Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кметове на прицел

Скоро няма да остане кмет, който да не е съден или поне да не е следствен по съмнения за участие в някаква далавера, както се развиват събитията в България.
В челото на дългия списък на градоначалници, попаднали под ударите на правосъдието, без притеснение можем да поставим бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Той обаче излезе победител от четиригодишната титанична битка с прокуратурата, което го вдъхнови да изрече култовата фраза: Станах единственият доказано некорумпиран политик. Факт!
След него на внушителна опашка пред съдебните зали се наредиха други негови колеги - кметът на Сливен Йордан Лечков, градоначалникът на Велико Търново Румен Рашев, кметът на Ямбол Георги Славов... Варна е представена засега не от кмета, а от председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. Между мишените е и кметът на Белослав Емил Дичев, който бе задържан с подкуп. Градоначалникът на Попово д-р Людмил Веселинов също се влачи по съдилищата.
Списъкът не свършва с тези имена. Те имаха предимство, защото всички застанаха пред Темида през късата, но съдържателна откъм съдебни дела седмица след Великден.
Ако се движим според хронологията на събитията, би трябвало да отметнем кмета на Велико Търново Румен Рашев. В първия работен ден след празниците окръжният съд в старата столица му отреди условна присъда от две години лишаване от свобода и му наложи забрана да заема обществени длъжности за четири години. Съдът призна Рашев за виновен в престъпление по служба, когато е отреждал право на строеж върху общински имот, при което общината е претърпяла вреда в размер на 423 489.60 лева. От това решение не останаха доволни нито едната, нито другата страна. Адвокатите искат пълно оправдание на кмета, а прокуратурата настояваше за поне три години решетки ефективно. Сега е ред да решават следващите инстанции - Апелативен съд и Върховен касационен съд (ВКС). Любопитно е с какъв аршин ще съдят те - двоен или единичен, както би казал някой дипломат.
Същия ден, когато Рашев получи условна присъда, гръмна новината, че делото срещу градоначалника на Сливен Йордан Лечков е пратено във Върховния касационен съд. Магистратите в Сливен си направиха отвод по процеса за длъжностно престъпление срещу бившия футболен национал. Сега се очаква ВКС да реши в кой съд ще се води процесът. Очевидно на Лечков му се отваря много пътуване, тъй като това е вече второто дело срещу него, което няма да се гледа в подопечния му град. Миналата година ВКС прати в Стара Загора процеса срещу него за измама и търговия с влияние. Причината магистратите масово да се дърпат от делата са обвиненията на Лечков, че са настроени срещу него.
Прокуратурата води срещу сливенския кмет цяла дузина разследвания, по-голямата част от които обаче все още не са приключили. В края на миналата година сливенският кмет отправи редица призиви към главния прокурор Борис Велчев да бъде назначен нов окръжен прокурор на Сливен, за да спрат магистратите да правят кариера на негов гръб. Лечков настоя премиерът Бойко Борисов лично да отиде в Сливен и сам да го провери, а Борисов отговори, че няма да има политически чадър над никого и всеки, който е нарушил закона, ще си понесе наказанието.
Изглежда, отводите по дела срещу кметове са на път да се превърнат в традиция. Към този извод ни навежда фактът, че само ден след оттеглянето на съдебния състав в Сливен същото сториха и магистратите от районния съд в Попово, където се гледа дело срещу местния кмет Людмил Веселинов. Той е подведен под отговорност за това, че не е изпълнил разпореждане на съда да върне на частен ищец, доказал собствеността си, земя, актувана като общинска. Съдебният състав обаче си даде отвод по искане на защитата. Адвокатите заявиха, че съдебният състав е същият, който по друго дело е осъдил незаслужено кмета, оправдан впоследствие от по-горна инстанция.
Тази седмица продължи и разпитът на свидетелите по делото срещу кмета на Ямбол Георги Славов. Той е обвинен, че е превишил правата си при обявяването на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две ямболски улици и е ощетил бюджета на общината с над 2 млн. лв., като от това се е облагодетелствала местна строителна фирма. По това обвинение кметът вече бе признат за виновен и получи петгодишна ефективна присъда, но Бургаският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за гледане отново в Окръжния съд в Ямбол. Процесът, започнал в началото на седмицата, се гледа от друг съдебен състав.
Седмицата бе увенчана със старта на делото срещу белославския кмет Емил Дичев - най-пресния корупционен скандал сред местните велможи. Бившият кмет е обвинен, че е поискал и е получил 5000 лв. подкуп. Срещу тази сума той е трябвало да съдейства на фирмата Брод 1 да изгражда терминал за течен газ. Белязаните банкноти бяха открити при обиск на касата в кабинета му след ареста му на 17 декември миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във