Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кога зашумят шумите...

Дълбоки исторически наслоявания в народопсихологията са причината днешното село Шума, Годечко, да нашуми толкоз из телевизии и вестници. Името му се носи като есенно листо насам-натам из етера, а мало и голямо затананика познатата народна песен: Кога зашумят шумите, буките-е-е-е...
За туй чутовно село на герои, приютило днес и къщата за отдих на вътрешния министър Цветан Цветанов, построена през 1978 г., се разказват истински легенди. В една от тях жителите му са описани като жертви на грабежи и кървави набези от страна на османлиите. Тук минавал стар път от римско време, който водел към Цариград. По време на Османската империя турците минавали оттук и извършвали грабежи. Това принудило жителите на селото да се изтеглят към планината - в гората, където било по-безопасно, защото било далеч от пътя. Когато обаче турците поредно минавали по този път, те се озадачили, че не виждат хората и попитали пътници, които им казали, че жителите на селото са у шумако или в шумака, тоест в гората, в шумата. Оттук, според местните хора, произлиза и името на селото - Шума.
Явно в онез мътни времена се корени проявлението на обострено внимание, с каквото днес жителите на село Шума посрещат и изпращат непознати люде. В началото на седмицата таквиз се явили в селото и взели да се навъртат около къщата на вицепремиера Цветанов. Логично жителите на Шума реагирали на момента и сигнализирали за непознатите на телефон 112, който работи има-няма от година време.
По-нататък историята я знаем: полицията прибрала двамата мъже за разпит. Но се оказа, че те са журналистически екип, отишъл да заснеме къщата на Цветанов. А годечкото село влезе в историята с пореден подвиг на незнайната съседка на вицепремиера, вдигнала се срещу подозрителни типове. Щяха да ме прегазят. Де да ги знам какви са - нямаха баджове на врата, нямаха надписи по колата. Де да знам, може да са килъри, да ми подпалят бунгалото. Цветан Цветанов го знам от дете. Почтен човек. Честен човек, разказа пред телевизионна камера будната съседка Росица, която сигнализирала на тел. 112.
Наслоения от време оно явно има и в младата Цветанова душа. По повод на инцидента, след който бе задържан журналистическият екип, вицепремиерът заяви следното: „Ако са били с обозначена репортерска кола, каквато е практиката на нормалните вестници, може би въобще е нямало да им се обърне внимание.
На случая обаче е обърнато подобаващо внимание, както известява пресцентърът на МВР. В съобщение от вторник (26 октомври) се казва следното: Вчера, 25 октомври, към 12.45 часа от тел.112 в ОДМВР-София е предадено съобщение от жителка на годечкото с. Шума. В сигнала тя обяснила, че видяла двама непознати да се опитват да проникнат в къщата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тя им направила забележка, при което двамата се качили в колата и потеглили, а жената им препречила пътя с риск за живота си. За проверка на получената информация на място е изпратен екип от служители на ОДМВР - София. Разпитани са свидетели на инцидента и е установено, че споменатите мъже са управлявали лек автомобил Ауди А-6, собственост на криминално проявения Г.Н..( 31 г.), осъждан за престъпление по чл.195, ал.1, т. 6 , чл.201 и чл. 343 Б от НК. В разговор с него е изяснено, че той е преотстъпил владението на колата на Ю.М. (34 г.) от Перник. Ю.М. заедно с Д.Д (24 г.) от София вчера били пред къщата на вътрешния министър в с.Шума със споменатия автомобил. По техни данни получили задача от главния редактор на вестник Галерия да направят репортаж за имота на министъра на вътрешните работи. Двамата са поканени в ОДМВР-София и са разпитани в качеството на свидетели и са освободени. По случая е образувано досъдебно производство по чл.325, ал.1 от НК (хулиганство - бел. ред.). Материалите са докладвани в Районна прокуратура - Костинброд, и работата продължава.
Член 325, ал.1 от НК, по който се води разследването на журналистите, уточнява, че който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание. В случая се оказа, че стриктните полицаи са действали и превантивно - те заставили репортерите да подпишат протокол да не нарушават в бъдеще обществения ред.
Самият вътрешен министър обаче с характерното си дълбоко познаване на материята коментира, че има досъдебно производство за опит за прегазване на една жена, която се е обадила на телефон 112. От думите му излиза, че всъщност задържаните репортери са били готови да извършат убийство - ще рече, че деянието им прекрачва границата на чл.117. (1): приготовление за убийство по чл.115 и 116 се наказва с лишаване от свобода до три години. Така че бъдещето на двамата непознати на село Шума мъже тъне в неизвестност, тъй като е твърде възможно основната хипотеза на образуваното вече досъдебно производство да бъде преформулирана.
Както и да продължи досъдебното производство, изводът е един - обществото трябва да е внимателно и да подпомага полицията в непосилната й борба с престъпността, така както с риск за живота си направила съседката Росица. Това обяснява защо мнозинството в НС не прие присърце предложението на лидера на РЗС Яне Янев министър Цветан Цветанов да даде обяснения по случая. В сряда (27 октомври) РЗС настоя да се провери дали има запис на позвъняването от съседката до полицията с оплакване, че е имало опит колата на репортера да я прегази, как министърът е узнал маршрута на колата, дали колата е била следена и прочие. Яневата дружина заяви също, че е скандално светкавичното образуване на досъдебно производство срещу журналиста. А хората от БСП додадоха, че случаят е доказателство за погазване на правото на свободно слово и използване на МВР за личните цели на Цветанов.
Бързата реакция на МВР в случая заслужава поздравления. Да си припомним ходенето по мъките на жителите на Опанец, Плевенско, също обикновено българско селце като Шума, които от началото на 2010 г. пропищяха от набезите на крадци и разбойници. До средата на лятото кметът на Опанец Георги Петков беше преброил 22 къщи, които са били разбити и обрани до шушка от неизвестни бандити. За същото време полицията така и не успя да залови нито един от тях. Стигна се дотам през юни лично вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов да посети Опанец и да подкрепи жителите му, обещавайки полицейски патрул в селото. След един месец присъствие на полицаи там кметът Петков отчете, че не е била извършена нито една кражба през това време.
Починът на МВР в Опанец е похвален. Полицията обаче не е слънце да изгрее във всяка паланка. Общо броят на селата в България е 5076, а бройката на униформените е около 18 000. Тоест на село би трябвало да се падат приблизително по 3.5 полицаи.
За градовете при това положение не остава нито един и това изправя гражданите пред необходимостта от самоорганизиране на дейността по реда и сигурността си. Като добавим към това и очертаващата се липса на полицейски засади по улиците, значи върху плещите на обикновените граждани трябва да легне и дисциплиниращата практика с глоби по фиш и актове за нарушения на Закона за движение по пътищата.
Ето защо случилото се в с. Шума трябва да се разглежда през призмата на активното сътрудничество на населението с полицията за по-ефективна борба с престъпността. Всякакви други тълкувания на станалото са случайни и не отговарят на действителността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във