Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кмет изгоря заради 2000 лв. подкуп

Още един кмет от Русенско повлече крак към селенията на Темида, след като беше хванат с подкуп в сряда (4 февруари). Този път от правия път кривна кметът на община Ветово, който бе заловен с 2000 лв. рушвет при спецоперация на Областната дирекция на МВР в Русе.
Екшънът се разиграл вечерта в русенско заведение. Полицаите от ОДП организирали истински капан за 39-годишния Рейхан Хабил. В областната дирекция на МВР в понеделник е бил подаден писмен сигнал от 35-годишен мъж, който се оплакал, че кметът му е поискал пари, за да получи пълно съдействие при участие в търг за закупуване на имот. Мераклията разказал пред служителите на реда, че имотът е собственост на община Ветово и е обявен за продажба.
Мъжът отишъл в общината за повече информация и там попаднал на кмета Хабил. В предварителния разговор му било намекнато, че срещу първоначална вноска от 2-3 хил. лв., търгът може да бъде уреден.
Което не означавало, че това е цялата цена на услугата. За останалата част от парите двамата се разбрали да се уточнят, след като мине процедурата по търга. След като научил условията за продажбата, кандидатът тръгна да търси парите за първата вноска. Уговорили се да се срещнат, когато ги събере.
Срещата станала в ресторант в Русе. Миг след предаването на рушвета полицаите задържали Рейхан Хабил с 2000 лв., които получил малко преди това.
Материалите по случая са предадени на Окръжната прокуратура в Русе. Образувано е дознание, Хабил е в ареста с определена от прокурора мярка за задържане от 72 часа. Разследването по случая продължава.
Рейхан Хабил кметува втори мандат като представител на ДПС. Движението има мнозинство в общинския съвет на Ветово с 12 общински съветници, следвано от ГЕРБ с три и НДСВ с двама съветници.
Задържането на кмета на Ветово попълни черния списък на Окръжната прокуратура в Русе, която от известно време активно се занимава с нарушенията на общинари от района. Последните разкрития на прокуратурата се отнасяха до общински ръководители, които умишлено нарушават реда и начина за промяна на участие и прехвърляне на натрупани средства на осигурени лица от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг, управляван от друго пенсионно дружество.
Магистратите в червени тоги установиха, че такива нарушения, които по същността си са документни престъпления и престъпления по служба, са извършвани от кметовете на с. Хотанца, община Русе, и на с.Щръклево, община Иваново. Ставаше дума за прехвърляне на средства от 700 такива партиди. Установено е, че кметовете лично са заверявали заявленията на лицата на работните им места и после са ги вписвали в книгата на кметството. Те извършвали прехвърляния от партидите на хора, които не са подозирали за това и никога не са го искали. Параграф 22 подробно описа тези далавери в своя бр.50 от 2008 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във