Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КЮСТЕНДИЛСКИ ВОЙВОДА В СБЛЪСЪК С ТЕМИДА

Доскоро Кюстендил беше прочут с черешите си и с това, че е люлката на ВИС-2, една от най-страховитите мутренски организации в милата ни татковина. Преди началото на съдебната ваканция обаче жителите на региона до българо-македоно-сръбската граница се надяват, че местните орли на правосъдието ще успеят да докажат, че всички сме равни пред закона, включително и адвокатите.
Надеждата е породена от битието на една от легендите на Кюстендилско - бившия бизнесмен и настоящ адвокат, политик и областен лидер на ВМРО Валери Ненов.
Сър Ненов, както го наричат в родния му град, от години умело жонглира със законите или по-скоро с дупките в тях, но… на великата му игра сякаш се вижда края.
Началото на лятото започна с жега за сър Ненов. Преди броени дни частният съдебен изпълнител Николай Славов изнесе за публична продан последния голям имот на адвоката политик, който вече трети мандат е и общински съветник в местния парламент на областния град.
На тезгяха е сложена триетажна вила палат, намираща се в подножието на Осоговската планина, в най-примамливата част на лесопарк Хисарлъка в Кюстендил.
Комплексът, състоящ се от заведение, бар, два гаража, модерна кухня и 12 апартамента за гости, със застроена площ на всеки от етажите от 215 кв. м, е оценен на скромната сума от 188 441.50 лв.
Това обаче е първоначалната тръжна цена на обекта, като вече има интерес от страна на три фирми, занимаващи се с туризъм, към продажбата му, каза съдебният изпълнител Николай Славов.
Продажбата на обекта, по-популярен сред кюстендилци като хижата на бившия завод за производство на кондензатори Конис, е в полза на местния клон на Централна кооперативна банка. Задълженията на бившия бизнесмен към банката са за над 300 000 лв., но от него няма какво друго да се вземе, твърдят запознати със ситуацията.
Само преди два месеца, на 14 април 2008 г., в други два от имотите на бизнесмена - четириетажната сграда на бившето АПК в областния град и в родната къща на Мая, съпругата на Ненов - влезе отново чрез съдия-изпълнител плевенската фирма Бент ойл.
Наложи се да поискам въвод във владение, защото само главницата на дълговете на колегата Ненов към нашата фирма е 560 хил. лева. Като прибавите и лихвите за две години, сумата става доста голяма, каза адвокатът на фирмата Бисер Евстатиев.
Задълженията на Валери Ненов към плевенската фирма датират от 2005 г., когато е пазарувал петролни продукти от базата на Нова Плама АД - Плевен, част от конгломерата Бент Ойл ООД.
След като натрупал дълг в размер на над половин милион лева, плевенската фирма спряла кранчето на Ненов и започнала да си търси парите. Така се стигнало до обезпечаването на вземанията с имоти в Кюстендил, обясниха юристи от областния център.
Наред с Валери Ненов като юридически отговорни лица в документацията на фирмата се появява и бившата му секретарка Марияна Велинова, която сега е управител на една от бившите негови фирми Оранжерии ООД.
Петролни батаци
Проблемите на кюстендилския Остап Бендер съвсем не са от вчера и не са само с фирма Бент Ойл, твърдят от правосъдното ведомство в областния град.
Почти година преди да заработи с плевенската БЕНТ ОЙЛ, в Кюстендил е подписано безпрецедентно споразумение между една от многото фирми на Валери Ненов - Осогово - 95 ЕООД и варненската фирма Нафтекс Петрол ООД. Договорът е за доставка на горива на община Кюстендил, като фирмата на Ненов (който по това време е общински съветник) Осогово 95 ЕООД, е упълномощена да прави тези доставки.
Най-изумителното в подписания на 21.04.2004 г. документ е, че Община Кюстендил, се явява гарант на частната фирма. Според тристранното споразумение, ако Ненов престане да си плаща сметките, то кметът на Кюстендил, (тогава д-р Людмил Стоянов, друг любим герой на Параграф22) е задължен да покрива забавените плащания от бюджета на общината.
Още по-парадоксалното в случая е, че община Кюстендил никога не е подписвала договор с бизнесмена Валери Ненов за доставка на горива. Каква е политическата заигравка и защо тогавашният градоначалник на Кюстендил Людмил Стоянов е поставил парафа си под този документ, едва ли някога ще стане ясно.
Може би никой в кметството нямаше и да разбере за въпросното тристранно споразумение, ако няколко години по-късно, след множество напомняния, заплахи и преговори, в областния център не пристига нотариална покана, адресирана до градоначалника Людмил Стоянов.
Документът е с дата 7.03.2006 г. и в него черно на бяло се казва, че ако Община Кюстендил плати всички суми, дължими от Ненов, то съдебните и други действия, предприети от Нафтекс Петрол ООД, ще бъдат преустановени.
Справка в общината обаче показва, че за въпросните две години Валери Ненов не е доставял горива на кметството. Нещо повече - петролът, който е купувал от варненската фирма, е продаван на бензиностанцията му. На практика общинските звена - детски градини и училища в града - са газифицирани, а жителите на околните села са на твърдо гориво.
Адвокатски неволи
В момента в Кюстендилски окръжен съд на различни етапи са няколко производства, водени срещу адвокат Ненов, като се започне от хулиганство, та се стигне до измами.
Някогашният петролен търговец Валери Ненов, който е един от четиримата съветници на Коалиция за Кюстендил в общинския съвет на областния град, се озова на скамейката на подсъдимите заради нахлуването си в студиото на една от кабелните телевизии в областния град.
До административното производство се стигна, след като в Областната дирекция на полицията в Кюстендил бяха депозирани няколко жалби срещу Ненов, в които работещите в кабелна телевизии Колор в Кюстендил се оплакват от нахлуването на политика адвокат в студиото им.
Според журналистите Валери Ненов викал и заплашвал работещите в медията със саморазправа, вследствие на което се наложило да бъдат извикани четирима полицаи.
Предисторията на саморазправата е предаване, в което журналисти разкриват далаверата на Валери Ненов с доставката на петролни продукти уж за нуждите на Община Кюстендил.
През април 2008 г. облаците над главата на Ненов продължават да се сгъстяват. Наред с другите му съдебни неволи той е обвинен и в документна измама. Срещу него в Кюстендилския районен съд е образувано наказателно дело от общ характер 581/2008.
На 2 юли 2007 г. пак за документна измама срещу Ненов е образувано наказателно дело от общ характер 865/2007 година. В момента и двете дела са върнати на прокуратурата за нов преглед.
Едно от делата е заведено от кюстендилката Капка Конявска. Петдесетгодишната жена станала кредитор на лидера на войводите и общински съветник Валери Ненов през месец август 2005 година. Тогава тя имала неблагоразумието да му даде назаем сумата от 42 500 лева.
Току що се бях върнала от десетгодишен гурбет в Либия, когато един ден, разхождайки се в Кюстендил, се срещнах с Ненов. Познаваме се като кюстендилци и той ме покани в офиса си, за да си поговорим. След едно кафе ми каза, че му трябват пари за не повече от една-два седмици и аз се навих да му дам. Още докато се уговаряхме, той ми предложи, за да съм по-сигурна, да ми прехвърли собствеността върху големия магазин, намиращ се на партера на сградата, в която се помещаваше фирменият му офис, разказва потърпевшата.
Прехвърлянето на магазина станало на 11.08.2005 г. с предварителен договор, на който войводата поставил подписа си в качеството си на упълномощен представител на фирма Осогово - 95 ЕООД. Документът бил нотариално заварен от кюстендилския нотариус Евгени Павлов.
След като минало времето за връщането на заема и Валери Ненов забравил за задължението си, Капка Конявска установила, че не може да влезе във владение на магазина, защото той вече е собственост на друга дама, този път от столицата.
Заведеното гражданско дело в КРС доказва, че магазинът, с който Ненов подлъгал Конявска, всъщност е собственост на друга кюстендилска фирма СОЛИД АД.
По време на делото става ясно, че СОЛИД се е сдобило с магазина, след като преди време фирма Осогово - 95 ЕООД, собственост на Валери и Мая Ненови, влиза в дружеството, използвайки търговския обект като апортна вноска.
Според документите обаче по-късно съдружието е прекратено. За да научи всичко това, на Конявска не само й се налага да води дело, но и да заплати разноските по него в размер на 40 лева.
По-късно стана ясно, че всъщност магазинът не е собственост и на дружество СОЛИД, а от 10.09.2005 г. след покупко-продажба е притежание на софиянката Елисавета Димова. Тя си напазарувала апетитния търговски обект от управителката на фирма Осогово - 95 ЕООД Гергана Ризова. Как на практика магазинът ту е собственост, ту не е собственост на Осогово - 95 ЕООД май никой не е в състояние да обясни.
За невероятните способности в манипулациите, фалшификациите и измамите обаче най-ярко говори последното дело срещу Валери Ненов. По него измаменият се оказва един от най-големите комбинатори в Кюстендил Венцислав Сираков.
Съдебното дирене е във връзка с апартамент, намиращ се на ул. Раковска, в един от петнадесететажните блокове покрай река Банщица в областния център. Там още от първите години на демокрацията живее със семейството си Валери Ненов. Преди две години Ненов закупил от Венци апартамента му, намиращ се на горния етаж над жилището на бизнесмена. И след немалък ремонт успял да направи от панелното чудо от времето на Тато приличен мезонет с вита стълба, три спални и всякакви екстри. Едно нещо обаче забравил да направи войводата Ненов - да плати на собственика.
Съдбата сякаш си е върнала на изгорелия от далаверата Венци Сираков - на негова сметка десетина кюстендилци са записали черни точки за полулегалното пазаруване на жилищата им срещу частен заем. Но да измамиш измамник, въпреки, че не е похвално, явно е изкуство, което сър Ненов владее много добре.
Евгения Гърковка

Facebook logo
Бъдете с нас и във