Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Килърите пилят магистратски нерви с болежки

Още с прощъпалника си съдебният процес срещу групата Килърите показа, че обвиняемите, заедно с адвокатите им, дълго ще лазят по магистратските нерви. Такова бъдеще се очаква за председателя на разширения съдебен състав Димчо Луков и колегите му, както и за окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова, прокурорите Маргарита Георгиева и Стефка Якимова от Варненската апелативна прокуратура.
Най-шумното съдебно дирене започна ударно в понеделник (27 юни) в Шумен с невиждана дотогава охрана на Съдебната палата. За сигурността на заседателите бди спецзвено към Областната дирекция на МВР, ръководено лично от шефа на полицията Любомир Христов.
Както се очакваше, на подсъдимата скамейка седнаха Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев, обвинени в поръчителство и изпълнение на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасяне на телесни повреди на двама други, организиране на два палежа и взрив и притежание на незаконно оръжие.
По разчет през тази седмица съдии и прокурори трябваше да отхвърлят максимално от работата си. Делото Килърите ще се гледа във всеки работен ден до началото на съдебната ваканция. Понеделнишки обаче процесът тръгна със скандал - 12-те адвокати на обвиняемите напуснаха заседанието в знак на протест, че клиентите им седят в залата оковани с белезници. Защитниците Илиян Василев (адвокат на Георги Вълев) и Марин Марковски поискаха да бъдат свалени белезниците на всички подсъдими, но съдията Димчо Луков се опъна и в крайна сметка защитата се изнесе.
Изглежда, магистратите са били подготвени за провокации, тъй като след кратко прекъсване в залата влезе дружина служебни защитници, избрани от Шуменската адвокатска колегия. Те пък чистосърдечно си признаха, че не са имали време да се запознаят нито с материалите, нито с клиентите си. Но съдът посече мераците им за отлагане с мотив, че на резервните защитници е била осигурена възможност през последния месец да се запознаят с материалите по делото, включително и чрез предоставяне на копия от документи и поискани от тях доказателства.
След адвокатските изпълнения, естествено, дойде ред и на импровизациите от страна на обвиняемите. Само 10 минути след като прокурорът Ася Петрова започна да чете началото на 150-страничния обвинителен акт, Петър Стоянов-Сумиста получи хипогликемична криза и заседанието бе прекъснато. Служебният му защитник Георги Иванов, който преди това се оплака, че Сумиста отказва да контактува с него, изведнъж се разтича и отиде да му купува шоколад от близкия магазин, защото кръвната захар на Стоянов била ниска.
Точно здравословното състояние на Сумиста ще е един от препъникамъните в хода на процеса. Вторият ден от делото например също не можа да приключи с изчитане на всичките 150 страници на обвинителния акт, както явно желаеше прокурорът Ася Петрова. Заседанието беше прекъснато заради поредната криза на Стоянов и се наложи той да получи медицинска помощ. След като медицинското лице докладва на съдебния състав, че кръвната захар на Сумиста е 4.1, а кръвното му налягане е 155/100, то бе подновено, но адвокат Николай Беров поиска отлагане, защото здравословното състояние на клиента му не позволява да седи в залата.
След кратко съвещание на съда обаче заседанието продължи. Съдия Луков запита подсъдимия Петър Стоянов дали би могъл в сегашното си състояние да разбере какво се твърди в обвинителния акт, от който оставаха само няколко страници. Сумиста отговори, че не разбира нищо и съдията постанови прекъсване до сряда.
Крехко изглежда здравето и на още двама обвиняеми. Това са великотърновецът Петър Атмаджов, бивш шофьор на подсъдимия бизнесмен Георги Вълев, и Янко Попов-Туци. Адвокат Георги Стефанов още на втория ден поиска назначаване на своевременна медицинска експертиза за клиента му Атмаджов поради недоброто му здравословно състояние. На 9 юни Атмаджов получил инфаркт в плевенския затвор. Отделно нивото на кръвната му захар бе повишено до стойност 8.5, а кръвното му налягане бе 150/95.
След като адвокатът формулира искането си, съдия Луков го предупреди, че ще го накаже заради нарушаване на реда в залата, тъй като е прекъснал прокурорското четене. После магистратът отхвърли искането му с мотива, че Атмаджов е бил прегледан на 24 юни. Съдията отбеляза също, че самият подсъдим е потвърдил, че се чувства добре и желае делото да продължи. Все пак във вторник (28 юни) съдът назначи изготвянето на такава експертиза за 1 август. Защитникът Стефанов обаче предупреди, че тогава може да е късно. Той обяви и че ако лошото здравословно състояние на Атмаджов бъде доказано, ще поиска спиране на процеса.
По повод оплакванията на подсъдимите съдът обърна внимание на съдебната охрана да спазва диетичния режим на обвиняемите. Според защитата Петър Атмаджов не си изпил лекарствата, защото не успял да обядва, тъй като охранителите не му дали храната за диабетици, закупена специално от адвокатите. Това наложи извънредна прожекция на запис от видеокамерите в ареста, от който стана ясно, че Атмаджов е изял не само своята порция, но и тази на колегата си Янко Попов, който пък не бил гладен.
Явно атмосферата в съда не действа никак добре и на обвиняемия Янко Попов-Туци. Магистратите отхвърлиха молбата на неговия адвокат за медицинска експертиза. Те се мотивираха с това, че Попов е бил прегледан вече от екип на Спешна помощ, който не е установил сериозно заболяване. По време на заседанието във вторник Туци беше пред припадък заради високо кръвно, та се наложи медиците да му бият инжекция и да му сложат в устата шепа хапчета.
Какъв е здравният статус на останалите подсъдими засега не се знае. Но със сигурност болежките им или ще се изострят, а ако ги е нямало досега, ще се появят, защото сянката на решетките е дебела.

Когато не е в хипогликемична криза, Сумиста атакува магистратите с различни обвинения. В първия ден на делото той заяви, че има флашка със запис от разговор между министър Цветан Цветанов, председателя на Шуменския окръжен съд Нели Батанова и окръжния прокурор Ася Петрова, в който обсъждат, че обвиняемите по делото трябва да бъдат осъдени до един месец заради наближаващите избори. Обвинителят Батанова отрече това и заяви, че в посочения от Сумиста ден е била на работното си място.
Стоянов продължи с обвиненията, като отбеляза, че Батанова е наказвана от ВСС във връзка с делото Борилски и че е затрила едно СРС от папката с материали по делото. Прокурорката отново отрече.

Прокуратурата наясно с трите убийства
Първото убийство на Килърите, за което прокуратурата има доказателства, е това на софийския бизнесмен Борислав Георгиев. То е извършено на 4 август 2008-а лично от Васил Костов. Кеца причакал Георгиев пред асансьора на блока му в ж.к. Люлин и го застрелял с пистолет Байкал. След това избягал с Фолксваген с фалшиви номера. Час по-късно залял колата с бензин и я запалил.
Бизнесменът Георги Вълев пък взел решението за останалите две покушения - на Румен Рачев-Пъпката и на великотърновския адвокат Петър Лупов, през 2008 година. Причината е сумата от 1.4 млн. евро, които Вълев трябвало да прибере от ДЗИ като обезщетение на вложителите във фалиралата Тракиябанк, придобита от застрахователната компания. От адвокат на Вълев Лупов станал защитник на другата страна.
Колкото до Румен Рачев, той следвало да получи от Вълев 70% от сумата - 980 хил. евро, тъй като с негова помощ са взети парите от ДЗИ. Тогава бизнесменът измислил план как с един удар да се отърве от двата проблема - да не плати на Рачев и да накаже Лупов за предателството. Срещнал се с Петър Стоянов-Сумиста и договорил ликвидирането на двамата в пакет. Точната сума не е известна на прокуратурата, но се смята, че е около 80 хил. лв., платени на траншове.
Сумиста взел първата част от парите и се заел с изпълнението на поръчката. Възложил задачата на дясната си ръка Васил Костов-Кеца, като му предоставил пълна свобода за наемане на изпълнители, избор на оръжие и дата на убийствата. Било му наредено само първи да бъде премахнат Лупов. Кеца не искал да си цапа ръцете и потърсил хора, които могат да свършат тази работа евтино. Сетил се за стария си приятел от Червен бряг Владимир Филев, който бил закъсал за пари. Филев приел да извърши убийствата, след което го одобрил и Петър Стоянов. През февруари и март 2009 г. Кеца и Филев ходили няколко пъти до Велико Търново, където получили подкрепа от Петър Атмаджов, който работел за Вълев. С негова помощ следили адвоката, за да установят навиците му и да изберат начина на убийството. Забелязали, че всяка делнична сутрин Лупов напуска дома си около 7.30 сутринта, като взема и жена си с колата. Имало обаче случаи, в които тя била нощна смяна и тогава тръгвал сам. Решили да действат в такъв ден и да го застрелят, преди да извади автомобила си от гаража. На 25 март адвокатът излязъл от дома си, отворил гаража и влязъл в тойотата си. След като запалил двигателя, до колата се промъкнал чакащият наблизо Филев и стрелял в него седем пъти. Пет от куршумите на пистолета Макаров уличили Лупов в шията, мишницата, корема. Смъртносен се оказал този в слепоочието. След покушението Филев хукнал към паркирания наблизо Опел, в който чакал Васил. Няколко дни по-късно Кеца отишъл в Търново, където получил от Атмаджов 60 хил. лв. в плик - втората вноска за убийствата.
Започнала подготовка за премахването на Рачев. Решено било в групата да се включи и най-добрият приятел на Филев - Георги Георгиев. През април Васко Кеца купил три предплатени СИМ-карти от магазин на Глобул в Червен бряг. Едната била за Сумиста, другата дал на Филев, а третата оставил за себе си. От тези номера трябвало да говорят единствено един с друг. Решили, че след покушението ще им трябва спокойно и сигурно убежище. Кеца поискал помощ от Янко Попов-Туци, който държал заведение на Боровец. Той веднага се сетил за хижа в Рила, която се стопанисвала от близкия му Райчо Стойнев. Мястото било рядко посещавано от туристи заради лошите условия. Райчо се похвалил, че може да осигури всякакво оръжие и тогава му възложили да купи два автомата Калашников и пистолет със заглушител. Всички трябвало да са с изтрити номера и непроследяеми. Срещу 5000 лв. хижарят набавил автоматите, купил и пистолет Макаров с удължена цев, както и боеприпаси за тях.
Васко Кеца, Филев и Георгиев дошли в Шумен, за да проучат навиците на Румен Рачев. Разбрали, че неотдавна му е правена операция и често ходи на прегледи в болницата. Предстояла и повторна операция. Решили да го застрелят пред медицинското заведение. След това Филев и Георгиев били откарани в хижата, за да вземат оръжията и да се подготвят. Щял да стреля Филев, а Георгиев да управлява колата. На 1 юли Кеца ги откарал във Варна, където всички отседнали в хотел Ален мак. На следващия ден получили обаждане от Сумиста, че на 3 юли сутринта Румен Рачев има час за преглед. Решили да действат. Георгиев паркирал колата на брат си на ул. Петър Парчевич в Шумен, а Филев отишъл да чака пред болницата. В 12.29 часа Рачев излязъл заедно с жена си и леля си, като тримата се отправили към паркирания отпред джип. В този момент към него били изстреляни четири куршума. Улученият в шията, рамото, гърдите и корема Рачев се строполил на земята. Леля му Стоянка посегнала към стрелеца и успяла да му скъса тениската. Случаен минувач видял всичко и подгонил килъра, който успял да дотича до колата. В момента, в който Фиат-ът потеглил, друг свидетел успял да види и запише номера му. Минути по-късно возилото било обявено за издирване.
От телефонни разговори Кеца и Сумиста разбрали, че има проблем с изпълнението на поръчката. Сетили се, че колата и скъсаната тениска са слабите им места и рано или късно ще доведат полицията до извършителите. Кеца, Георгиев и Филев първо се скрили за няколко дни във варненския си хотел. Там същата вечер Кеца бил арестуван, а полицаите намерили в колата му телефона, чрез който координирал операцията. На следващия ден двамата убийци се придвижили до планинската хижа, където престояли 10 дни. После прокуратурата губи следите им. Телата на Георгиев и Филев бяха намерени в края на май тази година, зарити край софийското село Железница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във