Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Книгата на рекордите "Гинес" отворена за 18-те обвинения срещу Божков

Хазартният бос е поръчал 4 убийства, едно почти цяло изнасилване и куп други престъпления

Хазартният бос Васил Божков е готов за книгата на рекордите Гинес с броя на повдигнатите срещу него обвинения. След като в сряда (27 май) специализираната прокуратура повдигна на собственика на Левски обвинения за още седем нови престъпления, Божков се очерта като Capo di tutti capi, а неговата организирана престъпна група за най-организираната и най-престъпна група в държавата. Както е известно, досега бизнесменът беше уличен в извършването на 11 престъпления, сега те набъбват на 18.

Най-новото е, че спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу Божков за ръководене на организирана престъпна група, с участието на още трима души, като групата е създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления. Събраните до момента доказателства сочат, че тя е съществувала от 2012 година. Хазартният бос е привлечен под наказателна отговорност за участие и ръководене на групата, която е имала за цел да извършва съграсувани убийства, изнудвания и други тежки престъпления в страната.

Както оповести държавното обвинение, по образуваното ново досъдебно производство срещу Божков са изготвени обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С. Инициалите на посочените от прокуратурата жертви насочват към поредицата от интервюта на бившия съдружник на Черепа Цветомир Найденов, които дадоха основания на държавното обвинение да започне разследване. В тях Найденов споменава, че Божков е поръчал убийството на  бизнесмена Манол Велев, който вече 13 години е в кома след неуспешен опит за покушение.

Сред поръчаните от Черепа е бил и Йордан Динов, който бе разстрелян с 6 куршума в центъра на София през април 2012 година. Динов се свързваше с мрежата от пунктове за онлайн залагания "Скай спорт 365-България", партньор на притежаващата австрийски лиценз за хазартна дейност компания "Planetwin 365". По това време Божков си имаше "закачка" с тази фирма, като в специална декларация призова държавата да защити правата на компанията му "Еврофутбол"  от дейността на "Скай спорт 365-България". В декларацията беше посочено че причина за искането е тенденцията регистрирани като търговски дружества фирми да упражняват фактическа хазартна дейност, като в официално обявени за "клиентски центрове" офиси те приемат залози за спортни състезания и изплащат печалби в брой.

Два месеца след убийството на Динев СДВР залови двама души, заподозрени в извършването му. Това бяха 42-годишният Кирил Кирилов-Кико и 37-годишният Николай Станков-Ники Дългия. Според тогавашният шеф на СДВР Ивайло Спиридоново самоличностите на двамата била разкрита благодарение на записи от охранителните камери, намиращи се на маршрута на жертвата. Освен това прекият извършител на убийството Ники Дългия бил разпознат и от свидетели на престъплението, извършено близо до ДА "Митници" на пресечката на улиците "Св.св. Кирил и Методий" и "Будапеща" в столицата. По данни на свидетелите е изготвен и фоторобот.

Тогава разследващите уточниха, че нямат данни кой е поръчителят на мократа поръчка. Прокуратурата обаче обяви, че Дългия е стрелял по хазартния бос, а Кики е карал "Субару"-то, с което двамата са проследили Динев от Благоевргад до София. Дългия бил дегизиран с перука, открита по-късно в дома на майка му. Тези доказателства бяха достатъчни, за да останат в ареста повече от година и половина. Двамата обаче бяха освободени през 2015 г. , след като изтече законоустановеният максимален срок от 1,5 години престой в ареста, като през това време срещу тях не беше внесен обвинителен акт в съда.

Прокуратурата вдъхва нов живот на студеното досие по делото за убийството на Динев, намесвайки вече името на Васил Божков като поръчител. Сценарият на държавното обвинение продължава да следва показанията на собственика на Ефбет Цветомир Найденов, който вече обясни, че разполага с доказателства за мокрите поръчки на Васил Божков  срещу Манол Велев, Йордан Динов, както и за побоите над футболните рефери Христо Ристосков и Антон Гецов.

Сред новите обвинения са и тези за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот, както и "опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини".

В отговор на новите обвинения Васил Божков написа в социалните мрежи следното: "След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя".

Както е известно доскоро прокуратурата търсеше отговорност от Божков за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкупване на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба, за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния законов ред, както и за това, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта. Васил Божков е обявен за държавно и международно издирване, издадена му е европейска заповед за задържане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във