Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЦЕ МАЦА СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ ШАМШАЛА

Прочутият петрички бизнесмен и футболен президент Костадин Хаджииванов - Коце Маца взе, че спечели дело в България, докато търка арестантския нар в Германия. Скандалният бос официално има да прибира малко над 20 бона от кюстендилския бизнесмен, общински съветник, футболен мецанат и клиент на Темида Валери Ненов за неплатен трансфер на футболиста Георги Даскалов.
Делото е било заведено от хората на Коце Маца още на 26 юни 2008 г., почти месец и половина преди босът на ПФК Беласица да бъде задържан в съседна Гърция с международна заповед във връзка с контрабанда на цигари.
Официално искът е от името на ПФК Беласица - Петрич срещу ПФК Велбъжд КН. В молбата на петричкия клуб е записано, че договорът между двата професионални клуба е за трансфера на играча Георги Даскалов. Контрактът е сключен на 1 април 2007 година. Според документа цената на футболиста е 30 хиляди лева. След трансфера му обаче в касата на петричкия клуб били преведени едва 10 хил. лв., а за останалите ръководството на кюстендилския тим, в лицето на президентът на клуба - Валери Ненов е забравило.
Футболните запалянковци от Кюстендил твърдят, че това не са единствените бакии, възникнали при взаимоотношенията на двамата футболни президенти, като ощетеният за най-голяма изненада на редовия българин е … Коце Маца. Задълженията на Валери Ненов-Шамшала към петричанина са в размер на стотици хиляди левове и са най-вече от доставка на петролни продукти.
Съдебното дело, заведено в Кюстендилския районен съд под № 942/08г., бе спечелено служебно от петричани, при това в отсъствието на техен адвокат. Причината се крие в разноликата личност на Шамшала, който въпреки че е адвокат, пропуснал срока за обжалване на иска. Според новия граждански процесуален кодекс (ГПК) той е едномесечен.
Решението по случая е на председателя на Кюстендилския районен съд (КРС), съдия Андрей Радев, който постанови, че президентът Валери Ненов и ПФК Велбъжд КН дължат 20 хил. лв. на ПФК Беласица. Заедно с тези пари петричани ще получат и 3540 лв. за забавяне на плащането, както и законната лихва върху главницата от 20 хил. лв. до изплащането на цялата сума. Неновият футболен клуб трябва да заплати и разноските по делото в размер на 1772 лв., пише още в решението на съда.
Както е известно, от началото на новия футболен сезон ПФК Велбъжд КН не играе на кюстендилска територия, тъй като адвокат Ненов отстъпи лиценза на клуба си на гр. Костинброд.
По време на съдебното дело колеги на Ненов припомниха, че съветникът стана популярен през последните години сред юристите в Кюстендил най - вече с обезпечителните заповеди, извадени от съда в Костинброд, с които спираше принудителното разпродаване на негово имущество.
По този начин поне 7-8 пъти за последните три години Ненов е стопирал опитите на фирми и банки да влязат във владение на имотите му, показва справка при един от частните съдебни изпълнители в Кюстендил. Подобни обезпечителни заповеди има и при колегите му, издавани от съда в Костинброд. Тамошното звено на Темида нашумя през последните дни с имотните измами, които, според неофициалната информация, са забъркани от председателя на съда Ивайло Родопски и от адвокат Мартин Мънчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във