Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КМЕТЪТ РЕКЕТЬОР ОСТАВА НА ПОСТА СИ

Тежко и горко на българския съд, захване ли се да решава заплетен казус. Една от причините за тази мрачна констатация е, че често магистрати в черни тоги са принудени да се съобразяват с някои некадърно написани закони, които взаимно се... самоизключват. А когато един закон позволява да се извърши дадена процедура, но друг нормативен акт я забранява. И Господ, и Темида са безсилни.
Подобна е историята и на прясно избрания кмет на димитровградското село Сталево Панчо Панушев-Мърфи, за която вече разказахме подробно в миналия брой на Параграф 22. Той спечели 59% на балотажа на местните избори на 4 ноември срещу 41% за конкурента му Димчо Сакалов и пое управлението на селото. Въпреки че Върховният касационен съд му наложи двегодишна условна присъда, с четиригодишен изпитателен срок, за рекет на 28 май тази година.
Натоварен с незавидната задача да реши трябва ли селският първенец да остане на поста си беше Административният съд в Хасково. След като на 29 ноември Общинската избирателна комисия в Димитровград отстрани от длъжността Панушев, заради жалба на опонента му в предизборната надпревара, кметът рекетьор на свой ред подаде жалба до съда в Хасково.
В сряда (19 декември) съдът реши, че Панчо Панушев трябва да бъде кмет на селото, тъй като не е предвидено ограничение на правото да бъдат избирани лица, които са осъждани, стига те да не изтърпяват ефективно наказание лишаване от свобода.
Тоест - след като Панушев има условна присъда, той спокойно е могъл да се кандидатира за кмет без никакви угризения. А след като бе избран, ще управлява своите съселяни, без да се притеснява от нищо и без да може изборът да бъде атакуван по линия на криминалното му минало.
Административните съдии в Хасково трябваше да вземат предвид два закона, които създадоха цяла съдебна сага около сегашния кмет.
В чл.4 от Закона за местните избори е записано, че право да бъдат избирани за съветници и кметове имат български граждани, които нямат друго гражданство, имат избирателни права и са с адресна регистрация. Никъде обаче в нормативния акт не се забранява участие във вота на кандидати с криминално минало. Освен това Панушев си е извадил свидетелство за съдимост дни преди заседанието по делото срещу него, което бе гледано във ВКС. Та според този документ той е съвсем чист. Документът има шестмесечен давностен срок и е бил валиден към 4 ноември.
При спирането на правомощията му обаче от Общинската избирателна комисия се позоваха на чл.42, ал.1, т.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.
Дни преди административният съд в Хасково да реши ще го бъде ли като кмет на с.Сталево, Панчо Панушев сподели пред репортер на Параграф 22, че дори и да бъде свален от поста, той пак ще се кандидатира на следващите избори и пак ще спечели. Мнозина негови съселяни го определят като сталевския Бойко Борисов. Славата му се дължала на заканата му, че ако хване крадец в селото, ще го върже и линчува насред площада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във