Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КЮСТЕНДИЛСКИТЕ БУМБАРИ ПОДЛУДИХА ТЕМИДА

Двама от най-известните дилъри на дрога в Кюстендил - братята Румен и Росен Бумбарски, отново застават пред съда по обвинение за търговия с дрога.
Преди броени дни, на 19 септември 2008 г., Кюстендилската окръжна прокуратура изтри потно чело и повдигна срещу двамата братя нови обвинения за притежание и търговия с наркотици. Румен (33 г.) и Росен (31 г.) са едни от най-популярните търговци на дрога в областния град, прочули се с прозвището си Бумбарите.
Заедно с тях на подсъдимата скамейка ще застане и Добри Динев, собственик на ЕТ Добри Динев - Доби, обвинен за притежание на хероин.
Ако обвиненията срещу Румен и Росен Бумбарски бъдат доказани в съдебната зала, ги очакват до 15 години лишаване от свобода и до 100 хил. лв. глоба.
Престъплението, заради което се изправят пред Темида, сега е извършено в условието на опасен рецидив, докато двамата чакат решението на магистратите по друга тяхна присъда (за притежание на дрога) да се изтъркаля през всички инстанции.
Делото на тримата е насрочено за началото на октомври.
Капанът
Този път съдбата обръща гръб на Бумбарите на 25 февруари 2007 г. при една от рутинните полицейски акции на униформените от РПУ - Кюстендил, излезли на лов за наркомани в центъра на областния град.
Докато обикаляли най-оживените централни улици, на една от стоянките на такситата до еврейския базар Шалом ченгетата попадат на Добри Динев, стар познайник на полицията най-вече заради пристрастеността му към хероина. При последвалата бърза и доста повърхностна проверка на Добри униформените попадат на плячка, скатана прилежно в предния ляв джоб на панталона му.
Оттам ченгетата вадят 13 дози хероин, а след като го попритиснали, той обяснил, че си купил дрогата от къщата на Бумбарите, намираща се в близост до цирковата площадка на ул. Клокотница №11.
Веднага последвало претърсване на този адрес, като за първи път от години полицаите ударили джакпота, като открили и иззели 57 станиолови топчета с кафяво прахообразно вещество, реагиращо на хероин. Дрогата е оценена на 373.08 лева.
При последвалите разпити и събирането на доказателства станало ясно, че по-малкият Бумбар е продал 13 дози на Добри. Разкритията, до които ченгетата достигнали след неговите признания, за пореден път доказали, че
двамата братя Бумбарски въртят бизнеса с дрога в Кюстендил
Факт, за който в РПУ имали потвърждение години преди случката на базар Шалом. Първият сблъсък на братята с Темида е на 10 юли 2003 г., когато ченгетата успяват да заловят Росен и Румен с дрога в дома им. Тогава по време на претърсването част от наркотика е открит на втория етаж в къщата на братята, в джоба на дънково яке, захвърлено върху леглото. При направения полеви тест е установено, че става въпрос за хероинови топчета с тегло от 40 грама.
При продължилото претърсване в задния калник на малогабаритен трактор ченгетата откриват и найлонов плик със зелено-кафява тревиста маса, за която по-късно е установено, че е марихуана. На различни места в двора на къщата са намерени още дрога, патрони и взривни вещества.
Според обвинителния акт на прокуратурата през този юлски ден на далечната 2003 г. в дома на братята Бумбари са намерени общо 824.91 грама марихуана, която по цени на съдебната система струва 7465 лв., както и 40 грама хероин, оценен на 266.50 лева. До този момент малкият Бумбар, който е с основно образование, вече е осъждан за управление на автомобил без книжка и за извършване на иманярски разкопки. Големият, Румен, със средно образование, през 2000 г. е получил присъда за кражби в особено големи размери.
Делото за притежание на наркотици срещу двамата тръгна през същата 2003 година.
Младият Бумбар попадна пак зад решетките
на 14 октомври 2004, отново при рутинна полицейска операция. Патрулни полицаи спрели съвсем случайно Росен, който пътувал с автомобил Фолксваген голф. Той заковал спирачките и драснал да бяга. По време на гонитбата ченгетата забелязали, че пъха нещо в устата си.
След кратко преследване Росен е задържан зад заведението Батенберг, почти в самия център на Кюстендил. Веднага бил отведен в Центъра за спешна медицинска помощ в града, където престоял часове наред, докато лекари и ченгета го убеждавали, че ако не му бъде направена промивка на стомаха, има опасност да умре. След дългите увещания младият Бумбар най-сетне кандисал на интервенцията. Направили му яка клизма и от стомаха му били изкарани 7 топчета, чието съдържание по-късно реагирало на хероин.
Оттогава двамата братя имат в актива си по една присъда от три години и седем месеца, но решетките по този случай все още се отлагат заради обжалване пред по-горните инстанции.
Румен и Росен Бумбарски са добре известни на органите на реда в областния град и от години си играят на жмичка с полицията.
Бумбарски са много обиграни, никога не държат наркотици в себе си или в дома си. За склад явно използват пустеещ терен срещу къщата им, така че свързването им с дрогата да бъде почти невъзможно, обясни прокурор Камелия Стефанова по повод последните разкрития за дейността на братята.
Наред с това адвокатите им от години използват като коз една медицинска епикриза, в която е посочено, че Росен страда от травмена болест на главата. Тази диагноза е истинска панацея за Бумбарите, тъй като всеки съдебен състав, пред който ги изправим, след задържане ги освобождава заради това заболяване, обясняват още от държавното обвинение в областния център. Няма да е чудно, ако и този път вълшебната епикриза им отвори пътя към свободата. Факт е, че досега това винаги е вършело работа. И докато Темида се чуди как да постъпи с известните братя, те успяха да срещнат любовта на живота си, че и да си направят по едно бебе...

Facebook logo
Бъдете с нас и във