Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОДЕКС СПЪВА РАБОТАТА НА ВАС

Административно-процесуалният кодекс (АПК) се оказва повече пречка, отколкото помощ при решаването на дела във Върховния административен съд (ВАС).
Надеждата ни, че с влизането в сила на АПК съдиите от ВАС ще се разтоварят откъм дела и работа, не се оправдаха. Напротив, броят на делата значително се увеличи, каза председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев във вторник (12 февруари). Той отчете дейността на съда през 2007 година.
През изминалата година ВАС е образувал 13 659 дела, което е със 745 повече от 2006 година. Разгледани са 16 961 производства, със 130 повече от предишната година. Приключени са 13 777 дела. Средно на съдия са се падали по 180 свършени производства годишно. Оказва се, че само 4% от делата са приключили за повече от три месеца. Всички останали са се вместили в законовите срокове. Тези резултати поставят ВАС на челните места по бързина на процеса в цялата страна.
Всъщност проблемът с натовареността на съдиите идвал и от конституцията. Според чл.125, ал.2 от основния закон: Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона. А АПК е съобразен с конституцията и според него например всяко едно уволнение на какъвто и да е държавен служител пък бил той и чистач, трябва да бъде разгледано от ВАС.
Много пъти съм поставял въпроса за промяна на въпросния текст от конституцията. Но досега никой от законодателната власт не чува. Не знам дали това се дължи на егото на някои министри, които не могат да приемат, че по-нисшестоящ съд - като окръжните административни звена, могат да се занимават с уволненията на хора от армията или МВР. Измислят все повече специални закони, като този за бежанците, според който ВАС трябва да се занимава със статута на бежанците, каза още Пенчев. Той допълни, че не е оптимист, че делата ще намалеят. Неговите подчинени даже вече се шегували, че ВАС се е превърнал във Върховен административен районен съд.
До месец той ще внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) доклада за дейността на съда през 2007 година. Пенчев смята в него да настоява за законодателни промени с оглед натовареността на съдиите. Ясно и категорично ще поставя този проблем в доклада и се надявам на разумно решение, допълни председателят на ВАС.
Иначе през изминалата година има ръст на делата по Закона за обществените поръчки и срещу решения на Висшия съдебен съвет. Пенчев даже предполага, че производствата срещу решенията на съвета ще се увеличат. Ще се атакуват не само наложените дисциплинарни наказания, но и процедурите по провеждането на конкурсите и самите изпити.
Увеличила се е и дейността на ВАС по отношение на тълкувателната практика. Образувани са били общо 21 дела по искания за тълкуване на определени закони, от които шест са решени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във