Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Килъри ще съдят България в Страсбург

Двама от задържаните при акция Килърите заплашиха да съдят България пред Европейския съд за защита правата на човека заради непоносимите условия в шуменския следствен арест. Веднага след заседанието на Шуменския окръжен съд (ШОС) във вторник (21 декември), когато той отхвърли искането за промяна на мерките за неотклонение на великотърновския бизнесмен Георги Вълев и на Петър Атмаджов, адвокатите на двамата обвиняеми обявиха, че ще подадат жалби срещу държавата. В шуменския арест, твърдят те, не се спазват европейските изисквания за условията на живот в местата за задържане.
Вълев коментира, че срещу него са изфабрикувани обвинения, за да му бъде отнет бизнесът, и се закани че скоро ще говори с имена. Той пледира да го освободят срещу подписка с мотива, че са допуснати процесуални нарушения по делото. Адвокатите на Атмаджов пък поискаха той да бъде пуснат под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Те твърдят, че престоят му може да доведе и до летален край при тежките условия в ареста. Председателят на Шуменския окръжен съд Нели Батанова, която ръководи съдебния състав по мярката за неотклонение, отхвърли исканията им с мотива, че има достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията срещу двамата.
В шуменския арест по делото Килърите са задържани още Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туци и Райчо Стойнев.Те бяха арестувани през август заедно с още четирима души и бяха обвинени за участие в поръчкови убийства. Вълев е обвинен за подбудителство за убийствата на Румен Рачев и адвокат Петър Лупов, а срещу Атмаджов е повдигнато обвинение за помагачество. Сумиста, популярен и като Вожда, е обвинен като бос на групата за убийства, която според разследващите е отговорна за разстрелите на Юри Галев, Румен Рачев, Петър Лупов, Борислав Георгиев и Александър Занев.
Канските вопли на двамата Килъри срещу лошите условия в шуменския следствен арест идват само седмица след задържането на неговия шеф Христо Гичев. Според вицепремиера Цветанов той осигурявал комуникацията между обвиняемите от килията на Петър Стоянов-Сумиста и външния свят и налагал изключително облекчен режим за тях. Гичев беше арестуван на 16 декември в кабинета си, по времето когато Софийският районен съд (СРС) оправдаваше Сумиста по старо дело за незаконно притежание на оръжие и обсебване. Окръжната прокуратура в Шумен светкавично повдигна обвинение срещу шефа на ареста за престъпление по служба.
Според шуменските прокурори Гичев нарушавал грубо реда в ареста и позволявал на задържаните да провеждат телефонни разговори по всяко време на денонощието, включително и от неговия служебен апарат. Той допускал задържаните да се разхождат свободно из ареста, килиите им оставали отключени, допускал да не приемат лекарства, които са им били предписани от медици. Но пък вместо това по време на обиските в кабинета му и в дома му Христов доброволно предал 43 запечатани плика с медикаменти, част от които трябвало да бъдат предадени на Сумиста. Те предизвиквали повишаване на кръвното налягане до високи стойности, които давали основание на защитата му да иска смекчаване на мярката му за неотклонение и настаняване в цивилно болнично заведение. Очевидно с тяхна помощ Сумиста получи хипертонични кризи при последните две заседания по делата срещу него. Според заместник окръжния прокурор на Шумен Димитър Димов началникът на ареста е предал и документи за автомобил на името на дъщеря си, за който има съмнения, че е получен срещу неправомерни услуги.
Шефът на шуменския арест е установил контакт с Пешо Сумиста по един недопустим начин, заяви министър Цветанов след ареста на Гичев. Шефът на МВР намеси в скандала и директора на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Петър Василев. По думите на вътрешния министър крайно загадъчен е фактът, че в началото на есента шефът на затворите Петър Василев на път от Варна за София специално се отбил през Шумен, за да се поинтересува какво е състоянието на Сумиста.
Преди дни Гичев беше освободен от ареста след скандален отказ на всичките шестима наказателни съдии в окръжния съд да разгледат мярката му за неотклонение. Той като всички до един си направиха отвод, заседанието беше водено от съдията по граждански дела Константин Моллов. То се проведе при закрити врата заради изслушване на използваните в разследването специални разузнавателни средства и продължи до полунощ. В мотивите си за налагане на далеч по-леката мярка домашен арест Моллов посочи, че само тежестта на обвинението не е достатъчна, за да бъде определена най-тежката мярка. На преден план излезе непорочната личност на обвиняемия - неосъждан, женен, с две деца и постоянен адрес. Любопитно е дали в здравословното състояние на Вожда и компания ще настъпи прелом...

Facebook logo
Бъдете с нас и във