Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Килърите разстреляха репутацията на МВР

След упорити усилия да изгради блестяща визия за себе си в продължение на една година МВР е пред срив на репутацията си заради провала на операция Килърите. Методичните стъпки да бъде убедено обществото, че вътрешното ведомство и прокуратурата излизат трайно на пътя на успеха в битката с престъпността, са заложени повече от всякога на карта, ако не се намерят съдии, които да потвърдят ефективността на събраните срещу групата доказателства. Убийството като най-тежкото посегателство срещу човека - поръчано хладнокръвно и извършено срещу заплащане, отдавна стана визитна картичка на българския преход. В 20-годишната касапница паднаха над 200 трупа. Но разкритите извършители и съучастници са не повече от дузина, а известните (но не и осъдени) поръчители са единици.
Сегашният удар срещу Килърите би трябвало да е най-високата точка по пътя на вътрешното ведомство и на прокуратурата към разкриването на най-зловещите и жестоки престъпления, шокиращи българската (а и световната общественост). Но фалстартът е аналогичен на повечето операции досега: задържаните напускат килиите на следствения арест най-късно при второто гледане на мярката им за неотклонение, а вътрешният министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов сочат от упор съда като едноличен виновник за липсата на държавност.
Във вторник (24 август) МВР обяви, че е реализирано второ действие на операция Килърите. Първата бе проведена преди месец. Двама от задържаните тогава и сочени за лидери на групата за разстрела на самоковския бизнесмен Юри Галев - Янко Попов-Туцо от Самоков и Васил Костов-Васко Кеца от Червен бряг бяха арестувани отново. Но този път за убийството на друг бизнесмен - шуменеца Румен Рачев. Афиширал се като активист на ГЕРБ, той бе разстрелян точно два дни преди парламентарните избори миналата година, спечелени от партията на Бойко Борисов, на чиято защита вероятно се е надявал.
Месец след ликвидирането на Юри Галев полицията задържа с обичайната доза шум и телевизионни кадри пет човека, които бяха обвинени за покушението срещу бившия общински съветник от Атака и президент на футболен клуб Рилски спортист. Освен Туцо и Кеца бяха прибрани Методи Иванов, Георги Петков-Дачи и соченият за тартор на групата борец Петър Стоянов-Вожда, шеф на федерацията по сумо.
Че играта е ва банк и че управляващите са очаквали да произведат поразяващ ефект, пролича веднага - на специална пресконференция се подредиха премиерът Борисов, вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов, заместник главният прокурор Бойко Найденов и куп началници от МВР. Тогава беше съобщено, че доказателствата са безспорни и че освен за смъртта на Галев групата е отговорна за още поне шест екзекуции. От жертвите им беше споменат само Румен Рачев, но пък бяха обяснени ролите на всеки от участниците в групата. Като неин лидер бе посечен Петър Стоянов-Вожда. Янко Попов-Туцо бил поръчителят на убийството на Галев. Васил Костов-Васко Кеца бил свръзката между Вожда, Туцо и обявения за пряк извършител на убийствата Георги Петков-Дачи. Методи Иванов осигурил оръжието за убийството и оказал логистична подкрепа при атентатите.
Не беше съобщен мотив за убийството на Галев с обяснението, че причините за екзекуцията може да са много. Но пък в началото на август в медиите с гръм и трясък изтече новината, че групата на Килърите била готова да убие премиера Борисов. Пак по изтекла оперативна информация поръчител бил сръбският наркобос Сретен Йосич, а пет големи чуждестранни спецслужби подали информация на българските си колеги за готвеното покушение.
Бойко Найденов уплътни сензацията с думите, че ако се съберат доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения за подготовка на убийство на министър-председателя. Като косвени доказателства в тази насока бяха посочени и оперативни преценки на службите, че вероятността Йосич да е поръчал смъртта на Борисов е голяма, като се има предвид, че Вожда е кумец на Йоца Амстердама, а Кеца бил дясна ръка на разстреляния с бодигардовете си Бай Миле, с когото Йосич работел активно. За първи път за поръчано от сърбина покушение срещу Борисов се чу през 2003 г., докато той беше главен секретар на МВР. Обяснението тогава беше, че заради извършения под негово ръководство година по-рано арест на Йосич в София, след което той беше екстрадиран в Холандия, се готви отмъщение.
При операция Килърите-1 с убийството на Рачев беше свързан единствено Кеца, но с уговорката, че физическите извършители са двама мъже от Червен бряг - Владимир Филев и Георги Георгиев, които вероятно са убити след изпълнението на поръчката, за да се скъса връзката с поръчителите. Шашардисани от зловещите разкрития, съдиите от Софийския окръжен съд наложиха най-тежката мярка за неотклонение Задържане под стража и на петимата обвиняеми. Още при първото й обжалване обаче Софийският апелативен съд освободи четирима от тях и им приложи най-леката мярка Подписка. В ареста остана само Методи Иванов, у когото при задържането му бе открито незаконно оръжие. Но не това, с което е стреляно по Галев. Не се установи дори с автомата да е стреляно по някого.
Този съдийски акт вгорчи напълно отпуската на Цветанов и лятната настройка на Борисов. Последва ураган от недоволство спрямо съдебната власт. Премиерът отсече безцеремонно, че съдиите Валя Рушанова, Мария Митева и Христина Михова, които освободиха и задържаните в акция Всичко коз, участват в заговор срещу държавата.
Следващите действия срещу Килърите бяха подчинени на лансираната преди месеци идея на управляващите, че за осъждането на българските бандити трябва да бъде намерен... друг съд. Тогава ставаше дума те да бъдат съдени в Германия, сега се заговори за съд извън столицата.
Седмица след решението на Софийския апелативен съд Дачи бе прибран отново, но с друго обвинение - като автор на неуспешния опит за убийство на плевенския гангстер Камен Балбузанов-Куката през есента на миналата година. Дачи бе задържан по решение на съда в Плевен, най-тежката мярка беше потвърдена от магистратите във Велико Търново, а впоследствие срещу него беше повдигнато обвинение и за стрелбата срещу Ивайло Паунов-Джованито, спряган за един от наркобосовете във Варна. Оказа се обаче, че и двете нови обвинения срещу Дачи се крепят върху показания на свидетели, които го разпознали в телевизионните емисии и снимки във вестниците, докато е бил в съдебната зала. Куката го посочи като човека, който го надупчи през ноември м.г. в бар Латино, а четирима очевидци го потвърдиха. При разпознаване във Варна пък свидетели заявиха, че той е гърмял срещу Джованито през 2005 година.
След частичната реставрация на МВР позициите в акция Килърите Цветанов отскочи до Албена да отмори в компанията на МВР-барда Веселин Маринов. По всичко личи, че по това време планът за втори масиран удар срещу Килърите е бил вече готов. Така Туцо и Кеца бяха спипани предвидливо в друг съдебен район и окръжният съд в Шумен ги остави в ареста.
Оказа се, че МВР има и други аргументи. Освен Туцо и Кеца полицията задържа още двама съучастници - Владимир Филев и Георги Георгиев. Те укривали в хижа Веда край Говедарци двамата мъже от Червен бряг, смятани за физически извършители на убийството на Рачев. Те според полицията били откарани и прибрани след изпълнението на поръчката от Туцо и Кеца. При първото гледане на мерките за неотклонение обаче адвокатите им твърдяха, че те не се познават, а прокуратурата е на мнение, че при организирането на убийството на Галев връзката между тях е бил Вожда.
В коментар на ставащото в един телевизионен канал Цветанов благосклонно допусна, че все пак МВР и прокуратурата също имат известен принос за освобождаването на Килърите след първия им арест. Вътрешният министър каза, че ръководеното от него ведомство нарочно не е предоставило на съда всички данни, с които разполага, за да не бъде осуетено продължението на операцията. Това изглежда повече като реверанс към съдилищата, които ще гледат делото оттук-нататък, с внушението, че този път доказателствата ще са още по-достатъчни. Заредено с очакване е и мълчанието на Цветанов относно сочения за шеф на бандата Петър Стоянов-Вожда, който остава извън ареста.
Арестувани са организаторите, известни са извършителите на убийството на Румен Рачев, има яснота за мотива, който е финансов, ще стигнем и до поръчителя, обявиха на спешен брифинг във вторник криминалисти, участвали в акция Килърите 2. Стана ясно, че сочените за убийци на Рачев мъже от Червен бряг са заковани и с ДНК проби, взети от техни роднини, което пък поставя въпроса ползвана ли е изобщо тази модерна технология за събиране на доказателства досега и защо няма резултати при разкриване и на други престъпления. Че Филев и Георгиев са убити, засега е само предположение на полицията. Близките им твърдят, че не са ги виждали от юни м. г., но те може и да са в чужбина. Заради това предположение са им издадени европейски заповеди за арест.
Туцо бил задържан в палата му на изхода на Самоков, а Кеца открили в дома на баджанака му - полицая Тодор Тошев в Червен бряг. След провеждане на операция Килърите-1 Тошев беше отстранен от МВР, но не заради връзка с Кеца, а след повдигнато обвинение в лихварство и рекет. След ареста на Кеца полицаите го отвели в дома на починалите му родители в близкото село Чомаковци и извършили щателно претърсване.
Междувременно излизат и версии за връзките на Рачев. Бизнесменът идва в Шумен от столицата преди десет години и когато решава да се присъедини към похода на ГЕРБ към властта, е известен като собственик на хотелски комплекс Бохеми в кв. Дивдядово и на сладкарница Мики в градската градина. Говори се както за проблемна сделка с варненска компания, от която Рачев взел заем над 1.2 млн. лв., но не върнал целия и тръгнало дело, така и за даден от самия Рачев заем от 300 хил. лева. Получателят обещал да върне сумата с лихвите след шест месеца, но наел Килърите да убият кредитора му срещу далеч по-малка сума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във