Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кметска копаница в храма на Темида

Три синджира кметове и общински съветници преминаха с тежка ситна стъпка тази седмица през съдебните зали, откъдето пътят им сетне води към стените на зандана, ако, разбира се, апелативната инстанция не ги отбие в друга посока. Пръв в процесията е златната гола глава от САЩ и ексградоначалник на Сливен Йордан Лечков, подир него крачи шампионът по дела и колега Георги Славов от Ямбол, а до тях удари крак оземи бившият общински съветник от ДПС и някогашен футболен бос Иван Славков от Варна.


Екскметът на Сливен Йордан Лечков получи от Старозагорския окръжен съд две години затвор ефективно в началото на тази седмица и забрана да заема управленски постове в продължение на три години. Присъдата е заради това, че докато е бил кмет, бившият футболист е превишил правомощията си и е сключил неизгодна сделка за ремонт на водопреносна мрежа в Сливен. От това общината била ощетена с 571 783.43 лева.


Второто обвинение срещу Лечков по същото дело е за опит да принуди шефа на Националната агенция за приходите (НАП) в Сливен Петко Дюлгеров да извърши противоправни действия. Кметът се опитал да го накара да прикрие резултатите от данъчни ревизии на две фирми на сестра му - Спорт палас и Булгейт. Съдът е решил наложеното наказание да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.


Тази мрачна перспектива обаче едва ли ще се превърне в реалност, ако си спомним множеството досегашни сблъсъци между сливенския кмет и родната Темида, от които легендарният футболист все излиза победител - поне досега. Той вече обяви, че ще обжалва съдебното решение, което трябва да потвърди или да отхвърли Пловдивския апелативен съд.


За такива случаи си има поговорка: Напънала се планината и родила мишка - това бе краткият коментар на осъдения в типичния му ехиден лечковски стил. И вече по-сериозно бившият кмет заяви пред медиите, че отрича всички обвинения, които били политическа поръчка.


Йордан Лечков има пълно основание да продължава да се държи предизвикателно към съда и прокуратурата. Защото от поредицата всевъзможни обвинения срещу него в качеството му на градоначалник това е първата ефективна присъда. Досега бившият национал има две условни присъди, които той е обжалвал и още не са потвърдени на последната инстанция.


Едната от тях (три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок) бе постановена от Ямболския окръжен съд за това, че Лечков предоставил на фирми казармени терени без търг. Според съда от неплатения наем за ползването на тези имоти в продължение на три години общината е загубила 671 хил. лева. Другата присъда - също за три години условно, е заради причинени вреди в размер на близо 15 хил. лева. Те са произтекли от незаконно разрешително за добив на баластра от държавна кариера, което е дадено на фирма Екоседимент, собственост на прочутия ъндърграунд герой Йосиф Йосифов-Йоско.


На 19 февруари 2010 г. като кмет на Сливен Лечков издал заповед да се почистят дерета около село Тополчане и край още две села. Той е разпоредил също фирмата изпълнител да изнесе излишните инертни материали за своя сметка. Прокуратурата смята, че по този начин фирмата се е облагодетелствала със 7321 куб/м камъни, а държавното дружество Напоителни системи пък е понесло щети за 3882 лева.


Както е известно, почти всички дела срещу Йордан Лечков се водят в съседни съдилища, тъй като магистратите от града на хайдутите масово си подадоха отводи. По единственото дело, гледано в Сливенския окръжен съд, бившият градоначалник бе оправдан на 18 декември миналата година. В този процес Лечков беше обвинен, че е използвал служебното си положение, за да прекрати договор на фирма, спечелила поръчка за ремонт на ограда на местно училище и разпоредил друга фирма да изпълни поръчката.


През месец юни миналата година Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия кмет и по дело за подкуп от 5000 лева. Този процес срещу Лечков започна след жалба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев - Манастира, който твърдеше, че през 2005 г. тогавашният кмет си е поискал и взел парите под претекст, че му трябват за издръжката на футболния отбор на Сливен. Манастира обясни пред прокуратурата, че срещу това Лечков е поел ангажимент да упражни влияние върху служител в Изпълнителната агенция по горите за изграждане на водопровод във вилната зона на града. В това дело Лечков бе обвинен и за измама. Бившият кмет обаче бе обявен за невинен и на трите инстанции, а според окончателното решение на ВКС обвиненията на прокуратурата се градят единствено върху предположения и няма категорични доказателства за вина.


В момента Лечков е общински съветник в Сливен от квотата на ГЕРБ. Но в края на октомври миналата година областната структура на партията в града се разграничи от действията на бившия футболист. Причина за решението на местното ръководство стана изказване на Лечков, в което той отправи критика към правителството за политиката му по отношение на общините.


Всеки, който нарушава закона и когато съдът се е поизнесъл, получава заслуженото, ние трябва да се съобразим с решенията на съда, така вицепремиерът Цветан Цветанов коментира във вторник (15 януари) пред журналисти в Казанлък присъдата, наложена на бившия кмет на Сливен. Вътрешният министър добави, че всеки един, който управлява пари на българския данъкоплатец, трябва да знае, че те трябва да бъдат разходвани законово, разумно и целесъобразно.


И все още не бе отшумяло ехото от присъдата на старозагорските магистрати, когато откъм морето проехтя новината за наказания с цели 10 години тюрма общински съветник от Варна Иван Славков. Кадърът на ДПС беше награден от варненските магистрати заради създаване и ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, за склоняване на жени към проституция, за трафик на хора и за пране на пари. Бившият съветник каза пред медиите, че до последно се е надявал разумът да надделее и да бъде оправдан от съда. Той ще обжалва пред Апелативния съд.


Заради съдействие при разследването съдът постанови по-леки наказания на другите подсъдими по това дело. Най-леко се отърва Янко Колев, който получи година и половина затвор, защото според съдията Петър Митев доброволно се предал на правосъдието и разкрил всичко, което знае за въпросната организирана престъпна група. Две две години и половина даде съдът на Пейчо Пеев, който също е съдействал на правосъдието. Николай Хаджимихайлов ще лежи в затвора шест години - за притежаване на наркотици и ще плати 40 000 лв. глоба. Изненадан от строгата присъда се оказа членът на престъпната група Свилен Радев, който също получи шест години затвор. На всички осъдени се зачита времето, прекарано в ареста.


Съдът потвърди мерките на всички подсъдими - 85 000 лв. гаранция за Славков, подписка за Пеев, по 10 000 лв. за останалите трима. Така бе сложена точка поне на първата фаза от това шумно дело, което стартира на 15 юли 2009 година. В рамките на досъдебното производство прокуратурата сключи споразумения с 19 от всичките 24 подсъдими. Експрезидентът на футболния отбор Спартак Славков обаче отказа съкратено следствие и делото тръгна по общия ред. След близо четири години, прекарани в ареста, бившият общински съветник беше освободен под парична гаранция през лятото на 2012-та.


nbsp;


nbsp;


По света и у нас


Екскметът на Сливен влезе тази седмица и в международния информационен обмен, но най-вече заради славата му на легендарен футболист. Ето какво предаде ИТАР ТАСС: Бившият футболист от националния отбор на България Йордан Лечков, който също така е кмет на град Сливен, е осъден на две години затвор за финансови машинации. В продължение на много години Лечков бе капитан на националния отбор. На световното първенство по футбол през 1994 година в САЩ той стигна заедно с отбора си до полуфинала. Тогава българите победиха отбора на Италия с 1:2, а в мача за бронза те отстъпиха пред шведите с 0:4. На клубно ниво футболистът е играл за германския Хамбург, френския Марсел и турския Бешикташ, припомни ИТАР-ТАСС. Македонските електронни медии също отразиха начаса присъдата над видния спортист.nbsp;


nbsp;


Шампион по обвинения
Ямболската прокуратура вкара тази седмица в съда поредното дело срещу кмета на общината Георги Славов. Процесът е за разрушаването на сграда в ж.к. Райна Княгиня в града. Обвинението, което е по чл.219 от НК, предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода, информира Милен Божидаров, говорител на Окръжна прокуратура - Ямбол. През периода септември-октомври 2010 г. в качеството си на длъжностно лице Славов умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководството, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Според обвинението са нарушени клаузите на договора с фирмата, наета да разруши и премахне жилищната сграда. От това, според прокуратурата, са последвали значителни щети за общината в размер на 290 597.30 лева. Деянието е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, но не съдържа признаците на по-тежко престъпление. Блокът е опразнен от обитателите - ромски семейства, на 16 септември 2010 година. Кметът Славов издава заповед да бъде съборен, тъй като е опасно да бъде обитаван.Георги Славов вече бе оправдан по други две дела - за нарушение на закона за обществените поръчки и за ощетяване на общинския бюджет и получи присъда от 3 години и 8 месеца по трето дело за престъпления по служба, която обжалва на апелативната инстанция.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във