Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Киномания в съда

И ний дадохме нещо на света тази седмица. За първи път в историята на модерното правораздаване у нас храмът на Темида се превърна в кинозала, за да види цял свят резила ни. Едва по друг начин можем да определим случващото се през тази седмица на процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, подсъдими за даване на подкуп. Изложеният доказателствен материал не успя да покаже убедително вината на тримата, но определено показа дъното, докъдето е паднала съдебната ни система, а и политическата класа. Там, където са те, очевидно всичко се купува и продава, само пари да има.
Делото започна осем месеца след атрактивния арест на Цонев и на останалите. Процесът със сигурност ще влезе в световния информационен обмен с безпрецедентното излъчване на записи от специални разузнавателни средства пред най-широка публика. Тайните записи, които обикновено се показват при закрити врата, можеха да бъдат видени и чути от всеки посетител в Съдебната палата, стига той да имаше документ за самоличност, с който да мине през охраната на сградата.
Една телевизия придружаваше новините от делото с надпис Темида Голдуин Майер представя. Съдебната зала с потрепващия видеоекран, със заслушаните в репликите на главните герои магистрати, адвокати, журналисти и други приличаше по-скоро на киносалон, където върви прожекция от програмата на фестивала Киномания.
Съдията по делото Георги Коев обясни уникалното си решение за излъчването на записите с желанието на съда за прозрачност, а не за търсене на евтина сензация. Всъщност се случи точно обратното - остана сензацията. Скандалните аудиовидеозаписи са от срещите на ключовия свидетел, следователя Петров, със Сантиров и Попов. Както стана известно, специалните разузнавателни средства са били закачени по тялото на Петров, а срещите му с подсъдимите се провеждали в столично кафене. Нека да припомним, че Петров издаде подсъдимите на прокуратурата, а след това игра роля, за да получи от тях първоначалния транш от рушвета в размер на 20 000 евро.
На процеса се разбра, че първоначално подкупът е трябвало да бъде за другото дело, по което Николай Цонев вече беше оправдан. След като бе изслушана част от записите обаче, нищо чудно и това дело да има същата съдба, въпреки че все още е рано да се правят прогнози. От изнесеното в съда до момента прави впечатление, че обвинителният акт по делото се базира главно - да не кажем изцяло - на показанията на следователя. Достатъчно ли е обаче това, за да издържи тезата на държавното обвинение? Едва ли. Нека да припомним, че и при делото Маргините прокуратурата разчиташе също само на един свидетел, който накрая се отказа от показанията си и в крайна сметка братята бяха оправдани. Дали и тук няма да се случи същото?
Друго обстоятелство, което ни кара да започнем да се съмняваме в съпричастността на бившия военен министър към разглежданата постъпка, е, че той не се появява никъде на показаните сересета. Нещо повече, свидетелят Петров заявява, че никога не се е срещал с него. В един момент дори съдията Петър Сантиров пита следователя дали Николай Цонев изобщо знае за това разследване (за злоупотреба за 120 милиона във връзка с комуникационната система Странджа), което буди, меко казано, недоумение, ако приемем, че той е бил в схемата.
Съдията по делото Георги Коев, прослушвайки записите, лично установи, че има разминавания между тях и това, което е описано в протокола като тяхно съдържание. Магистратите отбелязаха, че протоколът съдържа изречения, които не се чуват в звуковия файл. Докато ясно чуващи се фрази не присъстват в документа. Недоумение буди също и фактът, че върху видеоматериалите няма изписани дата и час, показващи кога са заснети. Това поражда съмнения дали не са манипулирани. Прокурорът Николай Джамбазов се опита да ги разсее, като заяви, че излъчват записите във вида, в който са ги получили от МВР. Поне до момента обаче не е ясно има ли преки доказателства срещу ексминистъра на отбраната. В заключение може да кажем, че самите подсъдими останаха доволни от видяното и чутото, поне до този момент. Подсъдимият Петър Сантиров с явно задоволство заяви, че цяла България вижда за какво става въпрос и че всичко е пълна измислица.
Все още е твърде рано да се правят прогнози за това как ще завърши делото за подкуп срещу триото Петър Сантиров, Петьо Петров и Николай Цонев. Отсега обаче е ясно - процесът обещава да бъде атрактивен, тъй като прожекциите продължават, има да се чуят и видят още сересета.
Видеосагата всъщност продължава традицията още от ареста на Николай Цонев през пролетта. Емблематични станаха кадрите с неговото задържане, при което заместник градският прокурор Роман Василев го нарича абсолютен престъпник. Прокурорът тогава се похвали, че на Разпети петък прокуратурата е разпнала трима. Дали обаче е така? В началото на заседанието в сряда Цонев му го върна, като каза: В Светлата седмица, които са разпнати, след това са невинни. Нищо чудно да се окаже прав и по отношение на това дело.
Междувременно, докато Софийският градски съд се занимава с Цонев и компания, Софийският апелативен съд (САС) потвърди оправдателната присъда на бившия заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, обвинен също за подкуп. Прокуратурата искаше за бившия държавник десет години затвор за това, че с негово съдействие бизнесменът Росен Маринов е предложил 50 хил. лв. подкуп на бившия директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, за да сключи с фирмата му договор за доставка на катери. Мустафа благодари на Темида за справедливото решение. Същото стори и Цонев при първата оправдателна присъда. Има защо.

КАРЕ ( за 2 стр.)
Името на съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева сензационно се появи в прослушаните записи. В тях един от подсъдимите - Тенчо Попов, споделя как чул от няколко места, че Златко Баретата й платил 200 000 евро, за да го освободи от ареста. Нека припомним, че през януари Крънчева пусна Златомир Иванов под домашен арест, но апелативният съд отмени решението й
В четвъртък (25 ноември) говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова заяви, че Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура е проверил и не е намерил доказателства срещу съдия Петя Крънчева за получен от Златко Баретата подкуп. Кожухарова заяви, че сигналът срещу Крънчева е подаден още през април от прокурора Божидар Джамбазов. Проверката на инспектората е приключила преди една седмица с мнение, че липсва престъпление, но подробностите по нея не можело да бъдат огласени, тъй като тя била секретна заради наличието на СРС-та. Гласът на Велчев заяви, че е силно преувеличено очакването да се докаже корупция по деяние, което евентуално е извършено през януари, а сигналът е постъпил през април. Освен това Тенчо Попов, който споделя тази информация, не бил пряк свидетел, а говорел в сферата на чуто и казано. Заедно с Крънчева е проверен и съдия Георги Ушев, за когото в СРС-тата покрай делото на Цонев се казвало, че бръмчи на разпределение. Не били намерени доказателства за неговата вина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във