Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КМЕТ В ПРАВЕН ВАКУУМ

Стара поговорка гласи: Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи. Сегашната скандална ситуация с кмета на Пловдив, който уволни общинските юристи, може да бъде обобщена, като леко перифразираме тази сентенция: Каквото един кмет си направи, никой не може да му направи. Лошото в случая е, че става дума не само за градоначалника, а за много други потърпевши от създадената обстановка.
Както е известно, наскоро кметът Славчо Атанасов отстрани от работа целия правен отдел на общината, състоящ се от седем души (без началника им). Причината за драстичната мярка беше скандалът около фирма Ритон (бившето Обществено хранене), който гръмна, след като 100% от акциите на търговското дружество бяха прехвърлени на реститута Георги Върбанов заради неизплатен дълг на общината от наеми в размер на 50 446 лева.
Какви са последствията от това драстично кметско решение? Повече от 10 дни дейността на една от най-важните дирекции на администрацията буксуваше като автомобил насред разкалян терен. Причината е, че община Пловдив е страна по шест хиляди дела и всяко от тях е на различен етап. Най-много са обжалванията на различни глоби - около две хиляди. Следват делата, заведени от граждани, потрошили колите си в уличните дупки. Не са малко и имуществените спорове. Има например заведено дело за реституция на 200 дка в един от големите квартали, което се води цели 13 години, и сега се чака решението на Върховния касационен съд (ВКС). В същото време на ден постъпват по сто призовки, а няма кой да ги поеме и да задвижи преписките.
От сряда (27 август)
част от отстранените юристи са възстановени
на работа. Това означава, че правната дирекция все пак ще заработи, защото иначе съществува реалната опасност да бъдат загубени още много дела, а от това да олекне общинската хазна. От правния вакуум пострадаха и конкурсите за обществени поръчки, които и без това се движат бавно. Отговор от правната дирекция се чакаше месеци наред, за да се обяви дадена процедура, коментираха от отдел Стопански дейности. Заради такова едно забавяне например закъсня обявяването на конкурс за избор на фирма, която да включи към системата за газификация 60 общински обекта. Конкурсът ще се проведе през септември, така че предвижданата икономия на 2 млн. лв. вероятно ще се отложи с още една година. Не се оказа изход и идеята на кмета да наеме адвокатска кантора, която да движи работата на правния отдел. Дори главният юрист на общината Зорница Нейкова си позволи да признае пред местни медии, че някои адвокати може и да се съгласят да се явят вместо общинските юристи по съдебни дела, но няма кой да се съгласи за заплата от 500 лв. да подготвя конкурси за обществени поръчки. Обстоятелството, че през август съдът е във ваканция, облекчава донякъде задълженията на правистите на кметството, но да не забравяме, че септември чука на вратата. Дознателите от сектор Борба с организираната престъпност на пловдивската полиция, които разследваха случая, си свършиха бързо и добре работата и за броени дни доказаха, че петима от отстранените юристи нямат вина за скандала с Ритон. Нещо, което за посветените беше ясно още в началото, защото се знаеше, че призовката за доброволно издължаване е била връчена на техническия сътрудник Андон Кисьов, а по делото е работил старшият юрисконсулт Цветан Варимезов. Разследването срещу двамата продължава. По неофициална информация злополучната призовка е била приложена към документацията по случая, което изключва възможността Кисьов да не я е дал на Варимезов. Последният в момента е в платен годишен отпуск, но преди време беше заявил, че е свършил каквото е трябвало по случая Ритон. Май ще излязат прави някои познавачи на общинските потайности, които през цялото време твърдяха, че кметът Славчо Атанасов е реагирал твърде прибързано и емоционално, като се е усъмнил във всичките си юристи.
Реститутът на Ритон си оплете кошницата
Докато в общината тече скандалът с правистите, реститутът Георги Върбанов, който преди двайсетина дни заради грешки на общинските служители придоби 100% от акциите на общинската фирма Ритон, бавно и методично си оплете кошницата. За себе си човекът е прав - в крайна сметка той брани интересите на фамилията си, чийто имот в продължение на десетилетия е бил заграбен първо от народната власт, а после и демократичната власт години наред също си правела оглушки да уреди проблема. В резултат заради дължимите от общината малко над 50 000 лв. за наеми семейство Върбанови си напазарува следното: 9 дка складово-търговска база, която е единственото лицензирано тържище на територията на Пловдив, (разположено всъщност върху реституирания имот), ресторантите Бялата воденица, Веселото село и още няколко високооборотни търговски обекта. Казусът се заплита още повече от факта, че търговското дружество Ритон е в процедура на приватизация чрез конкурс, резултатите от който в момента се обжалват. И ако всичко се провали, вместо в хазната да влязат милиони левове, ще трябва да се връщат депозити. Междувременно се разбра, че дори ако успее да си върне собствеността върху акциите, прехвърлени на Георги Върбанов, общината може би ще трябва да се раздели с част от имотите на фирмата и поне със 170 хил. лева. Защото складовата база вече е обявена от Върбанов за продажба в периода 15 август - 15 септември, но по друго дело за обезщетение, този път срещу самата фирма Ритон. Принудителната продажба обаче е отложена по искане на самия Върбанов, с мотив че предстои споразумение с длъжника. По неофициална информация тази складова база отдавна е поставена под възбрана, за да се обезпечи вземането на Върбанов. След като стана собственик на Ритон, вероятно вече няма интерес от продажбата и затова временно я спира. Ако процедурата бъде задвижена отново, най-вероятно Върбанов ще претендира вместо Ритон да му бъдат платени от бюджета 138 240 лв., още 25 000 лв. за забавяне плюс лихвите за година и половина. Оказва се, че въпреки поисканите от общината запори на акциите и недвижимите имоти на фирмата реститутът може да се разпорежда с част от имуществото, предупредиха от Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП).
И ако това стане, то пак ще е по вина на юристите, които този път са забравили да поискат запор на движимото имущество на Ритон и на 40-процентния дял на фирмата във фирмата Хеброс 89ООД, в чийто капитал са ресторант Ловен парк, кафе-сладкарницата Римски стадион на Джумаята и няколко магазина. Поредният гаф ще позволи това имущество да бъде продадено докато траят съдебните битки. Едно е сигурно - планираните около 3 млн. лв. приходи от приватизацията на Ритон няма скоро да влязат в пловдивския общински бюджет. На свой ред двамата кандидат-купувачи на фирмата, чиито депозити от по 300 000 лв. са блокирани в ПОАП от почти година и половина, със сигурност ще предявят искове за щети и пропуснати ползи за милиони. И това може да стане след малко повече от месец, когато се очаква Върховният административен съд да обяви окончателния победител в конкурса.
От официално съобщение на градската администрация, разпространено във вторник (26 август), става ясно, че община Пловдив е завела искови молби, а съдът вече е наложил няколко обезпечения по случая с фирма Ритон - възбрана върху недвижимите имоти на търговското дружество и запор върху дяловете на фирмата във фирма Хеброс 89. Освен това е запориран и целият капитал на Ритон, след като експресно бе увеличен от реститута Върбанов от 50 000 на 152 000 лв., а със съдия-изпълнител са иззети всичките издадени стотици хиляди временни удостоверения. По думите на адвокат Соня Ташева, чиято кантора е наета да обслужва общината, всичките предприети мерки означават, че новите собственици не могат повече да вдигат капитала на дружеството, да се разпореждат с акциите и с имуществото му и да продават имотите. Заради колосалния гаф кметът на Пловдив поиска нови промени в Гражданскопроцесуалния кодекс, които да не допускат имущество на общините да се изземва принудително заради неплатени вземания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във