Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ?

Поредното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на което депутатите трябваше да изслушат министър Михаил Миков и шефа на ДАНС Петко Сертов за прословутата разработка Лиани, се оказа толкова закрито, че разискванията вътре в залата останаха тайна дори... за самите участници в него. Такъв извод се налага, като слуша човек разнопосочните коментари за станалото в комисията.
Че от изслушването по въпроса има ли данни за незаконно финансиране на ДПС няма да произлезе нищо друго, освен голяма каша, стана ясно още след като депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев напуснаха час след откриването на заседанието. Двамата бяха бесни на шефа на комисията Минчо Спасов, който според тях се опитвал с процедурни хватки да отложи докладите на Миков и Сертов. Това им даде основание да поискат оставката на Спасов.
Съпартиецът на Минчо Спасов и говорител на НДСВ Станимир Илчев обаче защити шефа на комисията, като отрече, че имал намерение да саботира изслушването. Народният представител от БНС Борислав Българинов, депутатът от ДСБ Атанас Атанасов и представителят на ОДС Йордан Бакалов обаче бяха единодушни, че е имало опит да се отложи заседанието за една седмица, докато депутатите конкретизират исканията си.
А искането, внесено миналата седмица от група депутати, бе много простичко - има ли разработка Лиани и съдържат ли се в нея данни за незаконно финансиране на ДПС. Сякаш да намекнат колко далеч от истината са интересуващите се от този въпрос, след заседанието на комисията в четвъртък (30 октомври) от мнозинството взеха да обясняват, че няма разработка Лиани, а Лиана. Освен корекцията на множественото число говорителят на НДСВ Станимир Илчев се постара да отклони вниманието към евентуалната незаконна дейност на ДПС и обяви, че в експозетата на Михаил Миков и Петко Сертов не е ставало дума за финансирането на която и да е партия. Според Илчев тези, които са били обект на разследване, са разглеждани като лица, които са нарушили законови текстове с цел извличане на имотна облага. Все още обаче не е ясно дали тази имотна облага е била за лично ползване, или за определен кръг, уточни Илчев.
Ако това не е било изяснено на очакваното с огромен интерес изслушване, значи трескавата дейност на управляващите да замажат истината, е дала ефективен резултат. А че е имало мащабно замазване свидетелстват и коментарите на някои членове на комисията от опозицията. Представителят на ОДС Йордан Бакалов например говори, че по делото Лиана от 2006 г. вече има произнесена присъда на първа инстанция. Според него от разработката са иззети определени материали и по тях е заведено дознание по чл. 282, който се отнася до престъпление по служба и е срещу група лица.
Според Атанас Атанасов от ДСБ има образувано дело Лиана от 2006 г. за злоупотреба с власт, което засяга едно лице - бивш вече служител на Министерството на околната среда и водите. От думите му обаче излиза, че досега по това досъдебно производство няма резултати. Което означавало, че и прокуратурата е включена в прикриването на информация относно финансирането на ДПС.
Представителят на БНС Борислав Българинов също посочи, че в момента се извършват следствени действия по досъдебно производство от разработка Лиана срещу бивш служител от МОСВ. Не мога да съм категоричен, че се касае за лице от ДПС, заяви той.
Изглежда, най-близо до истината ще се окаже Атанас Атанасов, според когото станалото на заседанието сочи ясно за наличие на политически чадър над ДПС и че МВР е заблудило вътрешната комисия. Според него досъдебните производства по разработката Лиана са две. Една част от нея е оформена в справка на 21 февруари 2007 г. и ГДБОП я е предало в НСС. Никой от докладващите обаче не е уточнил кое производство за какви конкретни престъпления е, за лице или група лица се касае, кога оперативното дело е отишло във Върховната касационна прокуратура, кой е разпоредил работата по Лиана да се преустанови и т.н. Тези въпроси би трябвало да получат отговорите си на заседанието на най-отбраната част от народното представителство, което е призвано да бди над сферата на вътрешния ред и сигурност.
Иначе докладващите се държаха подобаващо. Министър Михаил Миков се направи, че МВР не се занимава с противодействие на престъпността и опазването на обществения ред (Глава трета, чл. 6, т. 2 от ЗМВР), доколкото според него незаконното финансиране на партиите не е грижа на министерството.
А шефът на ДАНС Петко Сертов продължи да се държи като блед рицар на мълчанието и отказа всякакъв коментар. Това е разбираемо по простата причина, че горещият картоф с проблема за партийните далавери в разработката Лиана вече е в неговата шепа.
Това беше и голямата цел на властимащите - да се отърват от непослушната ГДБОП, завираща носа си в политическите далавери, да затрият звената Икономика и Стокова контрабанда и да капсулират истината за финансовите спонсори на властта в непробиваемата ДАНС.
Всичко останало прилича на популярното телевизионно детско шоу - всеки казва това, на което са го научили. Щеше да е весело, ако това, което става пред очите ни, не беше игра за възрастни. ..

Facebook logo
Бъдете с нас и във