Параграф22 Weekly

§22 Анализи

King Kiro and the Ninja Turtles

Цар Киро и костенурките нинджа

Напоследък страната ни се превърна в привлекателен център за реализация на блокбъстъри. Последният филм, заснет тук, беше Непобедимите -2, в който участваха истински светила на екшъна.


Запленен от киното, сплотеният екип на Параграф 22 реши да вложи своя ентусиазъм в скромен проект, за който със сигурност ще се намерят както спонсори, така и талантливи изпълнители от звездния кинонебосклон.


Проектът носи амбициозното заглавие King Kiro and theNinja Turtles и жанрово може да бъде определено като 3Dфентъзи с анимационни ефекти. Това е една спираща дъха история за зловещия мургав цар Киро и неговата многобройна фамилия. Те тероризират жителите на китното село Катуница, които доскоро са били омагьосани от незнайни отвари, забърквани от царя и свитата му в потайни подземия край селото.


Благодарение на отровните билки властта на злодея се разраства и се простира над цялата територия на държавата. Населението, наричано преходници (хора на прехода) поради историческата си съдба, постепенно се пристрастява към царкировите отвари. Омагьосващата течност е евтина и достъпна и преходниците започват да я пият от сутрин до здрач вместо натурален сок. Стига се дотам, че един виден човек на прехода и образователен министър обяви, че няма нищо странно в това сутрин в 9 часа да се почерпиш с една царкировка.


Под властта на злодея от омагьосаното село попадат и тукашните ангели. Тъй като са накацали на ДДС-простори, за да наблюдават отвисоко сивата икономика, от обездвижване и опиянение крилата им окапват и самите ангели стават сиви.


Безсилни са дори и ангелите войни, населяващи смразяващите замъци на всесилния Цвъ-Цвъ. От изпитата отвара техните мечове омекват и се превръщат в малки палки, с които единствено плашат опиянени преходници по пътищата. Докато цар Киро и фамилията му постепенно завладяват селенията на преходниците, обвит в червената си тога Великият обвинител се затваря в кулата си и бавно ослепява.


Един ден нещата започват да се променят. Появяват се млади хора, които не искат да пият царкировата отвара. Те проглеждат и тръгват на бунт срещу злодея и фамилията му. В ариегарда им се присламчват отделни воини на Цвъ-Цвъ, червенотоги и дори ангели без крила. Преходниците палят покоите на царя и родата му, но самия злодей се измъква, скрит зад многоцветен чадър. Бунтът е овладян с помощта на жреци, които използват магията на думите и развяват знаменца на етническия мир. Цар Киро и фамилията му също носят знаменца и настояват държавата да им плати щетите.


Цвъ-Цвъ и Великият обвинител обаче пращат в опожарените покои на злодея свои хора, за да намерят несметните му богатства, натрупани от производство и продажба на опияняващата отвара. Вместо злато те обаче изкопават купчина ръждясали пирони. Посрамени, ангелите войни и червенотогите се затварят в замъците си, за да не чуват присмеха на преходниците. Самите хора на прехода осъзнават своята безизходица и отново започват да лочат царкировка, този път в по-големи количества.


И тук идва повратният момент в сюжета, в който се появяват костенурките - нинджа. Те са 28 на брой и всъщност са агенти под прикритие, тренирани дълги години от своя учител Дансей. Оказва се, че са били изпратени със специална мисия в селенията на злодея цар Киро, за да намерят скритото му имане. Агентите са легендирани в царските градини като изчезващ вид шипоопашати (Testudo hermanni) и шипобедрени (Testudo graeca) костенурки. Така пословичната подозрителност на злодея и на родата му е приспана и агентите всеки ден се радват на разнообразна храна от дворцовата кухня. В същото време те поставят царя и фамилията му под непрекъснат външен контрол, като следят всяка негова крачка в царските градини. Интригата във филма се дозаплита чрез паралелни сюжетни нишки за страстна любов, появяващи се от нищото сересета и още нещо.


Градусът на напрежението нараства, тъй като злодеят научава за магическите свойства на кръвта на костенурките, които ще го направят вечно млад. Цар Киро подготвя кървав масакър. Замисълът му обаче е разкрит. Във финала на филма се разиграва впечатляваща батална сцена, в която се включват всичките 28 костенурки нинджа. Благодарение на техните умения цар Киро е разобличен, Великият обвинител връща като по чудо зрението си и когато вижда злодея, го праща в затвор.


nbsp;


Трескавата дейност по изнамиране на все повече и по-нови улики срещу душманина на Катуница Кирил Рашков не спира нито миг. Но в държавата, където заради левия си крак Христо Стоичков стана доктор хонорис кауза, това занимание се оказва непосилно.В началото на седмицата из основи беше изтарашена и спиртоварната на ромския бос. Обиските и претърсванията обаче приключиха безславно, въпреки че повече от три часа следователи, експерти и полицаи ръшкаха из двора на предприятието с металотърсачи. Няма и помръдване и на разследването за спиртоварните умения на Рашков, които бяха порязани, след като прокуратурата затвори предприятието през 2009 година. Спиртът, от който тук се джуркаше прочутата царкировка, отдавна е изветрял, а екстри като закопано злато и оръжие не бяха открити.


С проверката в понеделник (14 ноември) бе сложена точка на нареждането на прокуратурата за претърсване с металотърсачи на всички къщи и имоти на фамилията Рашкови. То, както сполучливо се изрази адвокатът на величеството Васил Марков, беше свързано с делото за укрити данъци. Въпросът защо укритите данъци трябва да бъдат търсени в градините и дворовете на Рашков остана в сметката на прокуратурата. Далеч по-лесно беше да се изчислят похарчените средства за 9-те палата, в които Рашков и родата му са се приютили, и да бъдат попитани откъде са парите.


Вместо това градините бяха разкопани, а отдолу изникнаха три тракийски оброчни плочки. А от тревата в двора на Рашков щръщнаха 28 костенурки от защитен вид. Които могат да изиграят съдбовна роля за развитието на процеса. Засега заради 28-те костенурки, открити в двора на фамилната му къща в Катуница, Рашков може да получи до три години затвор и 2000 лв. глоба. Ако, разбира се, обвинението успее да докаже престъпен умисъл на Кирил Рашков за формирането на костенурковото стадо. Дали пък както и в други дела, прокуратурата не разполага със защитен свидетел?


Жителите на Катуница готвят нов протест, след като изтече двумесечният срок за приключване на разследването на убийството на 19-годишния Ангел Петров. Досега липсват каквито и да е факти, уличаващи Рашков в подбудителство към убийството на 19-годишния младеж. В разследването няма и намек за спиртоварното минало на Рашков.


Не е за изпускане и възможността да бъде разнищена съдбата на 27-те сърни и елени, които обитават 15 дка в имението Изгорялата воденица на няколко километра от Катуница. На всички е известно, че Кирил Рашков незаконно е заградил имота, който е общинска земя... Изглежда, развоят на случая Цар Киро тепърва предстои.


nbsp;


nbsp;


На какво се смеят хората?

Киркор поканил Гарабед на гости и седнали да си пият ракията. По едно време Гарабед вижда, че едни хора прекопават градината и пита:


- Киркоре, кои са тези, дето ти копаят градината?


- Ами същите, дето миналата година ми нацепиха дървата за огрев.


- Е как така?


- Ами милиционери, бе братче - миналата година им казах, че в дървата ми има скрити наркотици, тази година им казах, че са заровени в градината....


nbsp;


nbsp;


* Костенурките нинджа (в оригинал - Teenage Mutant Ninja Turtles) е измислен екип от четири мутирали костенурки в едноименния комикс, които са тренирани от техния сенсей, учителя Сплинтър, за да станат обучени нинджа воини. Те живеят в каналите на Ню Йорк, изолирани от обществото и се бият срещу дребни крадци, зли мегаломанияци и извънземни нашественици.nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във