Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кметско нашествие в съда

Както се развиват събитията, в България в скоро време няма да остане неосъждан или поне неразследван градоначалник. Кметската група от клиенти на Темида се води от бившата футболна звезда Йордан Лечков. Той е в ожесточена конкуренция за първото място по брой на съдебни дела с ямболския градоначалник инж. Георги Славов. Към тях се присъединяват все повече общински началници от всички части на страната, включително и от северозападналия край.


През тази седмица например беше на косъм да отстранят от работа кмета на Монтана, но му се размина (засега). Софийският градски съд (СГС) прекрати в понеделник (4 март) делото, открито по искане на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за временното отстраняване на градоначалника Златко Живков и го изпрати за решение по компетентност на местния окръжен съд в Монтана. Държавното обвинение поиска разжалването на Живков с мотива, че пречи на разследването по дело срещу него. Досъдебното производство е образувано след одитен доклад на Сметната палата за дейността на общината през 2011 година.


Едното от обвиненията срещу кмета е, че не е спазил задължителна процедура за възлагане на обществена поръчка, а другото - че неправомерно е отклонил 700 000 лв. от бюджета за битовите отпадъци и те са използвани за други цели.


През февруари миналата година окръжната прокуратура в Монтана отказа да повдигне обвинение срещу кмета с мотива, че няма доказателства за извършените нарушения, описани в доклада на Сметната палата. Разследващите установили, че няма пренасочване на бюджетни средства, които да са използвани не по предназначение, и няма данни за престъпление, извършено от длъжностно лице.


За разлика от колегите си в Монтана, врачанските прокурори, при които делото отива след това, открили поредица нарушения при възлагането на обществени поръчки, както и опити да се заобиколи законът в периода 2008-2010 година. По-късно с решение на главния прокурор досъдебното производство по обвинението срещу Златко Живков е поверено на Софийската градска прокуратура (СГП). Няма злоупотреба с нито един лев от бюджета на общината, плащал съм отоплението на детски ясли и градини. Очевидно е, че преча на нещо друго, а не на разследването, категоричен е монтанският кмет.


Градоначалникът (който е от ВМРО) смята, че атаките срещу него са поръчка на хора от ГЕРБ, които не можели да преглътнат, че не са спечелили кметското място. Според Сивков монтанската прокуратура е гледала документите под лупа, но е отказала да повдигне обвинение и затова случаят е прехвърлен във Враца.


Започнаха да се измъкват от съдебната санкция и кметът на Несебър Николай Димитров, и главният архитект на града Валентин Димов. Апелативните магистрати в Бургас отмениха в сряда (6 март) определението за отстраняването им длъжност на предходната съдебна инстанция - Бургаския окръжен съд. Двамата станаха негови клиенти заради скандала с незаконното застрояване на 29 декара дюни край Несебър. Съдебният акт на апелативния съд е окончателен и не подлежи на обжалване.


В него пише, че изводът на прокуратурата, че могат да попречат на разследването и да въздействат на свидетели, е неоснователен. Според апелативните съдии не са установени данни, които да доказват, че обвиняемите са оказвали натиск и въздействие върху служители и свидетели по разследването.


Всички свидетели по досъдебното производство вече са разпитани, а всички необходими материали вече са предадени на следствието. Предстои да се събират още писмени доказателства, но те са от други ведомства, които нямат връзка с общината и със служебните функции на обвиняемите.


Политически процес нарече опитите за отстраняването на несебърския кмет адвокатът му Петър Атанасов. Според него в мотивите на първата съдебна инстанция не са посочени аргументи как и по какъв начин неговият клиент би повлиял на събирането на доказателства и на разпита на свидетелите, при условие че именно с активното съдействие на двамата обвиняеми са събрани необходимите документи, и то в оригинал, и са предадени на разследващите.


Защитата на кмета даже представи пред съда диск със запис на интервю на министъра на земеделието Мирослав Найденов, в което той благодари на кмета и на община Несебър за оказаното съдействие по събиране на документи. Ако е имал намерение да пречи на разследването, Димитров не би предоставил исканата документация още преди да бъде привлечен като обвиняем, а дори и след това, твърдят адвокатите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във