Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ ИСКА ДА УТРЕПE ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР?

Какво става с вътрешното министерство в последните години - то е нежно, ранимо и сякаш под непрекъсната угроза? Разбира се, не става дума за поредната мъчителна реформа, каквито - не една и две, минаха през главата на бедното МВР през седемнайсетте години преход.
Под угроза и заплаха е не някой друг, а самият връх на министерството - там, където вият всички политически и професионални вихри, там, където се взимат важни решения за делника на МВР. Навръх изборния ден 28 октомври, докато народът се задъхваше под напора на 60 000 кандидат-избранници, борещи се за сърцето му, вътрешният министър Румен Петков стана жертва на телефонен тероризъм и бе заплашен със смърт.
Според кратката информация от електронните агенции, в неделя (28 октомври), анонимен мъжки глас звъннал на телефон в министерството и заявил по адрес на министъра: Няма да стигнеш там, където си тръгнал. Неизвестният мъж заплашил Петков със смърт, след което затворил телефона и потънал в конспиративна тишина.
Конспиративно мълчание за случката запази и пресслужбата на вътрешното министерство, така че предположенията за зловещ заговор се нароиха. От пресцентъра на МВР заявиха скромно издирването на гражданина, отправил телефонни заплахи към министъра на вътрешните работи Румен Петков, продължава активно. Има насоченост към заподозрено лице. Очаквайте допълнителна информация. Тези три съдържателни изречения допълнително повишиха градуса и интереса към мистериозния терорист.
Обещаната допълнителна информация от вътрешното министерство по този случай така и не дойде. Вечерта, когато изборният ден вече привършваше, стана ясно, че полицията е разкрила анонимчика и го е задържала. Напук на очакванията, се оказа, че авторът на заплахата не е действащ член на Ал Кайда, който крие в килера си видеокасети с изявления на Бин Ладен и десетина килограма пластичен взрив. Човекът, отправил заплахите срещу шефа на МВР, бе 50-годишен столичанин, обитаващ средностатистическа панелка в квартал Западен парк, неизвестен до този момент на органите.
Вестта за задържания терорист бе услужливо разширена с предположението, приписано на служители на министерството, че по всяка вероятност заплахата за живота на министъра е отправена във връзка с разследванията около безспорния тазгодишен изборен феномен - търговията с гласове. Самият Румен Петков не отхвърли тази версия и в изборната вечер изнесе данни, че в МВР са получени конкретни и неанонимни сигнали за купуване на гласове.
На пресконференцията след изборния ден Румен Петков поясни, че 64-те сигнала за купуване на гласове, за които преди него говори и премиерът Станишев, са конкретни сигнали от граждани. Всички те са проверени. За два дни само в Перник са профилактирани над 200 човека, за които има достатъчно информация, че участват в подобен род дейност, каза в НДК вътрешният министър. Отделно от случаите в Перник още 50 човека са били разпитвани за подобна дейност в Благоевград. Те са профилактирани, защото има достатъчно сериозна оперативна информация, придобита по съответния законов ред, че се занимават с покупка на гласове, посочи Петков. По-късно стана известно, че само в Перник - по данни на някои от предизборните щабове, са били врътнати за гласове над 2.5 млн. лева.
Това са неща, от които обществото трябва да си направи ясна сметка накъде можем да тръгнем, каза в изборната вечер вътрешният министър по повод алъш-вериша с гласовете на избирателите. Купуване на гласове е имало при всички избори досега. Но за първи път обществото прояви нетърпимост и тя, мисля, в голяма степен е резултат на волята, която беше демонстрирана по един категоричен начин от законодателя, каза още вътрешният министър.
Признанието на Петков, че на всички избори е имало купуване на гласове, не е изненадващо, ако се има предвид неговият стаж на партиен биткаджия в толкова избори досега. Изненадващото е, че той не коментира проблема от гледна точка на вътрешен министър, под чието ръководство МВР е призвано да води непримирима борба с този вид нарушение. А това може би се дължи на факта, че далаверата с покупко-продажбата на гласове е ставала под носа на полицията, както стана ясно от случилото се в Перник. И ако действително не са били сигналите на гражданите, едва ли МВР щеше да отчете 64-те проверки на такива случаи като свой успех.
Скромните постижения в борбата с изборния рушвет бяха посочени и от заместник главният прокурор Камен Ситнилски - образувани са едва пет досъдебни производства по чл. 167 от Наказателния кодекс за покупко-продажбата на гласове и се проверяват още около двадесетина случая. Това се доказва трудно, особено след приемането на новия член 167-А, според който наказателна отговорност носи не само този, който е дал, но и онзи, който се е съгласил да получи пари. Тъй нареченият пострадал ще се въздържа да даде доказателства, защото и той попада под ударите на закона, бе горчивото признание на заместник главния прокурор Ситнилски.
Е, за каква воля на законодателя, в която толкова се кълне вътрешният министър, можем да говорим в този случай? Именно заради непреклонната воля на законотворците днес явлението покупко-продажба на гласове става все по-недоказуемо и ненаказуемо.
Да припомним, че идеята за подобна поправка в НК бе на депутатите от БСП Мая Манолова и Георги Юруков. В началото на април 2006 г. те внесоха текст за промяна, според който всеки, който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да гласува в полза на определен кандидат, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация. За човек, който гласува два или повече пъти, се предвижда пробация или глоба от 500 до 2000 лева.
Дали ще има, или не такъв текст в НК е въпрос на политическа воля, но това трябва да се обмисли, коментира тогава заместник-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев. А заместник-председателят на ПГ на ДПС Ремзи Осман добави, че по принцип приема идеята.
Година и половина по-късно, на 18 октомври, парламентът гласува поправката, като според промените онези, които купуват гласове по време на избори, ще бъдат наказвани с до три години затвор или пробация и глоба от 1000 до 5000 лева. Законотворците кой знае защо решиха да ударят и онези, които взимат пари за гласа си, като предвидиха наказание и за тях - лишаване от свобода до една година и пробация.
По време на обсъждането депутатката от БСП Мая Манолова предупреди, че когато бъдат заплашени от толкова тежко наказание, страните в този процес няма да искат да участват в доказването на престъплението. Глобите за купуване на гласове и приемане на облаги за гласуване по определен начин са несъбираеми, а лицата, които са приели някаква облага, са социалнослаби, отбеляза правилно тя от трибуната на Народното събрание. Двете страни в процеса ще бъдат принудени да прикриват престъплението, което са извършили, заяви още тя. За съжаление този процес излезе вече извън ромските гета и започна да обхваща все по-големи групи от българските граждани, бе нейният коментар.
Член 167-А вече е факт. Факт е обаче и безпомощността на институциите да се преборят с феномена купуване на гласове, който заплашва да разяде отвътре и малкото демократични постижения на изборните процедури у нас.
И ето че сега иде моментът да се върнем към думите, с които терористът от Западен парк се прицели във вътрешния министър: Няма да стигнеш там, където си тръгнал. Нужна е много прозорливост, мъдрост и най-вече твърд алкохол, за да стигнеш до подобен категоричен извод, както и смелост, за да го формулираш по телефона на МВР. Какво освен горчивина има в тези думи, родени в обърканата от гроздови пари глава на обикновения столичанин от Западен парк ?
Заслужава да се отбележи и друго - не за първи път министър Румен Петков е мишена на телефонни терористи. На 11 април миналата година пияният поп от Златоград Емил Лилов също звънна на онзи телефон в МВР и казал, че Румен Петков ще съжалява, че се е родил, ако не го приеме на разговор. Действието на този екшън се развиваше паралелно със скандала по прословутия инцидент с участието на Волен Сидеров на магистрала Тракия. Освен това в страната вече беше пристигнал и еврокомисарят Оли Рен, който не пропусна да упрекне властта у нас, че липсват постижения в борбата с организираната престъпност и корупцията. А предстоеше да се пише доклад, от който зависеше членството ни в ЕС.
И резонно стигаме до предпоследния въпрос - защо министърът така неудържимо привлича към особата си добре почерпени люде, които на следващия ден освен с главоболие се събуждат и с ореола на терористи?
Всъщност quo vadis, г-н министър?

Facebook logo
Бъдете с нас и във