Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Коце Маца... върху горещ ламаринен покрив

Почти половин година след като немските магистрати изправиха пред съда и осъдиха без много церемонии небезизвестния футболен мецанат и бизнесмен от града на милионерите Костадин Хаджииванов, по-популярен като Коце Маца, малко преди съдебната ваканция с делата Хаджииванови се накани да се заеме и българският съд.
И то не заради друго, а по искане на хората на проф. Кушлев, които, преди да излязат в дълъг и заслужен отдих, се разработиха.
Така исканията на комисията стигнаха до Софийския градски съд и Благоевградския окръжен съд.
Двете съдилища на бърза ръка уважиха исковете на комисията Кушлев за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и така малко преди отпускарския сезон президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов се изправи пред
реалната възможност да се раздели с имущество за 2 040 436.75 лева
Засега изпод дългата ръка на закона се изплъзва само футболният му отбор, към когото хората на проф. Кушлев не са предявили никакви мераци. Но там пък има други батаци, които тепърва ще излизат на бял свят.
Преди броени дни съдът постанови възбрана върху прочутия ресторантски комплекс Яворите в Петрич, където всяка вечер или поне два пъти седмично извива трели някоя от надарените попфолк певачки на родината ни. Кръчмата е разположена върху 3752 кв. м, почти в идеалния център на гр. Петрич, а до заведението се е ширнал и градският пазар за плодове и зеленчуци, склад за везни, търговски павилион и дървена будка за охрана.
Под запор са поставени още 305 кв. м в южния град, отредени за озеленяване, дърводелския цех на Константин Хаджииванов с прилежащата му земя от 6731 кв. м, стопанска сграда с площ 750 кв. м и масив с площ от 569 кв. м в Петрич, две ниви с обща площ от 3 декара в местността Бухото край Петрич, както и пасище с площ 721 кв. м в същата местност. Под запрещение е и цехът за мебели на футболния бос, намиращ се в петричкото село Кърналово, разположен върху 4899 кв. м, нива с площ 14 457 кв. м в местността Болницата в землището на село Дрангово, нива с площ 28 299 кв. м в местността Гохче в землището на село Самуилово.
Хората на проф. Кушлев сложиха ръка и на два апартамента, собственост на Коце Маца, намиращи се в столицата, както и на целия автопарк на бизнесмена, състоящ се от 4 леки коли и 5 камиона. Запорирани са и дружествени дялове, които Хаджииванов притежава в пет търговски дружества, акции и банковите сметки, водещи се на името на Коце Маца.
Съдебни неволи
След сто дни пребиваване в следствения арест в германския град Аугсбург Костадин Хаджииванов бе осъден на 120 000 евро глоба и на две години лишаване от свобода условно за контрабанда на цигари в големи размери през 2005 година.
Той бе арестуван на гръцкия граничен пункт Промахон на 1 септември 2008 г. и бе осъден от Окръжния съд в Аугсбург на 9 декември 2008 година. Присъдата влезе в сила на 21 януари тази година. Съдебният акт на германските магистрати е във връзка с извършено престъпление по чл.242 и чл.242а (контрабанда) от НК на Република България, което попада в обхвата на чл.3, ал.1, т.14 от ЗОПДИППД.
Костадин Хаджииванов трябва да докаже в съдебна зала, че е придобил по законен начин всеки един от имотите си, а ако не го стори, те могат да му бъдат отнети в полза на държавата.
Когато го задържаха, Коца Маца бе общински съветник от Коалиция за нашия Петрич, а няколко дни по-късно съидейниците му отново влязоха в предизборна битка, тъй като местните избори бяха касирани. Той отново бе определен за водач на листата, с което те на практика станаха и родоначалници на идеята подсъдими да влизат в политиката, активно използвана по-късно от ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов.
Мозъчният тръст в щаба на Коце Маца дори замисли оригинална кампания с използването на билбордове с
колаж от култовия плакат, изобразяващ Георги Димитров и Гьоринг на Лайпцигския процес
Въпреки че към онзи момент не бе осъден и имаше право да се кандидатира за общински съветник, меракът на Коца Маца да продължи да законодателства в родния град се спъна в елементарна пречка - по технически причини той не можа до отскочи до районната избирателна комисия в Петрич, за да си подаде лично документите за участие в изборите, каквото е изискването.
Успоредно с германското правосъдие и Комисията Кушлев от Коца Маца се заинтересува и антимафиотската дирекция на МВР, която миналата есен започна разследване срещу петричкия бизнесмен за четири кредита по САПАРД, най-големият от които е за 4 млн. евро. От това разследване все още няма резултати, но всички тръпнат в очакване дали най-накрая и нашите правораздавателни служби ще настигнат по бързина и експедитивност немските.
Тогава антимафиотите се зарекоха да проверят и стар сигнал срещу Хаджииванов, подаден в прокуратурата от Едвин Сугарев, според когото Коце Маца участвал в престъпна схема за източване на зърно и на 45 т гориво от Държавния резерв. И по втората разработка все още няма развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във