Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кирил Рашков, или царят на прехода

Етническият модел, заради който България от години се тупа в гърдите пред света, се оказа доста лабилен. Нещо като мъртвото вълнение, при което морето уж е спокойно, но под гладката повърхност водата бушува.


Тази истина се разкри тези дни по време на антиромските вълнения, обхванали в кратко време почти цялата страна. Причина за тях станаха кървавите инциденти в Катуница, при които микробус блъсна и уби младеж, а друг тийнейджър почина от сърце. В епицентъра на сблъсъците се оказа прочутият ромски велможа Кирил Рашков - Цар Киро. Негови хора се намирали в буса убиец. Вината на циганския бос в конкретния случай тепърва ще се изяснява.


Години наред обаче Кирил Рашков дерибейства открито и безнаказано в района. Прокуратурата, която странно си затваряше очите пред делата му, тези дни разпространи сведения, според които срещу циганския цар и неговата рода има множество жалби и сигнали от местните жителите на село Катуница: за незаконно придобити имоти, общински терени, незаконни постройки, бракониерска сеч в гората и какво ли още не. Въпреки това той все се измъква безнаказано.


В пресата за пореден път се появи и богатата криминална биография на Рашков. Името му отдавна се свързва с редица престъпления, но наказание за тях е получил само по време на тоталитаризма. Преди 1989 г. Цар Киро има седем присъди, по които е осъден общо на 30 години затвор. При демокрацията той трупа пари. В годините на прехода мафиотът започва да върти разностранен незаконен бизнес. Купува десетки имоти в цялата страна. Трупа несметни богатства, без да има официални доходи, без да плаща данъци. Но няма кой да спре както Рашков, така и много други като него в България - страната на необяснимите богатства.


Едва тези дни, в разгара на протестите, прокуратурата, подобно на Пилат Понтийски, си изми ръцете с една справка за сигнали и жалби за противозаконни деяния, извършени от лицето Кирил Георгиев Рашков и негови близки. Трогателен е коментарът към тези сведения. В него се казва, че държавното обвинение е вземало отношение по тези случаи. Това потвърди и главният обвинител Борис Велчев. Той заяви през седмицата, че срещу ромския бос не е опъван прокурорски чадър. Истината обаче е, че в повечето случаи досъдебните производства за безчинствата на клана Рашкови (често свързани със заплахи за убийство) или са прекратявани, или Цар Киро и неговото обкръжение са се отървавали с глоби. Властите са проспали и факта, че босът не е плащал данъци от... 2004 година. Сега - след дъжд качулка - започва данъчна проверка, която тепърва ще уточнява за каква сума иде реч. Много е съмнително, че въобще ще му хванат края. Наложен е и запор върху сделките с всички имоти на боса и неговата фамилия, както и върху банковите им сметки. На какво точно основание и защо това става чак сега - няма обяснение.


Антиромските вълнения, които взеха жертви, принудиха властта да реагира на създалото се напрежение. Четири дни сред жестокото убийство на младежа в Катуница протестите и погромите не стихнаха. Полицията се намеси в горещите точки в по-големите градове и благодарение на това не бяха допуснати още тежки инциденти. Етническото напрежение не остава незабелязано от Европа - всеки ден страната е в новините на световните осведомителни агенции.


Положението е достатъчно сериозно и ние наблюдаваме случващото се в България, заяви в сряда (28 септември) еврокомисарят по въпросите на правосъдието и гражданските права Вивиан Рединг. От комисията обаче не коментираха действията на местните полицейски власти, защото възстановяването на обществения ред и осигуряването на безопасността не е в нейните компетенции. За сметка на това от Брюксел напомниха, че до края на тази година България трябва да представи анализ за ефективността на националните програми за интеграция на ромското население.


Тази реакция на Европейската комисия дойде в същия ден, в който стана известно, че е арестуван Цар Киро. Благата вест ни бе поднесена от главния секретар на МВР Калин Георгиев в сряда сутринта. Кирил Рашков обаче е арестуван малко преди полунощ предишния ден в размирното с. Катуница, след което е бил докаран в арест в Пловдив. Той бил разпитан от дознател в присъствието на прокурор от районната прокуратура в Асеновград, който му е предявил обвиненията. След това на ромския барон му прилошало, вдигнал кръвното и се наложило да влезе в болницата, за да се стабилизира. Рашков винаги вдига кръвно, когато е натясно. Веднъж негов адвокат донесе в съда медицинска бележка, че неговият клиент е в клинична смърт.


Говорителят на пловдивската прокуратура Галин Гавраилов обясни, че арестуваният е привлечен като обвиняем за отправяне на 2 заплахи за убийства - на сина на бившата кметица Веселин Христев и настойницата на убития младеж Ангел Петров - Иванка Петрова. Жалбите от тези хора са постъпили малко преди да започнат вълненията в Катуница. В момента една от следствените версии, които се проверяват, е дали алкохолният бос не е поръчител на убийството на прегазения младеж. Впрочем появи се версия, че на ромите в микробуса убиец са платени по 20 лв., за да свършат определена работа. Сигналът е получен в регионалния синдикат Подкрепа в Пловдив, съобщи шефът на организацията Атанас Кръстев. Според него в Подкрепа е постъпила информация, че хората от буса са били наети от човек, близък на Кирил Рашков.


В началото на седмицата съдът реши да остави в ареста шофьора на злополучния автомобил - Симеон Йосифов, тъй като според магистратите имало умисъл в престъплението. Той бе заловен ден след кървавите сблъсъци, като преди това се укривал в Турция. По думите на съдията Красимира Костова няма данни, които да сочат, че петимата, които са се возили в буса, са били нападнати в Катуница. Шофьорът пък обяснява, че не разбрал, че е блъснал човек, а смятал, че е куче. Всички обстоятелства около случилото през фаталната нощ предстои тепърва да се изясняват. Но още преди да се разбере цялата истина, политиците започнаха да дават своите тълкувания.


Вътрешният министър Цветан Цветанов, който напоследък обикаля страната заради предизборната кампания и избягва да коментира текущи инциденти, нямаше как да остане встрани от драматичните събития. Вицепремиерът даде обичайната в подобни случаи трактовка на събитията, като обвини за случващото се всички бивши управници. Той правилно отбеляза, че емблематични фигури на прехода са изградили империи благодарение на политическите партии. МВР-шефът визира периода между 1991 и 2002 г., когато според него тъмните фигури на прехода като Кирил Рашков натрупали финансов капитал, който момента използвали за дестабилизиране на страната. Нормално беше в подобна критична ситуация парламентът да поиска от правителството да се отчете какви мерки взима в тази тревожна обстановка. Но вместо пред депутатите да се изправи премиерът Бойко Борисов, както искаше червеният депутат и бивш вътрешен министър Михаил Миков, на народните депутатите им бе пробутан заместник вътрешния министър Веселин Вучков. Той даде точни сведения за участниците в демонстрациите на фаталната дата, които били 3000, а не 200, както пишели по вестниците. Полицаите спрели автомобилите, но не могли да спрат прииждащите хора. Вучков коментира и последвалите протести, в които взеха участие стотици хора. Междувременно, вместо да дава обяснения пред депутатите, Бойко Борисов режеше поредната лента на ремонтирана детска градина в столичния квартал Банишора. Лидерът на Атака Волен Сидеров предложи да се приеме пакет от мерки за борба срещу циганската престъпност, но това не се прие. Сините пък започнаха да събират подписи с искане да се създаде временна анкетна комисия, която да установи дали МВР нарочно не е останало безучастно в първата нощ на размириците, ангажирайки се със специална защита на ромския бос.


Безредиците в Катуница удивително напомнят за случая през 2005 г., когато, също в навечерието на парламентарните избори, и до днес неидентифицирани роми нахлуха в заведение в столичния квартал Захарна фабрика и без конкретен повод пребиха до смърт с метални пръти 53-годишен професор - историк.


Няколко денонощия тогава кварталът също беше под полицейска обсада, горяха автомобилни гуми, а щурмоваци с бръснати глави от формациите на крайните националисти демонстрираха пред тв-камери своя етнически гняв и предизборна готовност. Само две години по-късно, отново непосредствено преди местните избори през септември 2007-а, около 200 роми нахлуха в бившите виетнамски общежития в софийския квартал Красна поляна, за да си отмъщават на заплашващи ги скинари.


Избухването на етнически напрежения в българското общество, при които се намесва полицията, обикновено съвпадат с предстоящи избори. Обикновено повишаването на градуса на напрежение облагодетелства малки и периферни партии, които зад крайните си лозунги и екстремистки действия с расова мотивация се опитват да привлекат емоциите на най-засегнатите от безконтролната престъпност слоеве на електората.


Както обикновено, и в този случай МВР и прокуратурата се кълнат, че ще разкрият причините и истинските виновници за престъплението в Катуница. Това обаче едва ли може да стане за краткото време, което остава до провеждането на изборите. След това не се знае какъв вятър ще задуха, така че нищо чудно да забравят и за Цар Киро, и за другите емблематични фигури на прехода. Нещо, за което в прав текст спомена премиерът Борисов.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във