Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кой да озапти гафовете на Цветанов

Незавидна ще бъде участта на всеки, който дръзне да отнеме изконното право на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да съобщава истината за всичко, което става с важните дела в държавата.


Това е главният извод от санкцията към стъпилата накриво шефка на бургаското следствие Станелия Караджова. В началото на тази седмица тя бе отстранена от досъдебното производство по атентата в Бургас. Миналата седмица тя има неблагоразумието, прескачайки началството, да заяви пред медиите, че вече е идентифициран единият от бургаските атентатори, предизвикали кървавата баня на летище Сарафово.


Казаното от нея изненадващо бе опровергано от възмутения вицепремиер Цветанов, който и досега отказва да съобщи каквото и да било за дереджето, на което се намира разследването. Караджова е била отстранена от разследването от административния ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. Тя е наблюдаващ прокурор по досъдебното производство за атентата от юли миналата година. Официалният мотив за решението й е, че следователката оповестила пред медиите информация за хода на разследването, без това да е съгласувано с наблюдаващия прокурор по случая, каквото е изискването според Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) ) и без да съгласува действията си с него.


В интервюто пред столичен всекидневник миналата седмица Караджова разказва, че участието на трима души, които имат съпричастност към атентата е доказано, а самоличността на един от тях вече е установена. Тя казва също, че са ясни имената, под които двама от тях са пребивавали в България. Този акт беше известен, тъй като те отдавна бяха обявени от МВР, което просто разпространи копия на фалшивите им шофьорски книжки.


Действията на началника на следствието бяха остро разкритикувани от вътрешния министър Цветанов. Миналата седмица той обясняваше, че този начин на говорене можел сериозно да попречи на разследването и да доведе до сериозни манипулации. Гневните изявления на вицето обаче не спряха дотук. И през тази седмица той не остави следователката на мира. Докато откриваше обновено общежитие във Висшата академия на МВР в София, Цветанов хвърли репортерите в оркестъра, като изтъкна, че в голямата си част интервюто на следователката от Бургас за атентата не отговаряло на истината. Ако и шефът на тамошните следователи не знае как се развиват събитията в собствената му къща, то кой би могъл да знае това, пита се здравият разум. Министърът дори се похвали, че закъснял за мероприятието в академията, защото имало заседание на оперативните служби, посветено на терористичния акт на летището. Сякаш не прокуратурата и следствието са водещи в разследването, а МВР...


С тези свои изказвания Цветанов задочно влезе в конфронтация с изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов. Преди няколко дни той коментира, че нищо фатално не се е случило и било важно делото да върви. Според представители на държавното обвинение изолирането на Караджова е погрешно, тъй като тя познава в детайли обемистото и сложно дело. Онзи, който ще я замести, ще трябва тепърва да се запознава с всички доказателства, които се събират от месеци.


Твърдението, че по-голямата част от казаното не било вярно, не звучи убедително, тъй като в по-голямата си част изнесената информация вече е позната. Освен ако, разбира се, досега не са ни пробутвали дезинформация - както от следствието, така и от МВР.


Каквито и да са официалните мотиви за отстраняването на бургаската следователка, ясно е, че нямаше да се стигне до изолацията й, ако не беше реакцията на МВР-шефа. Българският вътрешен министър обича да се прави на много принципен. Не трябва да се ровим с лупа в неговите изяви, за да забележим, че с изказванията си той неведнъж е нарушавал нормите. В неговия случай обаче просто няма кой да му потърси отговорност. За разлика от Караджова ...


Цветан Цветанов вече стана пословичен с маниера си да обявява заподозрени за сигурни престъпници. Най-фрапиращият от всички гафове на министъра вероятно е, че нарочи за убийци на новородено група лекари от Горна Оряховица. Тогава той подкрепи обвиненията си, като прочете записи със специални разузнавателни средства, част от които прочете от трибуната на парламента. Веднага започна разследване срещу лекарите, но много скоро след това експертизите показаха, че докторите нямат вина. Министърът бе принуден да се извинява на окаляните гинеколози. Проведеното разследване за изнесените от Цветанов СРС-та, разбира се, завърши благополучно за вътрешния министър - заключението бе, че изчитането на записите е станало с разрешение на прокурор от Велико Търново...


По друго нашумяло престъпление - убийството на младата Яна Кръстева в Борисовата градина, министър Цветанов побърза да разкаже надълго и нашироко какви доказателствата по делото са събрани, да посочи предварително двамата заподозрени и по този начин помогна на единия от обвиняемите да изгради алиби.


Но дори и след атентата в Бургас вътрешният министър беше доста словоохотлив в първите дни на инцидента. Тогава той постоянно разкриваше факти от разследването, което за него явно беше в реда на нещата. А сега твърди, че огласяването на каквито и да било данни от досъдебното било разкриване на класифицирана информация. Явно ябълката на раздора е не в това кое може да се каже и кое не, а кой е помазан да дава информация за подобни важни разследвания.


nbsp;


Нека припомним, че атентатът на бургаското летище стана на 18 юли миналата година и в него загинаха 7 души - петима израелски туристи, предполагаемият атентатор и шофьорът на автобуса - българин. Към този момент нашите власти не са се ангажирали с позиция за това кой е организаторът на атентата. Миналата седмица конгресът на САЩ обяви с резолюция, че атентатът носи почерка на Хизбула и поиска от ЕС да включи организацията в списъка на терористичните групировки. Очевидно обаче засега българските разследващи не могат да се похвалят с напредък дори при разкриване на физическите извършители, да не говорим за поръчителите, а скандалите в следствието само пречат на процеса.
nbsp;


Министърът речеС изказването, което направи следователката, определено създаде манипулации и интерпретации, които са угодни на определени среди, но когато говорим за терористичен акт, трябва да бъдем много премерени и много дискретни, защото част от информацията, която ние сме споделяли на следователите, е, за да планираме съвместните си действия в разследването, което тече....Недопустимо е по този начин да се поднася информация в публичното пространство. Винаги, когато съм говорил на тази тема, съм казвал, че имаме прогрес в разследването, но нямаме информация, която можем да я пуснем публично.... Вие видяхте, че част от това интервю беше препечатано в много международни издания. За всеки друг криминален случай, който е на територията на страната, няма да има такъв международен интерес и тогава даден следовател или даденият прокурор може да говори по начин, по който прецени. Но всяко говорене трябва да бъде до тази граница, за да не възпрепятства разследването, защото бяха направени много интерпретации, които създават проблем в чисто оперативен план.nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във