Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ККК vs МВР

Тежка седмица изпраща МВР въпреки продължаващия ек от гръмките отвъдокеански информации за успешната визита на министър Румен Петков в САЩ миналата седмица и посещението му в Словения в началото на тази. Едни след други връз силовото ведомство падат мълнии и гръмове, та разтрисат и бездруго обзетото от нервни тикове тяло, появили се в резултат на аферата Куйович.
Този път освен шамарите, които опозиция и власт си размениха покрай аферата с дъх на корупция, замириса на гнило и откъм една от службите на МВР. Заместник-директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност е високопоставеният служител на министерството, който е чадъросвал фирми от сивата икономика. Тази непотвърдена официално информация плъзна на 13 март (четвъртък), след като същия ден депутатът от ДСБ Атанас Атанасов се срещна с главния прокурор Борис Велчев.
Поводът за срещата бе справка, получена според депутата по пощата, в която се съдържат данни, придобити със специални разузнавателни средства, за близки контакти между МВР служител и собственик на фирми със съмнителна дейност.
Според Атанасов цитираният в справката бизнесмен е сред спонсорите на БСП. За една от фирмите му има данни, че чрез фалшиви документи си е спестила 1 млрд. лв. от невнесен ДДС, твърди той.
Подслушването на телефонните разговори между висшето ченге и въпросния бизнесмен е извършено през втората половина на миналата година, по времето, когато главен секретар на МВР все още беше главен комисар Илия Илиев. Според запознати записите са правени във връзка с разработка на служители от сектор Икономика в ГДБОП. По времето, когато бизнесменът е бил под контрол, са засечени негови разговори с един от заместник-шефовете на дирекцията.
Резултатите от прилагането на СРС-та по този случай, както и справка за него са били докладвани на шефа на Национална служба Полиция по това време главен комисар Валентин Петров. Това е нормална практика, тъй като според новия Закон за МВР ГДБОП е в структурата на НСП. По-нататък справката е била докладвана и на министър Румен Петков, твърдят запознати.
Разследващите случая антимафиоти са продължили работата си, но с изненада установили, че обектите на разработката, сред които и въпросният бизнесмен, вече не използват мобилните телефони, които са били под контрол, и не контактуват помежду си. В парламента депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обясни този факт с предположението, че обектите на разработката са били предупредени, че върху тях се води наблюдение. Според него има данни, които сочат, че фигуриращият в записите служител на МВР е близък до сегашния главен секретар Валентин Петров.
Доколко информацията в тази справка е вярна ще покаже проверката, която би трябвало да разпореди главният прокурор. Според депутата от ДСБ обвинител № 1 Борис Велчев се е ангажирал да предостави материалите за проверка от Държавната агенция за национална сигурност.
Ще припомним, че в началото на юли миналата година, когато стана ясно, че тогавашният директор на ГДБОП Ваньо Танов напусна поста, в редиците на антимафиотите вървеше наддаване кой ще седне на стола му. Сред евентуалните кандидати тогава се спрягаше името на шефа на отдел Икономическа полиция в Национална служба Полиция комисар Иван Иванов, който е работил дълго време с шефа на НСП Валентин Петров. Предположенията бяха подхранени от съмнението, че има тенденция за овладяване на ръководството на антимафиотската служба от кадри на икономическа полиция. Тя бе поставена с идването на Донка Георгиева, която не се задържа дълго в службата и напусна ГДБОП. Е, комисар Иванов не седна в горещия директорски стол, но все пак стана заместник-шеф на дирекцията след мистериозното преминаване през септември 2007 г. на тогавашния заместник-директор Антоний Странджев от ГДБОП на работа в... жандармерията. Ресорите на Странджев, които Иванов пое, бяха Стокова контрабанда и Икономика.
Предстои да се разбере и дали историята около тайнствената засега справка на Атанасов се разви именно сега - паралелно със сагата около парламентарната комисия Куйович. Заседанието й в сряда (12 март) продължи само 15 минути и в отсъствието на шестимата депутати от опозицията, които от миналата седмица я бойкотират. Мотивът им е, че комисията е блокирана, тъй като на високо ниво в МВР се прикриват данни за корупция.
Масло в корупционния огън наля и бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който в телевизионен ефир обяви, че в ГДБОП днес има лица на високи постове със съмнителни контакти. В ГДБОП днес има много хора, които по един или друг начин са били обект на комисията по корупция, някои от тях са свързани и с работата по случая Куйович, каза той. Тогавашният шеф на полицията Валентин Петров реагира изключително остро на задържането на Куйович, на всички изтъкнати от нас аргументи той отговаряше, че не е трябвало да се занимаваме с него. И започнаха проверки срещу служителите, разпитвали Куйович, което беше тенденциозно, за да бъдат сплашени, каза още Танов.
Срещу самата ябълка на раздора - Будимир Куйович, Окръжната прокуратура в Хасково пък внесе обвинителен акт. Заедно с Николай Писков, Стойко Дойчев и Михаил Янков той е обвинен за организиране на престъпна група с цел придобиване, държане и разпространение на високорискови наркотици в особено големи количества. За посочените деяния НК предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и за контрабанда на наркотици в особено големи размери - лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Делото е прието от Хасковския окръжен съд и е насрочено за 27 март 2008 година.
Каквото и да стане в съда в края на месеца, вижда се, че три големи К ще продължат да са душманите на МВР - Кризата, Куйович и Корупцията. Докога ли?

Facebook logo
Бъдете с нас и във