Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КМЕТЪТ НА КАМЕНО СИ ПОИСКА ВЕРЕСИИТЕ

Бургаският окръжен съд даде ход на делото, заведено от кмета на община Камено Димитър Которов срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), Бургас. Претенциите на общинската управа са за 1.818 млн. лв., а исковата молба е аргументирана с разпоредбите на чл.65, ал.1 от Закона за околната среда и водите, които гласят: Осемдесет на сто от санкциите за увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми по чл.69 (тези санкции се налагат със заповед на министъра на околната среда и водите бел. ред.) постъпват по бюджета на общината, на чиято територия се намира санкционираният субект.
В понеделник (19 март) юристката на екоинспекцията депозира молба за отлагане на делото, защото тя била болна, а шефът й - Симеон Симеонов, бил в платен годишен отпуск до края на месеца. Съдебният състав с председател Павел Ханджиев обаче не уважи тази молба. Според магистратите в РИОСВ-Бургас работят няколко юристи, така че заболяването на един от тях не може да е причина за отлагане.
Същото е и положението с отпуската на шефа Симеон Симеонов: по щат в екоинспекцията има заместник, който, докато биг босът отдъхва, би трябвало да изпълнява неговите функции и да представлява РИОСВ-Бургас където и по каквито поводи се наложи. Така че във вторник (20 март) окръжните магистрати дадоха ход на делото, въпреки че в залата нямаше нито един човек от РИОСВ-Бургас.
По време на заседанието съдът прие документите, предоставени от адвокат Богдан Йорданов, според които 81% от бургаската рафинерия се намират в пределите на община Камено. Освен това стана ясно, че години наред директорът на РИОСВ-Бургас - Симеон Симеонов, е ощетявал община Камено, защото в нарушение на цитираната по-горе разпоредба на чл.65, ал.1 от Закона за околната среда и водите е превеждал 98% от екоглобите, плащани от ЛУКойл - Нефтохим, по сметките на община Бургас.
За какъв период от време са наложени тези глоби, във вторник (20 март) не стана ясно. Но за какви пари иде реч присъстващите на заседанието се досетиха, защото само за 2006 г. бургаската рафинерия е платила 2. 861 млн. лева. От тези пари община Камено е получила едва 35 541 лв., вместо полагащите им се (според сметките на кмета Димитър Которов) 1. 818 млн. лева.
В края на заседанието председателят на съдебния състав Павел Ханджиев уважи искането на Димитър Которов да бъде назначена финансово-счетоводна експертиза, която трябва да установи две обстоятелства: какви екоглоби е платила бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим в периода януари 2002 г. - февруари 2007 г. (когато е подадена исковата молба в Бургаския окръжен съд срещу РИОСВ-Бургас) и какъв е размерът на отчисленията, които се полагат на община Камено съгласно чл.65, ал.1 от Закона за околната среда и водите.
Следващото заседание по делото е насрочено за 24 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във