грабежи, убийства, обяви началникът на отдел Криминална полиция при ГДНП комисар Атанас Илков. Според заместник главния прокурор Сарафов разследващите засега не са установили дали групата има отношение към отвличането на Лара Банева и към опита за покушение срещу Златко Иванов- Баретата. Предстои експертиза, която ще покаже дали с намерените два автомата са били извършвани убийства, уточни Сарафов. Срещу Мартин Антов е повдигнато и обвинение за незаконното им притежаване. Според Сарафов групата е била на пазара и е приемала поръчки, какъвто е последният случай с побой и чупене на кости, за който разследващите имат безспорни доказателства. МВР и прокуратурата работят екипно с общи цели и намерение за намаляване и ликвидиране на престъпността, заяви в заключение заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във